Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НАДЕЖДА: Стоян Терзийски вярва, че истината за убийството на сина му ще излезе наяве.
НАДЕЖДА: Стоян Терзийски вярва, че истината за убийството на сина му ще излезе наяве.

 

 

След месец се навършват 10 години от убийството на Пепи Терзийски. 3-годишното момченце бе открито удушено в Южния парк на 16 март 2001 г.
Часове след изчезването му пред парламента се събират хиляди таксиметрови шофьори. Правителството на Иван Костов бе на косъм да падне заради убийството на детето. Това е последният спонтанен народен бунт срещу властта.

За престъплението бе задържана майката Даниела. По-късно е освободена, защото страда от параноидна шизофрения. След трагедията в семейството бащата Стоян и майката Даниела се развеждат.

10 години след трагедията "168 часа" се срещна със Стоян Терзийски. Той не контактува с бившата си жена, но вярва, че убиецът е друг. Има ново семейство и дете, което днес е на 3 години. Стоян е побелял от мъката по загубата на Пепи, но надеждата, че истината скоро ще излезе наяве, все още го крепи.

За първи път от 10 години насам Стоян Терзийски разказва подробности от историята и мистериозни факти от делото за убийството на детето му.

Лошата вест

На 16 март 2001 година Стоян излиза за работа в 5 и половина, както всяка сутрин. Целува за довиждане съпругата си и детето и започва поредния курс с таксито.

"До НДК ме бяха спрели от ДАИ за проверка на документите. Тогава ми се обади Даниела. Каза ми, че са отвлекли Пепи. Обърнах се към инспектора и му казах: "Човек, отвлекли са ми детето!" Дори не се усъмни, че се опитвам да отърва проверката. Веднага ми хвърли документите на задната седалка и ме отпрати. Отидох вкъщи. Даниела беше много изплашена. Разказа ми, че на път за детската градина черен джип е спрял до нея и са грабнали детето. Обадихме се в Шесто РПУ. През това време вече бях уведомил колегите си от "ОК Супертранс" и брат ми, който караше такси в "12 80". Всички бяха зарязали работата си и търсеха черен джип БМВ. Малко след 10 се обадиха, че е открито дете в Южния парк. Тогава ме прибраха в Столичната дирекция на полицията за разпит" - разказва Стоян Терзийски за началото на мистериозната и до днес сага с убийството на детето му.
Следващите 20 часа Терзийски е затворен в стая за разпит и няма представа какво се случва пред парламента. Колеги таксиметрови шофьори от всички компании са блокирали сградата на Народното събрание и настояват за оставки. Положението е извън контрол и правителството се клати. Властта е спасена от самопризнанията на Даниела, че е убила детето си. Те идват часове, след като трупът му е открит в Южния парк, а мистерията дали майката е истинският извършител на престъплението витае и до днес.

Алексей Петров
и бунтът на такситата

9 години по-късно Алексей Петров е арестуван в операция "Октопод". На поредното му искане за излизане от следствения арест той говори пред съда, че през последните 10 години е работил в полза на държавата като агент на тайните служби. Убеждава магистратите, че на 16 март 2001 година лично е съдействал за потушаване на бунта на таксиметровите шофьори и има заслуга за това, че не са щурмували сградата на Народното събрание. Алексей Петров е вербуван за агент на НСС три седмици преди убийството на Пепи Терзийски. Публична тайна е, че контролира таксиметрова компания и застрахователно дружество.

"Не познавам Алексей Петров и нямам представа дали е помогнал за това колегите да не щурмуват парламента. Сигурен съм, че бунтът не е конспиративно организиран. Аз се обадих в компанията, където работех тогава, с молба за помощ да търсят черния джип. Звънях и на брат ми, който беше в друга фирма. Колегите се организираха по радиостанцията. Мен ме прибраха за разпит и не знаех, че след откриването на трупа на Пепи колегите протестират. 20 часа ме разпитваха. Към 11 вечерта полицаите започнаха да ми подхвърлят "Възможно ли е ваш близък да е извършител на убийството" и други такива. Вече бяха нарочили Даниела. С грях на душата си признавам, че тогава им повярвах. Пуснаха ме в 3 през нощта. Биха ми инжекции за успокоение, главата ми беше спряла да работи. Прибрах се вкъщи и звъннах на диспечерката да изтегли колегите пред парламента, защото случаят е разкрит. Минути по-късно на площад Народно събрание нямаше никой. Така че аз прекратих щурма на парламента. По-късно разбрах, че са били мобилизирани дори вътрешни войски. Спирали са таксита, които са пътували към София за протеста. Убеден съм, че ако не бяха решили случая бързо, правителството щеше да падне. Имаше натиск делото да завърши така. И тръгнаха по най-прекия път. Нарочиха Даниела" - спомня си днес бащата на убитото дете. С майката на Пепи не поддържат контакт. Не са се виждали от 8 години. Не се засичат дори на гроба на детето в Ихтиман.

