Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стефан Данаилов като татко Дулитъл в постановката “Пигмалион”, играна над 200 пъти в Народния театър.
Стефан Данаилов като татко Дулитъл в постановката “Пигмалион”, играна над 200 пъти в Народния театър.

Всичко започва с оток на белия дроб

Най-красивият българин Стефан Данаилов издъхна на 27 ноември - 15 минути след полунощ, от полиорганна недостатъчност. Това е възможно най-тежкото състояние, в което може да се намира човек, и е почти невъзможно да бъде преодоляно.

Смъртта му е настъпила буквално за 15 минути, каза негова близка, но без да има драматично издъхване като във филм. Той от десетина дни беше на палиативни грижи заради силно влошеното му здравословно състояние. Просто е спряло и сърцето и е била констатирана смъртта.

Всичко започва с белодробна недостатъчност - състояние, в което той е приет в реанимацията, след като получава оток на белия дроб, вероятно от застоя след операцията на тазобедрената му става през август в Бургас след падане в Приморско.

След операцията е бил на рехабилитация в Хисар, където рязко се влошава. Пратен е в реанимацията на Военна болница в София, където почти месец дишането му се подпомага с медицински апарати. Но въпреки усилията на лекарите дихателната недостатъчност не се преодолява и

целият организъм

започва да отказва

- бъбреци,

сърце, черен дроб

И това е състоянието, което се нарича полиорганна недостатъчност. Заради неходжкиновия лимфом, от който той страда от 10 години, организмът му е силно интоксикиран, а туморна маса в областта на белия дроб всъщност се оказва главната причина за дихателната недостатъчност. Практически от около 10 дни Данаилов е на чисто палиативни грижи.

Първият тумор, с който той е диагностициран в края на 2013 година - преди 6 години, е в областта на корема, за което е лекуван във Франция и след това бе в продължителна ремисия, но болестта се завръща отново. 

Как се стига до диагнозата “лимфом”, разказваше самият Стефан Данаилов. През 2013 година месеци наред опитвал да лекува симптоми на вирусна инфекция, имал постоянно хрема, която му пречела по време на снимки - играеше в телевизионния сериал “Фамилията”, и не можел да я пребори. Дори се шегувал с колеги в парламента, че ще даде 2000 лева на онзи лекар, който успее да го излекува.

Един ден, докато гледал на екран заснетото от “Фамилията”, сам забелязва, че на кадрите в близък план се вижда подута лявата част на шията му.

Пипнал се инстинктивно - и лявата, и дясната част на шията му са с подути лимфни възли!

Тръгва бързо по изследвания. И когато му съобщават, че трябва да се направи биопсия, той е сред студентите си.

След седмица напрегнато очакване диагнозата става ясна и Данаилов веднага започва химиотерапия, а резултатите от нея бяха обнадеждаващи.

Актьорът споделя с продуцентите на тв сериала “Фамилията” за състоянието си, дори ги подготвя, че може да се наложи “да изиграе болестта си” във филма. Притеснявал се, че от химиотерапията косата му ще започне да пада, а все още имал активни ангажименти в сериала. 

Мастера в залата на НАТФИЗ.
Студентите следват неговите указания.
Мастера в залата на НАТФИЗ. Студентите следват неговите указания.

Но тези процедури не му се отразили така, а и героят му бил късо подстриган. Не спират снимките, но се налага целият екип да е с маски, за да предпазят Стефан Данаилов от нежелани вируси.

След химиотерапията в България Данаилов отива на консултации във Франция, придружава го националният консултант по хематология проф. Георги Михайлов.

И когато се завръща

у дома, е оптимист -

преборил е болестта!

Лекарите тогава бяха обнадеждени, че процесът е овладян, защото проблемът е хванат навреме.

Лимфомът е много коварно онкологично заболяване, което се изразява с поява на туморна маса в лимфните възли. При актьора преди 6 години засегнатият лимфен възел е в областта на корема, а днес има много голямо образувание в лимфен възел в областта на белия дроб. Стандартното лечение на лимфом включва пълно унищожаване на имунната система на болния с цитостатици и след това рестартирането ѝ чрез растежен хормон или присаждане на гръбначномозъчни клетки.

Унищожаването

на имунната

система не е

безобидна

операция и

винаги има тежки последици.

Във финалния стадий ракът превръща цялата съединителна тъкан на болния в огромен тумор, а не, както при обичайните карциноми, да има разсейка в черния дроб и болните практически да умират от глад, защото увреденият черен дроб пречи на нормалния метаболизъм.

При лимфом най-честият финал е дихателна недостатъчност или преустановяване на перисталтиката на червата.

