Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дани Каназирева
Дани Каназирева

Ще водя политика на уважение и диалог, без интриги, увери тя

Юристката Дани Каназирева сяда в овакантения от Здравко Димитров стол на областен управител на Пловдив, потвърди пред "24 часа" тя. Назначена е с решение на Министерския съвет. За поста се спрягаше досегашният градоначалник Иван Тотев, но той изобщо не е бил предложен.

На последните местни избори за кмет на Пловдив Каназирева се класира трета и вкара петима общински съветници в местния парламент, начело с нея. Очаква се те да подкрепят решенията на управляващото мнозинство, за което са нужни 26 гласа. Групата на ГЕРБ е от 17 съветници.

На мястото на Каназирева в общинския съвет влиза следващия в листата Владимир Темелков, който от IT сектора, софтуерен инженер и преподавател в Пловдивския университет.

Каназирева е бивш член на ГЕРБ, която беше отстранена преди години заради активната си позиция. Оттогава тя създаде своя местна партия "Съюз за Пловдив" и в два поредни мандата успя да вкара съветници. На предпоследните избори умножи групата си на шестима.

Дали в замяна на поста съветниците от "Съюз за Пловдив" сега ще се влеят в групата на ГЕРБ, Каназирева обясни, че ще има официална среща с новия кмет Здравко Димитров. "Назначението ми за областен управител на Пловдив е знак за нова политика на диалог и уважение и баланс във властта. Крайно време е да спре напрежението в града, да има спокойствие и да работим за Пловдив", заяви тя пред "24 часа". Първите три неща, с които ще се заеме на новия пост, е да се запознае с екипа и с кметовете на 17-те общини в региона. "Ще имат пълната ми подкрепа за всяко рационално предложение, което е в полза на техните общини", увери Каназирева.

Тя е категорична, че най-важните проекти за региона са разширението на Околовръстното шосе, стартирането на Водния цикъл, изграждането на Южния обходен колектор, пробивът "Модър"-"Царевец" и културно-историческото наследство като Източната порта на Филипопол и Небет тепе.

"Едно от първите ми действия ще е съживяването на летище "Пловдив", защото е важно не само за града, но и за региона. Тази година пътниците са намалели наполовина. През 2018 г. са били 83 000, а тази са около 42 000 при все, че Плодив е европейска столица на културата", каза новата областна упранителка.

Каназирева твърди, че познава проблемите и се надява с бързи темпове да започне работа по тях. "И най-после да се види, че институциите работят заедно, а не в конфронтация. Ще водя политика на диалог и уважение, без интриги", обобщи тя.

Според новия кмет Здравко Димитров Каназирева има опит като общински съветник, доктор е по право и ще ръководи добре областната администрация. Трябва да има приемственост, коментира той.