Даниела не е убиец

"Даниела не е убила Пепи. Това не е възможно и един ден истината ще излезе. Не може да съм такъв кретен всичко да се случи едва ли не пред очите ми. Бил съм постоянно вкъщи и имам наблюдения. Знам как съм я оставил сутринта и как се грижеше за детето. Тя чистеше апартамента по няколко пъти на ден. Никога не е повишавала тон на сина ни, никога не му е посягала. Животът ни беше идеален. Знаех, че е имала проблеми с бившия си приятел, но чак да я изкарат луда! Значи като го е извършила, е луда, а като е признала под натиск, не е луда, така ли? Имаше един период от 10 дни много преди трагедията с Пепи, когато си беше внушила, че я следят и някой иска да стори зло на семейството. Тогава бях постоянно до нея. После я изкараха шизофреничка и каква ли не. 15 дни след инцидента с адвокат Рени Цанова я посетихме в психиатрията на 4-ти километър. Просто не беше тя. Катастрофа. Обадих се на доктора, който я лекуваше, и му казах: "Тези хора ще я убият!" Според полицията тя вече беше признала за престъплението, но на мен ми каза, че няма нищо общо с тази история. После семейството ни се разпадна. Разведохме се. Не мога да си представя как щях да живея в този апартамент. Да стоя в стаята, където Пепи спеше..." - разплаква се едрият мъж.

Последната среща

След убийството на сина му Стоян заминава за Англия. Къса връзката си с Даниела. Двамата дори не се чуват по телефона. Тя заживява с друг мъж в апартамента на "Цар Борис", където според разследването е удушила малкия Пепи.

"Видяхме се за последно с Даниела през 2003 г. Работеше на паркинга на Българския туристически съюз. Съвсем инцидентно беше. Много е странно, но не сме говорили за Пепи. Нямам злонамерени чувства към нея. Не искам да є се бъркам в живота. Живее с друг човек, когото никога не съм виждал. Аз също имам ново семейство и дете на 3 години. След случая с Пепи всичко ме притеснява. Това си остава рана и притеснение за цял живот. Сега съм постоянно на тръни и от това страда детето ми. Няма я тази свобода, винаги трябва да има човек около него. Продължавам да живея с мъката по Пепи, но докато мърдам, ще търся истината за убийството му" - категоричен е Стоян Терзийски.
"168 часа" се свърза с майката на Даниела Сийка Тутекова, но тя отказва да говори за трагедията. Съпругът є Петър, на когото е кръстено момченцето от първия є брак, умира преди години. Според Стоян Терзийски възрастният човек не е успял да преодолее мъката си по загубата на любимия си внук. Майката Даниела също отказа коментар по темата.

Мистериите по случая
с убийството

продължават да измъчват бащата на Пепи.

"Много неща са неясни и до днес. Има запис от камера, на която се вижда как Даниела тръгва към детската градина. Носи Пепи на ръце. Понякога сутрин се глезеше и искаше да го носят. Изведнъж Даниела изчезва от записа и оттам започват версиите и догадките. Според тази на разследващите в следващия момент тя си хваща такси. Единственият свидетел - таксиметров шофьор, разказал, че Даниела се е качила при него и е носила плик. Значи тя излиза от апартамента сутринта и на камерата я записва как носи детето. В следващия момент се качва на такси на отсрещния булевард и вече е успяла да натика детето в плик и да го върже. Как става това? Опитах се да потърся таксиметровия шофьор, който отива в полицията да даде показания едва на следващия ден. Месеци по-късно Бойко Борисов като главен секретар каза, че го крили в чужбина, за да не го линчуват колегите му!? Но защо? Той си е вършил работата. Това е единственият свидетел, който твърди, че е откарал Даниела до Южния парк. Другото са нейни самопризнания.

Другият необясним факт по делото е как за 18 минути Даниела излиза от апартамента, качва се в такси, отива до Южния парк, изхвърля трупа на детето в коша за боклук, после хваща автобус и се връща вкъщи! Това е час пик - сутрин, когато столицата е задръстена. Аз като шофьор не мога да си го обясня. Не е възможно. И как никой не я е видял, след като в Южния парк от 8 до 9 гъмжи от хора, които разхождат кучетата си" - недоумява Стоян.

