Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С лечебна хипотермия е възможно да се спасят пациенти, които са на границата на смъртта. Опити в тази посока се правят от години, но за първи път американски учени обявиха, че вече изпробват да поставят хора в състояние на контролирано прекратяване на жизнената дейност, съобщава New Scientist. Опитите се правят благодарение на екстремно изстудяване на тялото, като целта е да се спечели повече време за евентуални медицински интервенции.

Екип от Мерилендския университет в Балтимор изпробва новаторската технология, която включва бързо охлаждане на мозъка до температура, по-ниска от 10 градуса по Целзий, чрез вкарване в кръвоносната система на леденостуден физиологичен разтвор. Целта е постигане на анабиоза - почти пълно, но обратимо прекратяване на жизнената дейност. За момента опитите се правят единствено върху пациенти, претърпели тежки катастрофи или наранявания, при които има по-малко от 5% шанс за оцеляване. На конгрес на Нюйоркската академия на науките професор Самуел Тишерман обяви официално, че екипът му е извършил процедурата повече от веднъж, но не даде данни за оцелели пациенти. Официални резултати ще бъдат публикувани едва в края на 2020 г.

Целта на екстремното изстудяване на тялото при пациенти с тежки травми е намаляване на мозъчната дейност и забавяне на всички процеси в тялото. По този начин се дава възможност на хирурзи да спасят хора, които са на прага на смъртта и без новаторската намеса биха умрели за минути. Учените обясняват, че това се постига именно благодарение на факта, че понижаването на температурата на тялото и на мозъка забавя или спира всички химически реакции в клетките и по този начин е възможно пациентът да оцелее по-дълго без нужда от кислород. Специалистите са категорични, че с контролирана хипотермия е възможно да спечелят дори до час време за медицински интервенции.

Целта е след като процедурите са извършени, по специална технология пациентите да се затоплят постепенно и да се върнат към живот. Основна част от изследванията ще е насочена именно към успешната реанимация, тъй като при затопляне е възможно поредица от химически реакции да увреди клетките. Според специалистите колкото по-дълго мозъкът е бил без кислород, толкова по-висок е рискът от щети върху него. Години наред екипът от Мерилендския университет извършва опитите върху прасета и успява да осъществи реално завръщане към живота. Проучванията при животни показват, че прасетата с остра травма могат да бъдат охлаждани в продължение дори на три часа, оперирани и успешно реанимирани след това.

Затова учените преценяват, че е време да започнат и опити върху хора. Най-често това са пациенти с прекалено сериозни травми, постъпили в спешното отделение. Учените вече са получили официално разрешение от административните служби за доразвиване на технологията. Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ дори даде съгласие да не се иска разрешение от пациентите, тъй като те често постъпват в болницата в състояние на границата на смъртта и нараняванията им са толкова тежки, че за тях не съществува алтернативно лечение.

Учените подчертават, че кардиохирурзите използват подобна техника за контролирана хипотермия, но не чак в толкова ниски градуси. Изстудяването се прилага и при други проблеми с лечебна цел, но в повечето случаи само на ограничени части от тялото. В хирургията контролирано изстудяване е приложено успешно още през 2010 г., когато екип от лондонската болница Great Ormond Street понижава температурата на тялото на едномесечно бебе до 18 градуса по Целзий, за да извърши животоспасяваща операция. Тогава все още се използва външно изстудяване на тялото чрез пакети лед.

Терапевтичната хипотермия се прилага от години и при пациенти с инсулт. При нея температурата на тялото се намалява до 34-35 градуса по Целзий. По този начин специалистите успяват да съхранят зоните с гранично кръвоснабдяване на мозъка и да се ограничат тези с необратими увреждания. Според доклад на националния институт за здраве и клинични постижения във Великобритания понижаването на температурата на мозъка с 4-5 градуса по Целзий може да намали вероятността от мозъчно увреждане при претърпели сърдечен удар или инсулт.

Контролираното изстудяване се използва също за лечение на енцефалопатия при новородени, при възрастни с остър инфаркт или сърдечен арест. В повечето случаи обаче става дума за намаляване на температурата на тялото с не повече от 4-5 градуса по Целзий. Опити с екстремно изстудяване до достигане на 10 градуса телесна температура извършват за първи път американските учени и дали след тях е възможно хората да възстановят напълно жизнените си функции, ще бъде доказвано в близките години.

Специалисти се надяват, че на базата на възможностите за контролирано спиране на жизнените функции за определен период ще е възможно в бъдеще да се създаде и система за поддържане на астронавтите при дълги космически мисии.