Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джо Байдън е единствения кандидат на Демократическата партия, който може успешно да се изправи срещу Тръмп догодина - въпреки всички аргументи, които се натрупват срещу него. Никой от нас - гражданите на глобалния свят - не е безразличен към това кой ще управлява Америка във Вашингтон - въпреки, че изборът принадлежи на гражданите на САЩ.

След всичко, което видяхме през годините на управление на Доналд Тръмп - включително последното внезапно напускане на североизточна Сирия от ограничения военен контингент на САЩ - за мен няма съмнение, че сме заинтересовани от "смяна на караула" във Вашингтон. Личните ми симпатии не са на страната на политическа алтернатива, която би стимулирала радикалните прогресистки експерименти с човешкия пол, с човешкото тяло, с утвърдените през вековете простички и основни ценности на отношенията между хората, с арогантното отхвърляне на всяка традиция, на всяка разумност в съхраняването на традиционните ценности.

Затова по-скоро бих подкрепил една умерено консервативна визия за управление - както на моята страна, така и на Америка и на света като цяло. Но днес ми се струва по-важно да се спре стихийния, неконтролируем процес на хаотично изтегляне на Америка от повечето отговорности, които бе поела като световна свръхсила. Този волунтаризъм от страна на стопанина на Белия дом хвърля света във все по-драматичен вакуум на властта, от който се възползват безскрупулни диктатори и авторитарни режими. След оттеглянето на Америка от североизточна Сирия там без съд и присъда се убиват хора, упражнява се безчовечно насилие от военни формирования под контрола на Анкара. С гражданска война завърши смяната на режима в Либия.

Навсякъде, откъдето се изтегля Вашингтон, влиза Путин, влиза Ердоган, влизат радикални ислямисти. Какво ще се случи, ако Тръмп продължи да руши съюзническите структури за сигурност на Америка по света - включително и в Атлантическия свят? На фона на всичко това Джо Байдън изглежда като една разумна алтернатива. Чел съм много аргументи за негови слаби позиции като кандидат. Но кой друг би могъл да се справи?

*От фейсбук!