Версията на бащата

"Не е дошло времето да се извади това дело за доразследване, но и този момент ще настъпи. Ще дойдат други хора, които не са обвързани толкова със случая. От 10 години насам героите са едни и същи и нищо не се е променило. Пепи беше много будно и развито дете. Според мен е отвлечен с цел търговия с органи. Не може да е за откуп. Кой съм аз към онзи момент - един таксиметров шофьор, нямам пари и имущество. Предполагам, че след като всички таксита са тръгнали да търсят черния джип, са се отървали от него. Но тази версия иска много време за разследване, а тогава властта трябваше бързо да реши случая" - съмнява се Стоян. Според него полицаите са затвърдили общественото мнение, че Даниела е убила детето си, като са огласили шумно други два подобни случая след трагедията с Пепи. Той отхвърля версията детето му да е убито с цел дестабилизация на страната в края на мандата на правителството на СДС.

"Ако не бяха нарочили Даниела, убийството на Пепи щеше да намери широк международен отзвук. Но потулиха случая по най-бързия начин. Колко му е да накараш един човек с малко лабилна психика да признае. Те го правят със здрави хора, какво остава за Даниела" - категоричен е Стоян Терзийски. Той е сигурен, че бившата му съпруга не е убила сина им. И че истината все пак някога ще се разбере.


Таксиджиите все още плашат властта

СПОНТАННИЯТ протест на таксиметровите шофьори на 16 март 2001 година е последният по рода си.

Най-сплотената гилдия в България излиза на подобен митинг преди месец. Тогава шофьорите също обсаждат парламента заради прострелян техен колега. На 8 януари след скандал на бул. "Дондуков" в столицата лекар от МВР болница и бакшиш се сбиват. Таксиджията поваля опонента си на земята и започва да го налага. Докторът вади пистолет и го прострелва. По-късно става ясно, че таксиметровият шофьор е криминално проявен и е обявен за инициатор на сбиването.

"След като се върнах от чужбина, се опитах пак да стана шофьор на такси, но не се получи. Вече не е същото, както едно време. Убиха го този бизнес, а преди години точно той пое цялата безработица в първите години на демокрацията. Днес пазарът се задръсти с коли, не могат да се изкарват пари. Шофьорите ги стрелят, бият ги, няма взаимно уважение с клиентите. Професията се напълни със случайни хора. По-рано ни искаха чисто свидетелство за съдимост, стаж поне 5 години, сега това го няма. Занимавам се с друга дейност в момента" - разказва Стоян Терзийски.
През 2007 година таксиметрови шофьори отново обсаждат парламента след убийството на техен колега в кв. Люлин. Обстановката е напечена почти като в случая с Пепи, но убиецът отново е хванат бързо. Оказва се, че е наркоман, който вече е осъден.

Рени Цанова не ми взе и една стотинка

ДНИ след убийството на Пепи Терзийски вече покойната адвокат Рени Цанова поема защитата на Даниела.

В началото на разследването є е отказван достъп до делото. Самата тя неведнъж е споделяла съмненията си относно вината на майката за смъртта на детето є.

"Една стотинка не ми взе Рени Цанова, въпреки че беше много трудно дело. Отказваха є достъп до документите, създаваха пречки, за да разберем истината. След като го приключиха, следователката Роза Капланова разгръщаше страниците и ме насочваше какво да чета. Протоколът от разпита на Даниела е 100 страници, които са написани за 20 минути. И там има много неясни факти. Следователката беше младо момиче, което според мен не бе подготвено за разследване на такова дело. Искахме да го прехвърлят в Националната следствена служба, но не се съгласиха. Тогава шеф беше Бойко Рашков, който им бе трън в очите на тогавашните управляващи. Ако делото бе поето от него може би нямаше да го претупат така" - разказва Стоян Терзийски.
В началото делото за убийството на Пепи е поверено на прокурор Пламен Христов от Софийска градска прокуратура. След заключението на следовател Роза Капланова, че Даниела е убиецът на Пепи, Христов не се съгласява и го връща за доразследване. В постановлението си той пише, че от събраните доказателства не може да се направи извод, че майката е извършител на престъплението и иска да се работи по други версии. След това излиза в отпуск и делото е поето от друг прокурор, който го прекратява поради невменяемост на Даниела Терзийска.

 

НОВ ЖИВОТ: През 2003 г. Даниела Терзийска работи на паркинг, днес живее с друг мъж.
НОВ ЖИВОТ: През 2003 г. Даниела Терзийска работи на паркинг, днес живее с друг мъж.
КАУЗА: Адвокат Рени Цанова защитава Терзийски без пари.
КАУЗА: Адвокат Рени Цанова защитава Терзийски без пари.
Алексей Петров
Алексей Петров
БУНТ: Таксиметровите шофьори за пореден път блокират парламента заради свой колега.
БУНТ: Таксиметровите шофьори за пореден път блокират парламента заради свой колега.