Освен от рак любимият актьор страдаше от много

болести на

старостта -

паркинсонизъм, очни

проблеми, счупена

наскоро тазобедрена

става и последвалата

операция, високо

кръвно налягане

Заради проблеми с очите, които се проявяват като следствие от основното заболяване и липсата на имунитет, през февруари 2015 г. Данаилов се подлага на спешна операция в Германия, в клиника в Тюбинген. Сам после разказва, че бил трогнат от лекарите и сестрите там, дори му направили фенклуб. Някой в клиниката казал, че това бил българският Марлон Брандо, защото бил като копие на дон Корлеоне, докато го придвижвали с инвалидна количка и както бил с тъмни очила. А актьорът ги репликирал: “Аз съм българският Ален Делон!”.

Стефан Данаилов до последните си изяви пред публика настояваше да напомня: Не ме отписвайте!

И след постъпването му в реанимацията на Военна болница е имал светъл период - тогава е посещаван от племенницата му Росица и Ирен Кривошиева. След това обаче се е влошил, станал отпуснат и агресивният рак много бързо го докарал до смъртта.

Мастера пушеше над 2 кутии цигари на ден, а синът му Влади много искаше баща му да се откаже от този опасен навик, убеден, че това сериозно вреди на състоянието му. Преди седмици младежът се прибра за два дни от САЩ, където учи медицина, за да се видят. И тогава Влади призова: “Молете се за баща ми!”.

Стефан Данаилов бе всенароден любимец, единственият български актьор с истински звезден статут. Бе любимец на няколко поколения и бе звезда в няколко свои възрастови превъплъщения.

Става прочут още от детските си роли в “Следите остават” и “Двамата капитани”, после през младостта си е недостижим с “На всеки километър”. А в зрялата си възраст става прославен и в Италия, където играе в легендарния сериал “Октопод” и още няколко филмови ленти.

Уникалната му

физическа красота,

която не помръкна с

възрастта, а само

добави благородна

патина

на чертите му, караше всеки - жена, мъж или дете, тутакси да се влюбва в него. Това му качество бе божи дар. 

Мастера събра своите студенти от 8 класа и
техните деца, които
обяви за свои внуци,
на обща среща.
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Мастера събра своите студенти от 8 класа и техните деца, които обяви за свои внуци, на обща среща. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Катерина Евро: На 1 декември миналата година за последно ти казахме, че те обичаме

“Какво е смъртта?” - попита актрисата Ирен Кривошиева в профила си във фейсбук минути след като разбра за смъртта на бащата на сина си Владимир. Под поста ѝ за минути се събират десетки коментари със съболезнования. Сред определенията за смъртта е и това на писателя Калин Терзийски, който кратко и лаконично отговаря с “Бог”. Стотици други пишат още: “преход, начало, едно голямо пътуване. Среща на човека с Бог”.

Режисьорът и актьор Ники Илиев, който последен снима големия Стефан Данаилов в лентата си “Завръщане”, написа в профила си във фуйсбук: “За мен беше чест! Никога няма да забравим! Поклон”. Колежката му Силвия Петкова пише: “Не е реално ...Всички Велики... вече са Там...” 

Стефан Данаилов с екипа на филма “Завръщане” на режисьора Ники Илиев, който има голям зрителски успех.
Стефан Данаилов с екипа на филма “Завръщане” на режисьора Ники Илиев, който има голям зрителски успех.

“На 1 декември миналата година за последно ти казахме, че те обичаме. Бях ти направила торта, смяхме се и си припомняхме отминали щастливи дни. Почивай, душицо мила”, написа в инстаграм Катерина Евро под снимка с Данаилов и сина си Александър Кадиев, който бе сред студентите на Мастера.

Патриарх Неофит: Направи добро с реставрирането на храмове

Стефан Данаилов остава в паметта ни като човек, който в битността си на министър на културата с лекота, желание и обич се трудеше за развитието на културата във всичките ѝ сфери. Напусна ни актьорът, пресъздал изключително добре образа на свети Цар Борис.

Благодарни сме за доброто му отношение към Светата Църква и за всички добри инициативи, свързани с връщането, реставрирането и съхранението на православните ни храмове и манастири. Вечна и блажена да бъде светлата му памет.

Патриарх Неофит, БТА

Съюз на артистите в България: Благодарим за уроците и талантливите ученици

,,Животът ми не мина в преследване на цели. Аз съм артист и умея да давам, затова и получавам!”. Това е цитат на Стефан Данаилов.

Благодарим ти за всичко, което остави след себе си! Благодарим ти за ролите, за уроците, за талантливите ученици, за мъдрите слова и за отношението! Оставаш в сърцата ни като един от най-обичаните и най-уважаваните!

