Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

7 години преди началото на прехода Андрей Луканов е поръчал база данни с кандидати за бъдещи лидери.
7 години преди началото на прехода Андрей Луканов е поръчал база данни с кандидати за бъдещи лидери.
  • Бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев: Одобрени са между 3500 и 5000 младежи. Имената им са пратени от ген. Боян Велинов от ДС в Москва

Операция "Възраждане" стартира през 1982 г. с една единствена цел - да вербува зависими от миналото си млади хора, които да станат част от бъдещия политически елит на България. Впоследствие част от тях са успешни бизнесмени, други - известни магистрати и интелектуалци. Досиетата на тези хора никога не са открити у нас, защото още през 1987 г. са изпратени в Москва. За това тайно мероприятие разказа единствено пред "168 часа" бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев.

Самият той научил за това, когато негов приятел му показал лист, който очевидно бил ксерокопиран, в който с пишеща машина били записани имената на известни политици, бизнесмени, съдии, прокурори и интелектуалци.

"Сред тях фигурираха имена, които съвпадаха с тези на двама премиери - единият след 1990 г., а другият след 2001 г., на президент и външен министър, заемали постовете си след 1989 г., на шефове на парламентарни групи, един главен прокурор, шеф на Върховния касационен съд", разказа Андреев.

Той лично разследва тази история от години, но спестява имената на главните герои.

"Необходима е по-сериозна проверка от моята", убеден е историкът.

Според него на списъка имало гриф: "Одобрен за изпращане в Москва" и до него печат на ген. Боян Велинов, бившият шеф на Шести отдел на Държавна сигурност (ДС).

Приятелят на Методи Андреев му казал, че че негови познати му дали копие от оригинала, за да поразпита дали някой би се заинтересувал и да купи тези данни.

"За мен това не бе точно документ, по-скоро сигнал да започна да проверявам, за да установя истината за себе си - спомня си Андреев. - Така след проверки научих, че има още няколко списъка. Петият бил с имена на младежи от Пловдив.

Направи ми впечатление, че в първия списък имаше абревиатура, която в пловдивския липсваше. Освен това в основния пишеше, че е одобрен за изпращане в Москва с печат на Боян Велинов. Пловдивският бе с печат на отговорника по линия на ДС в Пловдив. В него бяха имената на много хора, които впоследствие станаха депутати, зам.-министри, областни управители, прокурори, секретари на партии, съдии, правозащитници и др. Събирана е информация от различни управления по окръзи - пращали са предложения. Важното е било да са млади, интелигентни, амбициозни и по някакъв начин зависими от миналото си."

Андреев попитал дали въпросните имена имат досиета в Комисията по досиетата, но негов приятел му казал, че за тези хора няма абсолютно никакви данни.

Андрей Луканов знае, че промяна ще има.
Андрей Луканов знае, че промяна ще има.

"Бъдещият ни елит е бил вписан в отделна картотека - допуска Андреев. - Базата с данни за тези лица е събирана от екипа с дискретните сътрудници, за това е отговарял първият зам.-шеф на Шесто управление Боян Велинов."

Андреев решил да провери и по друга линия информацията и попитал бивш шеф на РДВР Пловдив дали е чувал за оперативно мероприятие "Възраждане" и той казал: "Да, чувал съм за това."

От него разбрал, че един от въпросните перспективни младежи още на 18 г. бил хванат да краде. Впоследствие след 2001 г. той става депутат с доста отговорности.

Андреев обаче се опитва да установи истината и продължава разследването. Обръща се към бившия депутат от БСП Дора Янкова, известна с непоносимостта си към задкулисието. Тя обещава, че ще разпита по-информирани от нея хора и когато отново се срещат, потвърждава, че такова оперативно мероприятие все пак е имало.