Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Не крийте лицето на детето ми, покажете го. Като загубих него, загубих всичко”, казва Валери.
“Не крийте лицето на детето ми, покажете го. Като загубих него, загубих всичко”, казва Валери.

От 3 г. и половина Албена и Валери Захариеви в Перник живеят с нечовешката болка от загубата на единственото си дете, а сега ги налегна още една.

Съд отмени присъдата на д-р Валентин Павлов, зъболекар и бивш депутат от Реформаторския блок в 43-ото НС. На 30 април 2018 г. той бе признат за виновен, че е причинил по непредпазливост смъртта на 14-годишния Алекс и получи 3 г. условно.

Преди дни обаче Софийският апелативен съд отмени решението. Наред с оневиняването на Павлов съдиите Калин Калпакчиев, Камен Иванов и Владимир Астарджиев намалиха наказанията на останалите 2-ма подсъдими - на съпругата на Павлов - Венета, управител на клиниката, в която става трагедията с детето, и на анестезиоложката д-р Йоанна Филипова. Вместо по 3 г. условно те получиха по 1 с 5 г. изпитателен срок.

Отменена бе и

забраната на

всички да

работят

по професията си за петилетка напред.

“Решението не ни изненада, то ни втрещи. Това е подигравка с паметта на детето и с нас, родителите. Бяхме посечени от съда”, казва Валери Захариев, баща на починалото момче. Той твърди, че е можело синът му да бъде спасен, ако в стоматологичната клиника на Павлови са реагирали адекватно и навреме.

Момчето умира на 14 юни 2016 г. след операция на киста на зъб с пълна упойка, която предизвиква малигнена хипертермия - синдром на скелетната мускулатура. Тя се отключва при употребата на 5 медикамента, един от тях - “Севоран”, и е рядко срещано състояние, при което пулсът се ускорява рязко, а температурата се покачва.

Алекс отива с майка си в клиниката на Павлови в столичния кв. “Дианабад” по препоръка на зъболекарка, която работи там, но и в Перник. На панорамна снимка тя забелязва сянка между 33-и и 34-и зъб на долната челюст на момчето и допуска, че е киста.

Майката на Алекс и д-р Павлов са съученици. Стоматологът ѝ казва, че трябва да се извадят корени, останали от млечни зъби, и кистата. Предлага операцията да е с пълна упойка, “нова и безопасна”, при която детето “ще заспи за кратко и няма да усети нищо”.

“Не ѝ е разяснил какви рискове има, излъгал я е, че упойката е напълно безопасна. За риска от “Севоран” не се споменава никъде", обяснява Валери. Преди операцията жена му попълва декларация за “информирано съгласие” и въпросник за детето. Отбелязва, че то има бронхит, но не и други заболявания и алергии. А също, че като малък Алекс е имал гърчове. На въпрос на д-р Филипова дали случаят е бил единствен и имало ли е лечение, майката отговаря, че не се е повтарял и не се е налагало на ходят на лекар.

В 14,15 ч Алекс е вкаран в операционната. Поставен му пулсометър за следене на жизнените показатели и абокат на ръката. Д-р Павлов му слага и местна упойка. Изчаква 10-ина минути да подейства, а после изважда корените на няколко млечни зъба и премахва кистата. Приключва към 15 ч и излиза. Трябвало да се изчака да спре кървенето, за да може негова колежка да продължи лечението.

Към 15,15 ч апаратът в стаята започва да “пищи”. Алекс вдига температура до 39,7 С, получава тахикардия - 152 удара на сърцето в минута, дишането му е затруднено, повишено е отделянето на въглероден диоксид.

Анестезиологът

спира подаването

на упойката

и иска лед,

за да охлади тялото на момчето. Поставя медикаменти, за да го изведе от упойката. На помощ идва доктор от съседен бокс. Съмненията са, че е настъпила малигнена хипертермия. Единственият антидот срещу нея е лекарството “Дантролен”, но в клиниката не разполагат с него. Решава се момчето да бъде закарано в “Пирогов”.

Около 15,40 ч д-р Павлов се свързва по телефона с професорка от института за спешна помощ. Обажда се за частна линейка. С тръба в устата момчето е качено във “Фолксваген Транспортер” с носилка, кардиологичен стол и кислородна система, но без монитор за следене на жизнените показатели.

Алекс е вкаран в шокова зала без пулс и сърдечна дейност, с ригидна мускулатура и центрирани зеници. Екипът в “Пирогов” се бори повече от час за живота му, но той умира в 17,05 ч от остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност. По-късно експертиза сочи, че тя е можело да бъде предотвратена само ако още в първите минути е сложен “Дантролен”.

