Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

5 г. се бори с община Велико Търново за обезщетение от 20 хил. лв

Само Путин и Тръмп все още не са ни питали за този случай, казва главният секретар на ведомството

Удар от електрически ток, който едва не убива 50-годишния Димитър Димитров и наводнение от горния апартамент разбиват целия му живот. След инцидента той заболява от рак, семейството му се разпада заради непрестанните скандали, жена му и синовете му го напускат, майка му умира от мъка, а баща му получава инсулт.

Всички тези нещастия сполитат семейството на Димитър Димитров само за няколко години. Причината - наводняване от апартамента над тях, вследствие на което жилището му заприличва на катун и той не може нищо да направи.

Всичко започва в края на 2013 г., когато в банята на Димитър Димитров малко по-малко се образува влага. Той забелязва, че

таванът се мокри при всяко пускане на водата

в горния апартамент. С всеки изминал ден положението ставало все по-зле, тъй като живеещите над него били роми, наели общинско жилище.

Това са само малка част от щетите, причинени от влагата.
Това са само малка част от щетите, причинени от влагата.

"Започнах да се карам със съседите и да пускам оплаквания и жалби в общината, за да направят нещо по въпроса и да вземат някакви мерки, защото влагата пълзеше навсякъде - споделя пред "168 часа" Димитър Димитров. - Имаше течове и на терасата. От дирекция "Жилищно настаняване" обаче ми казаха, че това е задължение на наемателите, а на апартамента над мен му трябваше основен ремонт. Моята баня граничеше с детската стая и спалнята, където също започна да се появява водата покрай ъглите.

Всичко се превръщаше в мухъл."

Жилището на Димитров е 47 кв. м, като през 2009 г. той му прави основен ремонт за близо 20 хил. лв.

"Направих го да изглежда по модерен начин. Сложих ламинат на пода, окачени тавани с лунички, гипсокартони, артдеференции - разказва Димитров. - В детската стая поставих две легла с бюро и секция за около 800 лв. За кухнята също поръчах нови мебели. Беше хубаво и красиво, но течовете съсипаха всичко. Синът ми влизаше да си мие очите и зъбите с чадър, защото отгоре постоянно течеше вода и миришеше на изпражнения. Така в банята малко по-малко стените започнаха да се рушат и тръбите се оголиха. Влагата стигна и до терасата. Как се живее във влага и мухъл? Сега изглежда така, сякаш никога не е правен такъв ремонт."

Става още по-лошо, когато през 2015 г. влагата достига до електронното табло на апартамента и прави късо съединение.

"Бушоните се запалиха и кабелите в стените започнаха да се топят - спомня си Димитров. - Стана едно опушване, от което аз се задуших и затова отидох в банята да се наплискам с вода. Бях бос и не знам как стана, но при пускането на водата ме удари ток и изпаднах в безсъзнание. Откарали са ме в болница и след около час се събудих.

Разминах се със смъртта,

но по-късно ми откриха рак. Ето до това води стресът и нервите в тази ситуация. Така останахме и без ток."

Тежкият инцидент е преломен момент за мъжа, който вижда как жилището му се руши, а заедно с него и семейството.

"Образувах дело в административния съд срещу общината, но нямаше резултат. - споделя той. - Идваха различни експерти оттам да описват щетите и да огледат апартамента. Все се надявах, че те като хора ще разберат какво е станало и ще ми помогнат, но се бях заблудил."

Делото обаче няма успех и Димитър решава да потърси правата си и пред районния съд във Велико Търново.

"Съдията прие, че е имало теч от общинското жилище над господина - споделя пред "168 часа" юрисконсултката на ведомството Десислава Йонкова. - Присъди обезщетение от 1752,23 лв., които общината вече му заплати, и отхвърли останалата желана сума от него, защото се смята за неоснователна и недоказана. Става дума за около 12 хил. лв. Това бе решено след експертиза на вещо лице, което описа във всяка стая какви са нанесените вреди от теча. Аз бях там по време на огледа и това, че терасата му е зле заради влагата отгоре, не е вярно. В жилището на г-н Димитров има и други проблеми, които обаче са вследствие на общите части на блока като покрив и асансьорна шахта. Наемателите на общинското жилище посочиха, че именно от покрива е идвала влагата. Затова вещото лице взе предвид само щетите, които са възникнали от теча в банята, който е достигнал и до другите стаи."

Решението на съда обаче не удовлетворява Димитров

и затова той пуска нова жалба.

"Юрисконсултката Десислава Йонкова изкара пред съда тезата, че аз съм инсценирал наводняването - възмущава се мъжът. - Как ще направя подобно нещо? Вещото лице омаловажи по-голямата част от щетите. Как смятате, че тези пари ще ми стигнат да направя основен ремонт, като всичко е съсипано? Шкафовете в кухнята са прогнили, но те ми казаха, че за 100 лв. ще го оправя, като аз платих за тях 300 лв., когато ги купувах. За поправка на електронното табло ми написаха 20 лв.

