Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Внасям в парламента искане за по-голямо отстояние при строителство на жилищни сгради, повече паркоместа и озеленяване, казва в първото си интервю, след като бе избрана за четвърти път за кмет на София

Още акценти от интервюто:

В тази кампания научих много неща. Тя промени и моето мнение за много хора - както сред опонентите, така и за такива, с които съм работила

Ще търся подкрепа за проектите за София от ВМРО и “Демократична България”, но няма да допусна да съм заложник на тяснопартийни нездрави интереси

Стана ясно, че за г-жа Манолова кметската надпревара бе средство в по-дълъг политически сценарий

Стартираме работа по нов общ устройствен план на София, разширение на метрото към “Слатина” и “Левски” и изграждане на канализация

Не деля районните кметове по партии, а по това дали работят, или не

- Г-жо Фандъкова, спечелихте четвърти кметски мандат в София, но как ще коментирате малката разлика от под 5% с Мая Манолова? И какви изводи си направихте след изборите?

- Това бяха трудни, но изключително важни за София избори, защото залогът беше дали градът ще продължи да се развива, или ще бъде подложен на експерименти. Слушах внимателно г-жа Манолова през кампанията и сега след изборите. Стана ясно, че за нея кметската надпревара беше средство в един по-дълъг политически сценарий. Благодаря на всички софиянци, които подкрепиха развитието на София. Благодаря на всички - около 420 000 граждани, които излязоха и гласуваха. Вярвам, че всеки техен глас е глас за София, но и глас за промяна. Разбирам това желание и затова предлагам съществени промени в работата на общината. Хората оцениха това и предстои много работа за развитието на града. Ще предложа както структурни промени в общината, така и в начина на работа.

- Притеснява ли ви тази малка разлика и с оглед на намеренията на Манолова за касиране на вота?

- Разликата между нас е над 20 000 гласа. В 21 от общо 24 района имам повече гласове от нея. Очевидно е, че не става дума за 3 квартала или 8 секции, които да са обърнали вота в моя полза. Г-жа Манолова продължава да си служи с внушения. Съдът ще разгледа нейните твърдения и тези на БСП. Но това е същата стратегия, с която правеше кампанията си - внушения и лъжи, без факти.

В национален ефир Манолова заяви, че в 71-а секция в “Подуяне” от 252-ма гласували 252-ма били отбелязали вот за мен. Това е абсолютно невярно! Протоколите са публични. Всеки може да ги види. В тази секция имам подкрепата на 129 избиратели, а 116 са гласували за г-жа Манолова. Друг “документ”, който се цитира, е за 2-а секция в “Искър”. От 281 гласували там тя твърди, че 264 са за мен. Истината е, че в тази секция тя има 146 гласа, а аз - 116. Неизвестно защо се твърдят неверни неща, които са публични и всеки може да провери. Това е отново потвърждение на поведението ѝ, което видяхме през цялата кампания - за нея отговорите и истината нямат голямо значение, важни са внушенията, с които да постига политическите си цели. Но хората са достатъчно разумни и показаха на изборите, че не се поддават на манипулация.

- Имаше и взаимни обвинения между щабовете за ромските гласове и контролиран вот. Как ще отговорите на обвиненията, че сте фаворит в тези секции?

- В желанието да се опорочи и омаловажи изборната победа, не се подбират средства, но преди внушенията са важни фактите. А те са следните: имам повече гласове от г-жа Манолова в около 90% от районите на София и трите ромски квартала, за които тя говори, не могат нито да компенсират, нито да обяснят разликата между нас. Да, имам повече гласове в секциите във “Факултета” и в “Христо Ботев”, но за това си има ясни обяснения. Знаете, че директорката на училището във “Факултета” беше част от нашата листа и кандидат за общински съветник. Това е уважаван човек в квартала, който се грижи и обучава над 1100 деца. В партийните ни структури има представители на тази общност както във “Факултета”, така и в “Христо Ботев”. И още нещо - има ромски секции, в които г-жа Манолова води, но те услужливо се пропускат. Например в Бусманци и в “Градините” фаворит на ромите е г-жа Манолова. Факт е, че подкрепата между двата тура в трите квартала, за които тя говори, се е увеличила със 100% за нея, а за мен - с 48%. Това показва движение в определена посока и също поставя въпроси. Но отново ще кажа - в София избори никога не са се печелили с купени гласове. Това няма как да стане. Тук живеят интелигентни хора, които трудно се поддават на внушения и манипулации, въпреки че имаше сериозни опити в тази посока.

