Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Следователи търсят улики в района на нападението.
Следователи търсят улики в района на нападението.

Осъдили го на 16 г., пуснали го предсрочно.

И в Хага мъж кла непълнолетни

Мъжът, който в петък нападна с два ножа минувачи на Лондонския мост, като уби двама души - мъж и жена, и рани още трима, имал богато терористично минало, разкри британската полиция.

28-годишният пакистанец Усман Хан бил арестуван през 2010 г. и осъден през 2012 г. на 16 години затвор за заговор за взривяването на фондовата борса, посолството на САЩ в Лондон и за убийството на Борис Джонсън, тогава кмет на столицата.

Истинска политическа буря се развихри във Великобритания, след като стана ясно, че излежавайки 7 г., или по-малко от половината от присъдата си, терористът е бил пуснат с единствено условие да носи електронна гривна за проследяване. Така през декември 2018 г. Хан се оказал на свобода. Той все още носел гривната, когато извършил атаката в петък, като освен с ножовете бил въоръжен и с пояс с фалшиви експлозиви. Десетки хора се разбягали в паника, като едва не се стигнало до фатално изпотъпкване.

Полицията пристигнала 5 мин след началото на нападението и застреляла екстремиста. Междувременно поне 6-има храбри минувачи опитали да обезвредят нападателя. Публикувано в събота видео показва един от тях, който го пръска с пожарогасител, и друг, който опитва да му избие оръжието с нещо като прът. Впоследствие стана ясно, че този мъж е полски готвач, който грабнал от стената на заведението закачения там рог от нарвал, дълъг около 1,5 м.

Горе-долу по същото време като в Лондон неизвестен засега мъж, който се издирва, рани с нож 3-ма непълнолетни на търговската улича в Хага. За момента няма данни дали случаите са свързани.