За детското обзавеждане, което е много увредено, защото стаята граничеше с банята, ми казаха, че леглата били полуразрушени, но аз да ги изрежа на места и да ги стегна. Представяте ли си? От окачения ми таван не остана нищо освен скарата отгоре. Как смятате, че за 1700 лв. ще оправя всичко това? Ако аз бях наводнил общинско жилище, веднага щяха да ми наложат ултиматум и щях да възстановявам всички щети."

След като вижда, че не може да реши проблема си по съдебен ред, Димитров

започва да изпраща писма до всички институции

и високопоставени личности в държавата с надеждата, че те ще му помогнат.

"Писах на омбудсмана Мая Манолова, която препоръча на общината да измисли вариант да ми помогне - разказва Димитров. - Беше написала, че трябва да се вземе предвид и това, че във влага не може да се живее и това е опасно за здравето на семейството ни. Тези обаче и това не приеха. След това се обърнах и към заместник министър-председателя Томислав Дончев, който иска да се предприемат действия и за крайните резултати да бъде уведомен. Изпратих писмо и до Страсбург."

По настояване на бившия омбудсман Мая Манолова и други органи общината е направила няколко проверки на жилището на Димитров.

"В една от тях участваха три жени, сред които и Николина Военкина, която е главен експерт в отдела по управление на собствеността - спомня си той. - Тогава тя седна на леглото и погледна към една огромна картина пейзаж, на която заради влагата й се бяха надули рамките и стъклата, и каза: "Това е кошмар". Помислих си, че тя ще ми помогне, но не пожела."

Николина Военкина обаче не е на същото мнение: "Този човек занимава цяла България с проблем, който е маловажен - сподели тя пред "168 часа". - Има решение на съда, но господинът продължава да пише жалби до нас и до министри, президент и омбудсман. В момента подготвяме отговор до заместник министър-председателя Томислав Дончев за този случай."

Според Димитров обаче това изобщо не е маловажен въпрос.

"Аз съм плакал и съм се молил пред тези хора да направят нещо - споделя той. - Опитах се да им обясня, че заради този теч започнаха и проблемите в семейството.

Двамата ми синове не желаят да ме погледнат,

защото казаха, че не съм никакъв мъж, щом не мога да ги защитя. Жена ми ме напусна. След като съдът излезе с решение, майка ми се поболя и ми каза: "Митьо, къде ще живееш?". Влоши се, влезе в болница и почина. Този апартамент беше на родителите ми. Там съм израснал и след това създал семейство. Баща ми се притесни по загубата на майка ми и получи инсулт. Упрекна ме, че съм се вглъбил в това и не спирам да пиша жалби, от които няма резултат."

Мъжът не може все още да се примири с факта, че съдът е отсъдил несправедливо, въпреки че вече няма теч. Причината е, че общинското жилище е взето от нови наематели, които направили основен ремонт.

"Хората смениха тръбите, дограмата, направиха замазка и всичко необходимо по собствено желание - допълва юристката Десислава Йонкина. - Оттогава не е констатиран теч или някакъв друг проблем, който да нанася щети на апартамента на г-н Димитров. Той не направи ремонт на собственото си жилище, а вместо това не спира да пише оплаквания до различни органи и да иска всякакви суми за обезщетение."

На същото мнение е и главният секретар на общината Мина Илиева.

"След като има дело и решение на съда, не знам какво още може да се направи по случая - сподели тя пред "168 часа". - Понякога нещата не се случават така, както на нас ни се иска, защото има закони и ние се водим по тях. Господинът иска голямо обезщетение, но то не е основателно. Вижте, община Велико търново е една от тези в България с най-много общински жилища. Имаме над 400 такива, които отдаваме под наем. Аз от 20 години съм секретар и срещу нас имаме заведени само 2 дела. Тоест

ние сме били много прецизни в това отношение,

но само Путин и президентът на САЩ Доналд Тръмп не са ни питали вече за този случай."

Позицията на общината обаче е неразбираема за Димитър Димитров.

"Къде са моралът и човещината? - пита мъжът. - Тези хора не си дават сметка, че заради този теч и всички скандали семейството ми се разпадна, майка ми почина, баща ми получи инсулт, а аз съм болен от рак. Няма да спра да се боря, докато не получа справедливост. Вече нямам какво да губя, идва ми да се самоубия."

Потърпевшият Димитър Димитров се бори за справедливост от 5 години.
Потърпевшият Димитър Димитров се бори за справедливост от 5 години.