- От резултатите се вижда сериозен протестен вот. Как ще се справите с тези нагласи сред софиянци?

- Хората ясно показаха, че очакват промени. Очакванията са за повече ред и контрол в строителството и ограничаване на презастрояването. Имам предложения за законодателни промени, които ще внеса лично в парламента. Ще настоявам за по-голямо отстояние при строителството на жилищни сгради, както и по-високи изисквания за осигуряване на паркоместа и озеленяване. Другите промени са насочени към още по-строг контрол над фирмите, които изпълняват общински проекти. Ще гарантирам по-добра координация и по-голям контрол от общината чрез специален ресор. Освен големите санкции в договорите настоявам тези фирми да носят и професионална отговорност. Смятам, че това ще ги дисциплинира повече, когато става дума за качеството на работата, за която се плаща с публични средства.

- ГЕРБ отстъпи от управлението на доста райони. Как ще управлявате с 8 кметове от “Демократична България”, двама от БСП и един независим?

- И досега съм работила с районни кметове, които не са били от ГЕРБ. В предишния мандат те бяха петима. Не деля районните кметове според политическите им пристрастия, а по това дали работят, или не, могат ли да подготвят и защитават проекти, или само се оплакват. Ще продължа да работя по този начин и ще толерирам обоснованите и работещи решения. Няма да подкрепям популистки предложения, каквито, за съжаление, вече чувам. Всички сме избрани от хората, за да решаваме проблемите на града и да постигаме резултати. Вярвам, че разумът и професионализмът ще бъдат водещи в работата ни. Ако е така - всички те могат да разчитат на моята подкрепа, както и на тази на СОС.

- И в СОС нямате мнозинство. От кои партии ще търсите подкрепа, за да реализирате проектите за София?

- Естествените наши съюзници са партиите вдясно - “Демократична България” и ВМРО. Казах го ясно още преди балотажа, защото смятам, че това е честното отношение към симпатизантите и избирателите на тези политически сили. Това е моят подход. Знам, че на честността невинаги се отговаря със същото, но няма да се откажа от принципите си.

Проектите за София се нуждаят от подкрепа и съм готова да водя разговори по всеки от тях. Вярвам, че за представителите на тези партии в СОС е важен ангажиментът към града, а не само политическите дивиденти. Когато влезеш в общинския съвет, първо е отговорността към софиянци и града, а после е политическият план.

- Но “Демократична България” заяви, че ще е опозиция в СОС.

- Разговорите, които проведох преди балотажа, бяха за конкретни сфери и проекти, които са залегнали в тяхната програма. Не вярвам общинските съветници от тази коалиция да се откажат от ангажиментите, които са поели пред хората в кампанията. Или подкрепяш продължаването на строителството на метрото, или не. Просто няма как да обосновеш липсата на подкрепа с някакви бъдещи партийни битки.

- Ще управлявате ли с коалиционни партньори? Например срещу зам.-кметско място или ръководна позиция в СОС?

- Предстоят разговори. Мога да гарантирам, че ще водя разговори за подкрепа за определени проекти и няма да допусна да стана заложник на тяснопартийни нездрави интереси. Ще информирам хората и от мен те ще чуват нещата, наречени с истинските им имена. Ако някой разчита, че това няма да се случи, просто си е направил погрешна сметка!

