Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българин сред създателите на първата слънчева централа с мощност на атомна Слънчевата топлоцентрала Noor в Мароко с 2 млн. огледала ще задоволява потреблението на 2 млн. мароканци и ще осигурява ток и за Европа.

Тя вече работи в Мароко, идва ред на Египет, Либия и Близкия изток

Излишният ток от 2-та милиона огледала в Сахара ще идва в Европа по подводен кабел

Проектът ще даде истинския старт на повторното залесяване на пустините

Валежите в тези райони ще са първата сериозна крачка към подобряването на климата на Синята планета

Възможно ли е да бъде създадена слънчева централа, която да произвежда толкова много ток, колкото една атомна? При това себестойността на тази електроенергия да е много близка до тази от ядрената централа?

Доскоро това можеше да е сюжет за едно страхотно фентъзи - вечната мечта на човечеството да получава чиста енергия от Слънцето, с която да ограничи глобалното затопляне и замърсяване на планетата. Хубавата новина е, че това вече е реалност. С инициативата DESERTEC ще се произвежда енергия в огромни мащаби, като се използва слънцето и вятърът на Африка и Близкия изток, за да се доставя чиста електроенергия в Европа. Едно скъпо, дългосрочно, но технически вече реализуемо начинание. Част от него е проектът Green Power 2020, чийто ръководител проф. Панайотис Павлопулос покани българския професор Стоян Марков да стане член на научния му комитет. 

"С оглед на вашите умения и компетенции ние вярваме, че можете да принесете значителна добавена стойност към този комитет и за нас ще бъде голяма чест, ако приемете моята покана да станете негов пълноправен член - пише Павлопулос. - Считаме, че вашето присъствие е важно за нас, за да осигурим нашите основни цели в областта на сигурна и достъпна зелена енергия в бъдеще. Твърдо вярваме, че трябва да действаме сега, а не утре, за да постигнем необходимия екологичен преход в икономиката в полза на бъдещите поколения и заради непрекъснатите предизвикателства, породени от климатичните промени." 

Идеята за фантастичния проект за първи път е лансирана през 1986 г. от немския квантов физик Герхард Кейс от германския изследователски център DESY. Тогава той публикува едно задълбочено изследване, в което отговаря на три въпроса:

- Каква ще бъде ползата, ако се построят слънчеви топлоцентрали?

- Каква трябва да бъде тяхната конструкция?

- Каква техника и технологии трябва да се използват?

Първият индустриален проект, който трябва да потвърди резултатите от научните изследвания на Кейс, е слънчевата топлоелектрическа централа в Мароко - Noor. През 2021 г. тя ще достигне проектната си мощност от 580 мегавата. Сякаш символично централата е изградена до мароканския град Ouarzazate (Вратата на пустинята). И това е точно така, защото с централата се отваря път към богатствата на Сахара. А ключът от сейфа е в слънчевата топлоцентрала, която е многократно по-ефективна от досегашните соларни системи. 

Как е конструирано това енергийно чудо, което ще преобърне климата в Африка, четете в новия брой на сп. "Космос".