Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В сайта на Европол Радина Жечева (на снимките) и другите издирвани жени са представени по атрактивен начин - първоначално с маски, които след това падат и разкриват лицата.
В сайта на Европол Радина Жечева (на снимките) и другите издирвани жени са представени по атрактивен начин - първоначално с маски, които след това падат и разкриват лицата.

Някои ставали жертви по телефона, други омайвала в лични срещи

Обещавала работа у нас и в чужбина, както и съдействие за кредити

И двете дела срещу нея се водели задочно

51-годишната Радина Жечева е в класацията на най-търсените жени в Европа, успели да се укрият от правосъдието. Пловдивчанката фигурира в кампанията на Европол “Престъпността няма пол”. Там 21 бегълки от закона са представени със снимките им - това са трафиканти на хора, убийци, наркопласьори.

“Колкото повече очи ги видят, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до арестуването на издирван човек”, посочват от МВР.

Радина Жечева е извършила 9 измами на родопчани за общо 25 696 лева. Присъдата ѝ от 5 г. затвор от районния съд в Смолян е от 26 февруари 2018 г. Измамените хора са повече, тъй като в някои от случаите става въпрос за семейства.

Преди това през 2012 г. тя вече е осъждана от Пловдивския районен съд за измама на 4-ма на обща стойност 15 хил. лв.

Радина, която е разведена и безработна към онзи момент, получила присъдата си м.г. задочно, тъй като не е издирена да се яви в съдебната зала. “До момента местонахождението ѝ е неизвестно.

Наказанието не е

изтърпяно, тъй

като не може да

бъде открита”,

казаха от съда в Смолян.

Тя успявала да омае хората да ѝ се доверят, а после се облагодетелствала. Жечева им обещавала съдействие за банков кредит или работа в чужбина. Прокуратурата я обвини и в използване на фалшив документ за самоличност и източване на кредитна карта. Използвала е и фалшива лична карта на името на една от жертвите си, с която взела на лизинг лаптоп.

Радина се обаждала от село Баня, Карловско. Нейни жертви станали мъже и жени от Смолян, Чепеларе и региона в периода от 30 юли 2010 г. до края на май 2011 г. Жечева винаги се подготвяла за съответния сценарий. Някои ставали жертви по телефона, други след лични срещи.

Най-голямата

измама е за пари

и вещи на обща

стойност

13 964 лева

Тя преметнала Весела Камбарева от Смолян, че ще ѝ уреди заплетени парични отношения с друг човек и ще ѝ намери квартира за работа в Шотландия. За това Жечева е получила 9359 лв. в брой и златни накити - обеци, пръстени и гривна, общо 22,5 г, и съдът приема тяхната стойност за 1125 лв. От същата жена Жечева е успяла да прибере и четири преносими компютъра, чиято обща стойност към онзи момент възлиза на 3480 лева.

Двама мъже от Смолян пък платили по 60-80 лв. на Радина, за да ги уреди на работа в ски фабриката в Чепеларе. Кракът ѝ не бил стъпвал в предприятието, но

демонстрирала

пред мъжете

познанства с

ръководството ѝ

Радина омаяла още двама души за съдействие за работа в Шотландия. Тя убеждавала жена от Чепеларе, че ще ѝ уреди банков кредит от 20 000 лева. Жената ѝ дала в замяна 2130 лева в брой и фотоапарат “Никон” за 597 лева.

В схемите ѝ попаднало и 21-годишно момиче от село Змеица, което работело през 2011 г. в Смолян. Радина обещала да намери на девойката и семейството ѝ работа в Шотландия.

“Жечева е действала ловко и е успявала да заблуди жертвите си. След като ѝ платят, известно време ги убеждавала по телефона, че се е получило забавяне и трябва да почакат. После връзката с нея внезапно прекъсвала”, обясняват схемата разследващи от Пловдив.

