Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Габриел СНИМКА: Фейсбук/ Mariya Gabriel
Мария Габриел СНИМКА: Фейсбук/ Mariya Gabriel

Борисов: Подкрепата за българския комисар е признание за България и ГЕРБ

Българският еврокомисар Мария Габриел бе избрана за първи вицепрезидент на Европейската народна партия. Тя стана такъв, защото беше избрана за зам.-председател на Европейската народна партия с най-голяма подкрепа сред всички кандидати. Тя събра 442 гласа "за", с което изпревари дори фаворита Дейвид Макалистър, който получи 440 гласа.

Така тя стана една от десетте на заместническия пост, след гласуването днес в на конгреса на ЕНП в Загреб.

В последните два дни Габриел проведе множество срещи с европейските политици, с което допринесе силно за предизборната си кампания.

Премиерът Борисов беше един от първите, които отидоха до урните в залата „Арена Загреб“ за да подкрепи Габриел. Още преди да станат ясни резултатите той оцени кандидатурата на българската еврокомисарка за поста на заместник-председател като признание за България и ГЕРБ.

Борисов поздрави във фейсбук Мария Габриел за избирането й за първи вицепрезидент на ЕНП. Той изрази увереност, че тя ще работи за важните приоритети за Европа.

След избирането й за първи зам.-председател на най-голямата и влиятелна европейска партия, Мария Габриел коментира, че за нея това е признание, което носи обаче със себе си и по-голяма отговорност. „Благодаря за доверието на премиера Бойко Борисов, на европейските лидери на ЕНП и на всички, които днес ме подкрепиха. Да бъда избрана с най-висок резултат сред кандидатите за вицепрезидент на ЕНП задължава. Ще работя ЕНП да има още по-силна роля при определянето на пътя на ЕС в области, които вече се оформиха като двигатели на бъдещето на Европа. Такива са например технологиите и иновациите. В ЕС имаме невероятни таланти. Вярвам, че Европа, начело с ЕНП, ще бъде отново лидер в иновациите и технологичните промени, които са гарант за конкурентоспособност и ползи за хората. Външната политика на ЕС също е приоритет на нашето политическо семейство и ще продължа работата си за европейската перспектива на Западните Балкани. Като зам.-председател на ЕНП ще мога и с още по-голяма сила да отстоявам и друга моя кауза – по-добро представителство на жените във всички сектори на икономическия и обществен живот на ЕС. Със сърце и прагматизъм ще работя да надградим постигнатото. Нужно е да дадем допълнителен тласък на Европа, за да посрещнем днешните предизвикателства и да търсим решения за по-ефективен ЕС“, коментира Мария Габриел.