Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

/ Може да се е наранил и защото често се качва на Ева, допускат в разградския зоопарк

/ Организации за защита: Животните в Разград са оставени без грижа

Лъвът Любо от разградския зоопарк, въпреки че куца и едва ходи, не спира да посещава партньорката си Ева. Не е изключено той още да влачи крака си именно заради неимоверната си полова мощ, допускат пред "168 часа" ветеринари.

Разпространеният в интернет видео клип, на който лъв куца и едва се движи, възмути цяла България и провокира спешната намеса на прокуратурата. Животното не може да стъпва на предната си дясна лапа.

"Състоянието му е тежко и се задълбочава - алармира по БНТ Явор Гечев от фондация "Четири лапи" и уточни, че това е лъвът от зоопарка в Разград – Любо, на който не е оказана адекватна медицинска помощ. - Ако не се лекува, раната най-вероятно ще се инфектира и може

да се стигне до ампутация на лапата

или смърт на животното."

Според екоактивиста този зоокът е истински концлагер, от който всички животни трябва да бъдат изведени, а това зависи единствено от намесата на премиера и Министерството на околната среда и водите.

На базата на сигнала районна прокуратура в Разград образува досъдебно производство за проявена жестокост към Любо. Разследването започва незабавно и е за извършено престъпление по чл. 325 от НК, който ангажира наказателна отговорност на всеки, проявил жестокост към гръбначно животно, на което причини смърт, тежко или трайно увреждане, съобщиха от апелативната прокуратура във Варна. Природозащитниците твърдят, че животното е видимо болно и е с увредена лапа.

"Както е тръгнало, това бездействие от страна на местната управа

обрича Любо

на явна смърт

- сподели пред "168 часа" мъж на около 70 години от Разград. - Няма какво да се заблуждаваме. Скандалите с лошото отглеждане на животни зачестиха. Самият зоокът е с неизяснен статут от години." Човекът разказа, че по време на рутинната си сутрешна разходка първата му задача била да се отбие да види лъва. Мъжът отказа да застане с името си, за да няма "разправии с общинските власти", тъй като собственик на зоологическата градина е община Разград.

"Тъжно ми е, когато го гледам - казва пенсионерът. - Намирам го тъжен, замислен, сякаш съзнава, че дните му са преброени в тези железа, метали и какви ли не глупости. В коя европейска страна има такива огромни заграждения, които потискат и самите животни?" Според него животното по цял ден спяло, затворено в клетката. Не излиза на разходки, тъй като го боли лапата и едва се влачи.

Пред външното заграждение има поставена табела с надпис: “Внимание, животното е под лекарски контрол!”.

Докато разговаряме, от вътрешната клетка, която се намира в центъра на заграждението, излиза партньорката на Любо - лъвицата Ева. Двамата са родители на популярните лъвчета Терез и Масуд, които благодарение на премиера бяха изведени от скандалния зоопарк и сега се отглеждат в спасителен център за животни в Холандия.

Клетката на мъниците, непосредствено до тази на родителите им, е празна и запустяла.

Раздвижването на Ева не безпокои Любо и той не прекъсва дълбоката дрямка. Пенсионерът продължава с нападките към местната управа. "Тук

не се полагат

грижи за животните

Грехота, оставят ги на изживяване", твърди той.

"168 часа" опонира, че все пак в клетката на лъвовете има печка и от комина й излиза дим.

"Ако ще и климатик или парно да монтират, все тая - ядосва се човекът. - Животното не разбира и иска свободата си, както в саваната."

"Имаше елени и сърни, но вече ги няма", твърди пенсионерът. Подозрението му е, че са били изядени за празниците. На въпрос кой е направил това, отговорът бе: "Във всеки случай не аз".

Според пенсионера скоро под ножа по всяка вероятност ще мине и виетнамското прасе, което е в съседната на лъвовете клетка. Двама гледачи се грижат за малкото животни в зоопарка. Тук са настанени четири лами, два благородни елена, виетнамското прасе, големите котки и кокошки. С една дума, беден животински свят на края на града.

По темата за болния лъв проговаря и единият от гледачите – мъж на около 45 години, с изпито лице, но буден поглед.

Какво разказва той четете в печатното издание на "168 часа".