Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българите винаги чакат някой да ги оправи. И светец да си изберете пак няма да стане

КОЙ ШИ НА ОПРАЙ?

Има едно проучване, което изследва как различните народи възприемат причините за проблемите си.

Германците например смятат, че 90 процента от проблемите им са в самите тях и трябва да потърсят решението им в себе си.

Българите пък смятат, че 90 процента от проблемите им са извън тях и съответно чакат решение отвън.

Това всъщност е причината за провалената политика на България. Избирателите подхождат към изборите с надеждата някой „да ги опрай“. „Костов ши на опрай“, „Царя ши на опрай“, „Бойко ши на опрай“.

Няма как да стане. Дори светец да си изберете, той няма да може да ви „опрай“. Защото проблемите са в самите вас.

На политиката у нас се гледа предимно с идеята „абе ше сложим там един пич и той ще оправи всичко“. Пускат си бюлетината и после изобщо не се интересуват. Смятат, че с това са изпълнили гражданския си дълг.

А и преобладаващите очаквания към властта са да раздаде пари, да не кара хората да работят и да им осигури евтина почивна станция в Китен. А корумпираните някак си сами да се вкарат в затвора.

Политиката е общо дело и изисква участието на всички.

Проблемът с НАП няма да се реши като си постнете във фейсбук съобщението, че личните ви данни са изтекли, а като заведете дело, направите протест, потърсите сметка.

Проблемът с лошите политици няма да се реши като сложите на тяхно място други лоши политици, а като ги притискате, като им търсите отговорност, като ги принуждавате да подават оставки и ги гоните до дупка, когато се подиграват с вас.

Докато питаме „кой ши на опрай“, нищо добро не ни чака.

*Коментарът е от фейсбук