Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

/ Задържаният за смъртта на 59-годишната Вони Джирахаронинг обикалял различни провинции, за да точи картите й

Град Чианг Май е другото лице на Тайланд. Престъпността там е сведена до минимум, а всеки местен би описал родния си край като едно от най-спокойните и тихи места в цялата страна. За разлика от шумните Банкок и Пукет, по чиито улици туристите може да се натъкнат на мафията на таксиметровите шофьори или пък да видят малолетни момичета, които

са принудени да

продават телата сиза 20-30 евро,

в Чианг Май новодошлите се отдават на разходки сред удивителни места със запазена автентична архитектура. До 18 октомври 150-те хил. жители бяха сигурни, че завинаги са абонирани за спокойствието и сигурността. Това обаче се оказа грешка, тъй като в същия ден 59-годишната Вони Джирахаронинг, известна като една от най-големите дарителки там, беше открита мъртва, зазидана в хладилника в собствения си дом.

Новината за смъртта на жената обиколи цялата страна и се превърна в първа тема на всички телевизионни емисии в Тайланд. Още в първите минути след откриването на трупа на Джирахаронинг властите бяха категорични, че става въпрос за убийство, извършено по особено жесток начин.

Местни дълго време не можеха да си обяснят кой точно би посегнал на жената, която е помогнала финансово за построяването на десетки храмове и църкви в цялата страна. Веднага след новината за екзекуцията близки на жертвата обясниха, че

приживе тя

не е имала врагове

и всички хора я обичали заради нейната отзивчивост. Редовно получавала писма с благодарности от непознати, на които е помагала неведнъж.

Все пак тайландската полиция успя да стесни кръга от заподозрени още в първите часове. Първоначално сред хората, които разследващи разпитваха, бяха съдружници и служители на Вони Джирахаронинг. Години наред тя печелела от успешния си строителен бизнес. Може би затова първите разпитани са освободени веднага и властите се насочиха към едно конкретно лице -

Витун Ситабут 39-годишният мъж се запознал с милионерката само преди няколко месеца в будистки храм, където двамата разменили няколко думи за религията. Вони редовно посещавала църкви, тъй като била изключително религиозна. Поради това тя не пропускала да прави големи дарения за храмове не само в Чианг Май, но и в други градове в Тайланд.

Така след

няколко поредни

срещи Витун и Вони

се сприятелили и започнали да се виждат по-често. Според роднини на жената отношенията между двамата били само приятелски, тъй като тя вече била на възраст, а той имал съпруга и деца. Те обаче за сближили и жертвата започнала да споделя на Витун колко пари държи по сметките си.

Тя не пропуснала да му разкаже и за внушителния брой имоти, които притежава. Вероятно затова мъжътпредложил да й помогне с изгодни сделки, ако реши да продаде част от собствеността си, за да я дари. От полицията твърдят, че преди да се запознае с Вони, Витун дълго време я наблюдавал, за да разучи навиците й. Той разбрал кои храмове посещава редовно всеки уикенд и започнал да ходи именно в тях, за да се опита да се сближи с нея. Мъжът бил

изключителен

манипулатор

и успял да се докаже пред милионерката като добър приятел, който винаги е насреща.

Жената пък му се доверила напълно и започнала да му разказва всичко за себе си. Малко преди фаталния 18 октомври двамата дори били забелязвани да се прибират с големи торби с хранителни продукти към дома й.

След като строителната предприемачка го допуснала в най-близкия си кръг, тя го поканила вкъщи, без да предполага за престъпните му намерения.

За Витун настъпва дългоочакваният момент

Той я връзва за стол в дома й и я принуждава да му даде пинкодовете на всичките си карти, за да получи достъп до огромните й авоари. Според властите мъжът не я е убил веднага.

Той я заплашвал и измъчвал, докато тя му каже в коя сметка какви суми има. Малко след като разбрал всичко необходимо, той запалил БМВ-то на милионерката и с него се запътил към близък банкомат, от който изтеглил голяма сума пари.

Веднага след това от магазин за домашни потреби Витун купил две торби с бетон и се върнал в дома на жената.

"Тогава вече я убива,

завързва ръцете

и краката й,

залива я с бетона и я слага в хладилника - обясни тайландски полицай на брифинг. - Убиецът дори настройва захранването, така че трупът да се разложи бавно."

Дни наред близките не успяват да се свържат с жената. Домът й е заключен и всички предполагат, че тя пътува някъде. Братът на милионерката няколко пъти й звънял, но тя така и не отговаряла на обажданията му. Тогава той решил да отиде до дома й, за да види какво става. Съседите й също направили опит да намерят Джирахаронинг, тъй като започнали да усещат неприятната миризма, която се носела от нейната къща. След като никой не им отворил, те звъннали на полицията за помощ. Дошлите на място власти нахлули в дома на Вони и след претърсване открили нейния труп. По-късно разследващи описват видяното като една от най-зловещите гледки в кариерата си.

Какво липсвало от гаража на милионерката и къде е задържан Витун, четете в печатното издание на "168 часа".