Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слънчевата топлоцентрала Noor в Мароко с 2 млн. огледала ще задоволява потреблението на 2 млн. мароканци и ще осигурява ток и за Европа.
Слънчевата топлоцентрала Noor в Мароко с 2 млн. огледала ще задоволява потреблението на 2 млн. мароканци и ще осигурява ток и за Европа.

Тя вече работи в Мароко, идва ред на Египет, Либия и Близкия изток

Излишният ток от 2-та милиона огледала в Сахара ще идва в Европа по подводен кабел

Проектът ще даде истинския старт на повторното залесяване на пустините

Валежите в тези райони ще са първата сериозна крачка към подобряването на климата на Синята планета

Възможно ли е да бъде създадена слънчева централа, която да произвежда толкова много ток, колкото една атомна? При това себестойността на тази електроенергия да е много близка до тази от ядрената централа?

Доскоро това можеше да е сюжет за едно страхотно фентъзи - вечната мечта на човечеството да получава чиста енергия от Слънцето, с която да ограничи глобалното затопляне и замърсяване на планетата.

Хубавата новина е, че това вече е реалност. С инициативата DESERTEC ще се произвежда енергия в огромни мащаби, като се използва слънцето и вятърът на Африка и Близкия изток, за да се доставя чиста електроенергия в Европа. Едно скъпо, дългосрочно, но технически вече реализуемо начинание. Част от него е проектът Green Power 2020, чийто ръководител проф. Панайотис Павлопулос покани българския професор Стоян Марков да стане член на научния му комитет. 
Акумулиращите тръби, които задържат топлината.
Акумулиращите тръби, които задържат топлината.

"С оглед на вашите умения и компетенции ние вярваме, че можете да принесете значителна добавена стойност към този комитет и за нас ще бъде голяма чест, ако приемете моята покана да станете негов пълноправен член - пише Павлопулос. - Считаме, че вашето присъствие е важно за нас, за да осигурим нашите основни цели в областта на сигурна и достъпна зелена енергия в бъдеще. Твърдо вярваме, че трябва да действаме сега, а не утре, за да постигнем необходимия екологичен преход в икономиката в полза на бъдещите поколения и заради непрекъснатите предизвикателства, породени от климатичните промени." 

Това сложно съоръжение всъщност са рефлекторите.
Това сложно съоръжение всъщност са рефлекторите.

Идеята за фантастичния проект за първи път е лансирана през 1986 г. от немския квантов физик Герхард Кейс от германския изследователски център DESY. Тогава той публикува едно задълбочено изследване, в което отговаря на три въпроса:

- Каква ще бъде ползата, ако се построят слънчеви топлоцентрали?

- Каква трябва да бъде тяхната конструкция?

- Каква техника и технологии трябва да се използват?

Първият индустриален проект, който трябва да потвърди резултатите от научните изследвания на Кейс, е слънчевата топлоелектрическа централа в Мароко - Noor.

Проектите за подводни кабели за пренос на ток, които ще свържат Европа с Африка и Близкия изток.
Проектите за подводни кабели за пренос на ток, които ще свържат Европа с Африка и Близкия изток.
През 2021 г. тя ще достигне проектната си мощност от 580 мегавата. Сякаш символично централата е изградена до мароканския град Ouarzazate (Вратата на пустинята). И това е точно така, защото с централата се отваря път към богатствата на Сахара. А ключът от сейфа е в слънчевата топлоцентрала, която е многократно по-ефективна от досегашните соларни системи. 

Как е конструирано това енергийно чудо, което ще преобърне климата в Африка, четете в новия брой на сп. "Космос".