Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

/ Новият стар кмет на Несебър встъпи в длъжност с белезници

/Общинс кият съветник с най-много преференции и

мнозинство на партията си не дойде на първата сесия

Несебър - най-богатата община в България, винаги е бил по-различна. Открай време лявото и дясното там нямат водеща роля, защото управляват не политически партии, а бизнесинтереси. И това най-ясно личи в редиците на общинския съвет, в който местните формации винаги са имали ключова роля. След последните избори обаче морската община се превърна в прецедент - с арестуван дни преди вота кмет, който спечели от раз четвърти мандат и бе доведен с белезници да положи клетва и да встъпи в длъжност.

Пристигането на Николай Димитров в Несебър под конвой се превърна в сензация, а когато на тръгване към столичния арест кметът размаха ръцете си, закопчани с белезници, настъпи истинска еуфория. "Благодаря ви, че опазихте Несебър, скоро ще си дойдем", бяха последните думи на градоначалника в паметния 11 ноември, който със сигурност ще влезе в историята на морската община.

Че

избраният още

на първи тур

кмет на Несебър е силно обиден, си пролича, когато отказа да приеме поздрав от общинския лидер на управляващата партия Златко Димитров.

"Искам да благодаря на моите съграждани, които не се поддадоха на тази провокация, на тази гнусна интрига и по достойнство оцениха работата, която вършим аз и моите колеги за развтието на общината. На тези, които създадоха тази интрига и тази провокация, не пожелавам да изживеят това, което преживяваме аз и моето семейство. Мисля, че няма да могат да го изтърпят", заяви Димитров в първото си официално обръщение като новоизбран кмет. Мълчание пък запази арестуваният заедно с Димитров общински съветник от БСП Петър Хрусафов. Той бе посрещнат от съпругата си, понесла на ръце второто им дете, което е само на година и три месеца. "Убийците излизат, а мъжът ми е арестуван, явно е много виновен. Целият Несебър е наясно откъде идва атаката. Какво да предприемем сега? Билет за някъде ли?", възмущаваше се съпругата.

Третият арестуван преди първия тур и избран за общински съветник от БСП Георги Георгиев изобщо не се появи на сесията. Той отказал да бъде конвоиран, за да не се появява пред съгражданите си в унизително положение - под охрана и с белезници. Ако в срок от 1 месец Георгиев не положи клетва, ще освободи място на следващия в листата, обясняват юристи. Иначе набързо и без драми, с 11 гласа от 18 присъстващи, за председател на ОбС

бе преизбран

предприемачът Румен Кулев

Впечатление направи липсата на общинския съветник Костадин Нищелков, който събра рекордните 777 преференции и чиято партия "Български социалдемократи" успя да вкара най-много съветници - шестима, следвана от ПП МОРЕ на братя Диневи с четирима. По трима представители успяха да вкарат местна коалиция "Нова алтернатива" и ГЕРБ, с по двама съветника са местният "Съюз на свободните демократи" и "БСП за България", един е човекът на "Движение 21".

Как ще бъде управлявана оттук нататък общината, четете в печатното издание на "168 часа".