Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Вучич, Зоран Заев, Еди Рама СНИМКА: Ройтерс
Александър Вучич, Зоран Заев, Еди Рама СНИМКА: Ройтерс

Общият пазар на шест страни от Западните Балкани /Сърбия, Северна Македония, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово/ може да донесе на региона 3,5 милиарда евро икономии, заяви днес сръбският президент Александър Вучич след среща в Париж с френския президент Еманюел Макрон, предаде ТАСС.

"Аз помолих Макрон за подкрепа и съм сигурен, че ще я получим публично, тъй като инициативата се базира на четири важни свободи, които се спазват в ЕС и са универсални. Ние получихме официални данни от Световната банка, според които балканската шесторка би икономисала 3,5 милиарда евро, а Сърбия - 1,5 милиарда", каза Вучич.

По думите на Вучич, камионите губят на границите на страните от Западните Балкани 26 милиона часа годишно, а свалянето на бариерите ще открие нови хоризонти за региона.

Този уикенд премиерите на Албания и Северна Македония - Еди Рама и Зоран Заев, и сръбският президент Александър Вучич се срещнаха в Охрид, за да обсъдят конкретни мерки за създаване на свободна зона за търговия, която да увеличи икономическия растеж и чуждестранните инвестиции. Инициативата бе наречена "мини Шенген", по подобие на европейската зона за свободно движение. Лидерите на трите страни поканиха и останалите държави от региона да се присъединят към инициативата.