Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Американски лекари за първи път смениха цялата кръв на тежко ранен пациент с ледено студен солен разтвор. Според познатата медицинска терминология това е равносилно на смърт. Пациентът не е имал пулс, никакво дишане и почти никаква мозъчна дейност. След това обаче е върнат към живота.

С така наречения "студен сън", преди да умре пациентът, медиците го поставили 2 часа върху лед, за да могат да направят животоспасяващи манипулации.

Професор Самуел Тишерман от Университета Мериленд сподели пред специализираното списание „New Scientist“, че това е първата такава операция на човек и тя е "малко сюрреалистична". Той нарича своя метод "спешно съхранение и реанимация". В Германия този метод е посочен и като "изкуствена смърт", допълва германското издание Bild.

Ето и някои наблюдения: през 1999 г., например, норвежка скиорка попаднала в ледена вода. Когато Анна Багенхолм била извадена след 80 минути, сърцето й спряло да бие, телесната температура спаднала до 13,7 градуса. В болницата не можели да измерят мозъчните й вълни. Така норвежката е смятана тогава за клинично мъртва.

Въпреки това, лекарите се борили за живота й, загряли кръвта й, извън тялото и я обогатили с кислород. Дни по-късно тя дошла в съзнание - здрава и без сериозни оплаквания.

Въпросното възстановяване има биохимични причини: нормално умират клетките, които не са снабдени с кислород. След около пет минути настъпва необратимо увреждане на мозъка. Но пациенти в подобни ситуации оцеляват, защото студът възстановява организма, вместо той да умре.

Лекарите се възползват от това, за да спечелят време в критични ситуации да използват различни методи. Тишърман използва за своята техника например експерименти с прасета. „Сега е моментът да приложим това към хората“, каза той пред New Scientist.

Професор Самуел Тишерман Снимка: Ютуб
Професор Самуел Тишерман Снимка: Ютуб
Той прави тестове с пациенти, които са тежко ранени в Университеската клиника в Балтимор, в щата Мериленд, САЩ. "Тук попадат хората, които са загубили повече от половината си кръв при пътни произшествия, при стрелба или бедствие, чието сърце е спряло да бие и чиято вероятност за оцеляване е спаднала под пет процента. Обикновено те ще умрат след минути, ако не се направи нищо за съживяването им."

В такива случаи Тишман и екипът му изпомпват остатъка от кръвта, заменят я с ледено студен солен разтвор. Те изстудяват критично ранените до 10 до 15 градуса по-ниско.

От този момент хирурзите имат два часа на разположение, за да оперират пострадалите. След това пациентът отново получава кръв, затопля се, сърцето започва отново да бие.

Дълго време да се остане без кислород вероятно би довело до сериозни щети, въпреки радикалното охлаждане на тялото, но лекарите в екипа на професора не мислят така.

Тишърман не разкрива за момента колко пациенти е поставил в изкуствена смърт, нито споменава колко са оцелели досега по приложения метод.

До края на 2020 г. професорът се надява да публикува научно значимите резултати от изследванията си.