В Пловдив Радина има присъда пак за измами. През 2009 г. в Асеновград, Пловдив и София тя завлякла четирима с 14 478 лв. Между пострадалите е и близък приятел на любовника на Жечева Георги Радев. Николай Кирилов ѝ предоставил общо 9800 лева от февруари до март 2009 г. Той

не можел да

допусне, че

гаджето на

приятеля му

ще го завлече

“Притежавам апартамент в Пловдив, върху който е наложена възбрана, тъй като имам дългове. Спешно се нуждая от 10 000 лв., за да го спася от публичен търг”, примолила се Жечева на Николай. Успяла да го убеди да изтегли кредит на свое име и обещала тя да го погасява. Излъгала го, че семейството ѝ ще продава вилата си в района на Хисаря и оттам ще получи пари. С тях щяла да покрие заема в рамките на 3 месеца. Кирилов повярвал и кандидатствал за потребителски кредит пред банка. Отпуснали му 4800 лв., които предал на Радина. Тя го уверила, че веднага отива да ги внесе по сметката на съдия-изпълнителя, но ѝ са небходими още.

“Моля те, изтегли отнякъде, няма кой друг да ми помогне”, настоявала измамничката. Мъжът взел 3000 лв. от фирма за бързи кредити. За пореден път Жечева преметнала любовника си и приятеля му, че ще преведе парите на съдия-изпълнителя.

През март 2009 г. Кирилов взел 2000 лв., пак от фирма за бързи кредити, и ги броил на Радина.

“Внесох ги, всичко вече е наред”, казала му мошеничката. Заедно с гаджето си тя продължила да се среща с жертвата. Тримата излизали заедно, ходели си на гости. В края на април 2009 г. Жечева се разделила с Георги, но с Николай се чувала по телефона. За да не се усъмни, погасила три вноски по кредитите. Междувременно го успокоявала, че семейната вила в Хисарско е в ход на продажба и през септември сделката ще бъде финализирана. Още през юли обаче Радина спряла да покрива таксите по заемите.

“Има малко забавяне с продажбата на вилата, но нещата ще се оправят. Изчакай малко”, казала измамницата на паникьосания мъж. До края на декември 2009 г. успявала да го заблуждава, след което спряла да вдига телефона и си сменила номера. Бившият ѝ любовник Георги признал пред приятеля си, че също е измамен от нея. И него накарала да изтегли кредит.

Още трима души пострадали от мошеничката. Възрастна жена се хванала на въдицата, че Жечева ще помогне на сина ѝ да получи кредит от банка, за да си купи жилище. От пенсионерката Радина първоначално поискала 2000 лв.

“Това е дължимото за моите хора, които ще съдействат”, обяснила тя. Впоследствие се обадила на жертвата и ѝ съобщила, че е необходим и залог за банков служител - лаптоп. Жената помолила племенницата си да даде на Радина своя.

Като разбрала за какво ѝ искат компютъра, девойката отказала. Склонила обаче да предостави златната си гривна. Радина ги повела към банка, за да им докаже, че наистина ще я предаде на служителка там. Жечева отишла до едно от гишетата и повела разговор с касиерка. Племенницата обаче

не видяла Радина

да дава златната

гривна

и се усъмнила. След като леля ѝ разбрала, че кредит не е отпуснат и е завлечена с 2000 лв., момичето подало жалба в Пловдивската районна прокуратура.

За четирите измами Жечева е осъдена на 5 януари 2012 г. на 3 г. пробация - периодични срещи с пробационен служител, задължителна регистрация по настоящ адрес и 900 часа безвъзмезден труд.

Същата година обаче е образувано дело по предложение на пробационната служба за замяна на остатъка от наказанието - 2 месеца и 5 дни, с ефективно, тъй като Радина Жечева не е изпълнявала наложените мерки. Окръжният съд в Пловдив е постановил лишаване от свобода за Жечева за този срок, но тя се укрила и не влязла в затвора.

“Радина е разведена, има едно дете. От години не сме я виждали”, обясняват нейни съседи от блок на ул. “Софлу” в Пловдив, където се води, че живее. Комшиите уточняват, че на втория етаж във входа им е апартаментът на родителите на Радина, но те отдавна се преместили във вилата си в Хисарско. В момента жилището било празно.

“Дълго време идваха да я търсят различни хора. Някои лепяха бележки на вратата”, разказват в блока на измамницата.

“Жечева е в списъка на криминалния контингент на територията на I РУП. Продължава работата по издирването ѝ”, коментираха от областната дирекция на МВР в Пловдив.

Блокът в Пловдив, където е живяла измамницата.
Блокът в Пловдив, където е живяла измамницата.