Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Велева и адвокат Стойко Бъборски
Мария Велева и адвокат Стойко Бъборски

Не искаме пари, нито да обвиняваме мама и татко, заявиха в съда две от внучките на убития през февруари м.г. в столичния кв. "Люлин" пенсионер Стефан Янев. След отказа им да участват в делото като граждански ищци и частни обвинители съдът освободи от залата двама адвокати, назначени като особени представители по делото.

Децата - на 15 и 19 г., са дъщери на Свилен и Мария Велеви, подсъдими за смъртта на 87-годишния мъж, който бил бивш военен. Той изчезна на 11 февруари 2018 г., а дни по-късно трупът му бе намерен на етажна площадка в блока, в който живее.

Впоследствие се разбра, че малко преди трагедията Янев се оплакал в предаването "Съдебен спор", че дъщеря му и зет му го тормозят и не пускат децата си на училище. По делото имало данни, че родителите държат момичетата вкъщи, за да "не им навредят другите деца". Мария обаче отричала.

Свилен днес бе докаран с белезници в съда от софийския затвор, а Мария - от клиниката към затвора в Ловеч. Тя постоянно плачеше и гледаше към децата си. Според съдебно-психиатрична и психологична експертиза, назначена на 25 септември т.г. и приета на днешното заседание, Мария има психично заболяване, което експертите определят като смесено личностно разстройство. Според тях обаче задържаната е вменяема и може да носи отговорност за действията си.

Делото ще започне по същество с разпити на свидетели през декември, ако дотогава прокуратурата коригира обвинителния акт. Според съда в него има фактически грешки, които водят до разминавания между съдържанието на акта и цифровото изписване на текстовете от Наказателния кодекс, по които се води делото.

Адвокат Стойко Бърборски поиска Мария Велева да бъда пусната с по-лека мярка за неотклонение. "Нямам намерение да се укривам, не съм извършила това, което е описано в обвинителния акт", проплака Мария.

Съдът отказа да я изведе от килията с мотива, че има опасност на свобода жената да извърши друго престъпление.

Мария постоянно питаше дали децата й, които са под закрила на държавата, се хранят редовно. Придружител на дъщерите й я успокои, че всичко е наред.