Съюз на артистите в България

Мариус Донкин: Грижеше се за хора, които бяха срещу него

Човешкото съзнание в такива моменти е склонно да подбира само хубавите неща. 40 години сме заедно. Неговият живот е пример - дано този пример бъде дълбоко, а не кратковременно, съзнат от всички. Не подбираше артист ли си, или не, обикновен човек ли си, богаташ ли си. Той беше човек, който искаше всички хора да бъдат заедно. Не мога да забравя как той се погрижи за колеги, които бяха категорично срещу него.

Мариус Донкин, директор на Народния театър “Иван Вазов”, пред БНТ

Беше голям човек, мъжкар с всички екстри

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

Стефан Данаилов беше голям човек и мъжкар с всички екстри. Натурален, открит и много, много достъпен. Никога не каза вижте кой съм, винаги весел и добронамерен, спомня си бургаският невролог д-р Иван Смолев. Той е един от верните му приятели, които не пропуснаха да го посетят в болница “Бургасмед”, където през август т.г. Стефан Данаилов претърпя операция за смяна на тазобедрена става.

“Тежко ми е за загубата, с него си бяхме добри приятелчета повече от 40 г. Запознахме се по време на мое дежурство през 1975 г., той беше на 33 г., аз на 31 г. Докараха го в неврологията с тежка дискова херния. Беше съвсем скован. Пак беше претърпял инцидент на морето - ритал топка в Царево... Изправих го на крака, сприятелихме се, станахме семейни приятели. Познавах и съпругата му Мария. Покрай Ламбо имах удоволствието да се запозная с Тодор Колев и Боян Иванов, а на една незабравима Нова година, която изкарахме заедно в Приморско, там беше и големият Емил Димитров, все още здрав и в прекрасна форма. Ходил съм на десетки постановки в Народния театър, трудно ми е да говоря за Стефан в минало време”, казва известният бургаски лекар.

Д-р Иван Смолев

Беше заклет фен на ЦСКА

Армейци,

На 76-годишна възраст ни напусна легендарният Стефан Данаилов. Един от най-големите български актьори беше заклет привърженик на ЦСКА.

Изказваме своите искрени съболезнования към близките на господин Данаилов! Поклон пред паметта му!

Футболният ЦСКА

Ралица Паскалева: Тайно плаща семестриалните такси на закъснели студенти

Актрисата Ралица Паскалева, която е била студентка на Мастера, разказа малка част от спомените и чувствата си към Стефан Данаилов в дълъг пост във фейсбук: “Той знаеше всичко за всеки. Винаги. Той тайно плащаше семестриалните такси на закъснелите студенти, той поръчваше пица за всички на рождените ни дни, той водеше всеки болен за ръка до лекар и чакаше с него в коридора. Той беше нашият Мастър”, пише в част от поста ѝ. “Винаги отбелязваше празниците си в нашата компания. Събирахме се всички негови студенти през годините и се веселяхме. Един от пътите се прожектираше филм, направен за него. Осъзнах, че пред нас се прожектираше всъщност неговият живот. Ние виждахме на екрана всички етапи от живота му. Видяхме го на 20, на 30, на 45, на 55 ... Разплаках се. Беше толкова вълнуващо, а той стоеше безмълвно и гледаше. Чудех се какво ли си мисли?! Какво ли е било чувството да изгледаш живота си до този момент на лента?!”, спомня си актрисата.

“Да, отиде си, но не буквално. Той е още сред нас. Повярвайте ми. Ще ви се усмихне от “Дами канят”, ще ви развесели с “Топло” , ще можете да го видите пак и пак в “На всеки километър”, “Сватбите на Йоан Асен”, “Черните ангели”... ако ви липсва както на мен, просто си пуснете някоя от безбройните му роли. Няма да ви омръзне, обещавам. Случваше се да му ходя на гости или просто да му се обадя без причина, ей така, да го чуя как е. Той въпреки многото си ангажименти винаги намираше време за едно кафе и винаги вдигаше и ми казваше “Здравей, мойто момиче! Как си?”. Това ще ми липсва. Имам безброй много спомени с него и ще го помня такъв. Добър, справедлив, ироничен и винаги готов да помогне на всеки.

Учителю, сбогом. Благодаря ти от сърце за всичко!

Ще бъдеш с любимата си Мария. Тя те чака”, завършва Паскалева емоционалния си статус.

Ралица Паскалева, актриса 

Ралица Паскалева и Стефан Данаилов 
СНИМКА: ЛИЧЕН ПРОФИЛ НА РАЛИЦА ПАСКАЛЕВА ВЪВ ФЕЙСБУК
Ралица Паскалева и Стефан Данаилов СНИМКА: ЛИЧЕН ПРОФИЛ НА РАЛИЦА ПАСКАЛЕВА ВЪВ ФЕЙСБУК