- Казахте, че до месец ще сте готова със структурна промяна в работата на общината. Каква ще е тя и кои от досегашните ви зам.-кметове ще запазите?

- До месец ще представя новата структура в СОС и промените в екипа от зам.-кметове. Ще има нов ресор по строителство, в който ще обединя работата по всички публични проекти - от проектирането до контрола на изпълнението и поддръжката. Ще направя административна реформа. Предвиждам отделен сектор, поех този ангажимент по време на кампанията и това се очаква от хората и бизнеса. Така ще гарантирам повече публичност и прозрачност в работата на общината. Говоря за специален ресор, чиято цел е дигитализацията на всички процеси и услуги. В него ще включа и работата с бизнеса, за да гарантираме икономически растеж и по-високи доходи за софиянци.

- Трябва до месец да внесете предложение за бюджет 2020 на София. Какви промени и приоритети предвиждате?

- Планирам повече средства за работа в кварталите - освен ремонти на улици и тротоари трябва да продължим строителството на детски градини и училища, да осигурим паркинги и довеждащ транспорт. Тук ролята на районните кметове е изключително важна. Те трябва да знаят, че отговарят и за контрола върху работата в района им. Изисква се непрекъснат контрол върху ремонтите на улиците и тротоарите и ще очаквам от тях да го осъществяват. Готови сме и с проекти за по-чист въздух, за които имаме осигурено финансиране.

- Казахте, че сте готова с проекти за града, по които да работите още от първия ден. Какви задачи ще решите в първия си ден като кмета, който ще е управлявал най-дълго столицата от демократичните промени насам?

- Големите проекти, които ще стартираме до края на годината, са промяната на общия устройствен план на града и защитата на 400 млн. лв. безвъзмездни средства по Оперативна програма “Околна среда” за изграждане на канализация. Това са много важни и тежки проекти. Трябва да осигурим и продължаване на строителството на метрото към квартал “Левски” и през “Слатина”. Надявам се да получа подкрепа по тези проекти в СОС.

- В нощта след балотажа премиерът Борисов ви посъветва да вдигате данъците, да забраните камините и да въведете такса за преминаване на коли през центъра. Ще приложите ли някои от тези идеи?

- Имаме много ясна програма, в която има и рестриктивни мерки, за да подобрим качеството на въздуха - както за старите автомобили, така и за горенето на дърва и въглища. Но с тези рестриктивни мерки трябва да има и алтернативи. Трябва да се анализират внимателно всички процеси. Например, когато говорим за отопление на дърва и въглища, трябва да са осигурени алтернативни възможности. Няма как да оставим хората без отопление, затова и защитих два големи проекта за 60 млн. лв., с които да предоставим безплатно на над 1/3 от тези домакинства по-екологично отопление - природен газ, електричество, топлоснабдяване и пелети.

Строителството на метрото, инвестициите в градския транспорт и изграждането на велоалеи пък дават алтернативи за придвижването в града. Изграждането на околовръстния път и вътрешните рингове е начин да намалим трафика с 40%. Така че рестрикциите трябва да вървят и с възможности.

- Тогава Борисов призна, че имало предатели, които са работили срещу партията и нейните кандидати. Вие усетихте ли подобно нещо срещу вас в София?

- В тази кампания научих много неща. Тя промени и моето мнение за много хора - както сред опонентите, така и за такива, с които съм работила. Оспорваните битки винаги поставят на изпитание не само способностите, но и достойнството. Ще кажа само това, хората ще си направят изводите.

- А трябва ли да се въведе лимит, както предлага Борисов - до 3 мандата за кмет?

- Като кмет, който е избиран вече 4 пъти мажоритарно, мога да кажа, че лимита го слагат избирателите, но, разбира се, в Изпълнителната комисия на ГЕРБ трябва да обсъдим възможностите повече млади хора да влизат в управлението, за да гарантират нова енергия и промяна.