“Оставили са

детето ми да

агонизира

35-40 минути

Професорка от “Пирогов” каза, че ако е закарано своевременно там, е имало шанс да живее. Д-р Павлов е ръководил целия екип, за мен той е отговорен. Не се е обадил на тел.112. Извикана е частна линейка, за да се прикрие точния час на транспортирането на детето. Закарано е в “Пирогов” без документи, все едно е намерено на улицата”.

Според бащата при други 2 случая на малигнена хипертермия в Пловдив и София лекарите реагирали “светкавично” и пациентите били спасени. Подобен инцидент имало пак в клиниката на Павлови през 2018 г., но тогава детето е извадено от упойката. В момента районната прокуратура води разследване по случая за лекарска грешка, но до обвинения още не се е стигнало.

Според прокуратурата в случая с Алекс е имало подценяване на ситуацията. Липсвала организация как да се набави “Дантролен” и информация в кои болници е наличен. Павлов не изискал задължителни консултации с кардиолог, педиатър и алерголог. Според защитата това е нямало да помогне и не е в причинно-следствена връзка със смъртта на детето. В съда се спори дали момчето е имало непреодолим страх от зъболекари, който да налага пълна упойка, или тя е предпочетена заради очакванията в устата да се събира много кръв.

Алекс имал силен страх от зъболекар на 3-4 г., но няма доказателства това да е продължило. Според защитата на Павлов момчето не било “лекувано системно с години” и това можело да се обясни със страха от зъболекари.

Мотивите на апелативния съд за отмяна на присъдата на Павлов се окачват до месец. Според юристи вероятно е приета една от тезите, че лекарите не са сбъркали с прилагането на упойката, а има пропуски в организацията по спасяването на пациента. 36 минути продължили опитите момчето да бъде извадено от упойката в клиниката, а до приемането му в “Пирогов” минал около час. Дантроленът обаче е ефикасен само в първите 15-20 минути, става ясно от мотивите на първия съд, гледал делото. След трагедията Павлов твърдеше, че детето е било откарано в “Пирогов” със запазени жизнени функции, но магистратите не потвърждават това.

Павлов, съпругата му и колежката им твърдят пред съда, че не са нарушили медицинските стандарти. Защитават ги 5-има адвокати. Една от тезите им е, че става въпрос за

“нещастен

случай” и

“случайно

деяние”,

което не може да се предвиди, защото малигнената хипертермия се появява изключително рядко и не се открива с обичайните изследвания. Нужна е мускулна биопсия и изследвания за генетична предразположеност, които се правят само в 2 държави. Тази теза например е развита в съда от адвокат Людмил Рангелов, но пред "24 часа" той отказа да коментира последните присъди по делото, поне докато не види мотивите.

Прокуратурата вече е внесла протест във Върховния касационен съд срещу решението Павлов да бъде оправдан. Той бе кандидат-депутат и водач на листата на “Реформаторски блок - Глас народен” в Перник. Разследването за смъртта на Алекс стана причина през 2017 г. главният прокурор Цацаров да поиска имунитета на Павлов и той си го даде.

Родителите на Алекс казват, че ще търсят “възмездие за детето си”, докато са живи.

“Имаме въпроси, които ни разяждат отвътре, но лекарите не искат да говорят с нас. Ако ме убедят, че във всеки един момент са направили това, което трябва, ще наведа глава и ще приема съдбата си”, казва бащата на Алекс.

Експертите: Само едно лекарство е можело да спаси

Алекс, но е разрешено единствено за болниците

Предотвратяването на смъртта на Алекс е било възможно, ако е бил приложен “Дантролен” в първите минути след възникване на малигнената хипертермия. Това е становището на трима експерти, разпитани по делото. Те посочват, че има особен режим за този медикамент. Той не се продава в аптеките. Внася се само от здравното министерство и се купува по специален ред от болниците, но не е разрешен за използване и държане в местата за извънболнична помощ (с такъв статут е денталната клиника на Павлови).

Прилага се у нас от 30 г., като практиката била да се взема от едно лечебно заведение в друго. Медикаментът е определен с решение на европейската комисия за “продукт сирак”.

Валери Захариев
Валери Захариев
Д-р Валентин Павлов, бивш депутат от Реформаторския блок
Д-р Валентин Павлов, бивш депутат от Реформаторския блок
Съдия Калин Калпакчиев, председател на състава, отменил присъдата на д-р Павлов
Съдия Калин Калпакчиев, председател на състава, отменил присъдата на д-р Павлов