Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защо “24 часа” няма да спазва забраната да публикува междинни данни в изборния ден

 

Благото на народа е най-висшият закон, са казали древните и се позоваваме на тях, за да обясним защо ще нарушим закона отново и ще публикуваме данните от екзитполовете в изборния ден. Защото смятаме, че с оповестяването на междинни резултати се осветява контролираният вот или някаква изборна манипулация.

Знаем, че това е закон. Но това е

лош закон, чиято цел е

да се прикрият изборните

манипулации

Първата и най-главната манипулация е купеният или изобщо контролираният вот. Защото, ако до 16 часа в гласуването има някакъв тренд и след това изведнъж резултатът се преобърне, това означава, че в изборния процес се е включил някакъв източник на зависим вот. Дали това са купени цигански гласове, или работниците от някое голямо предприятие са били заставени да подкрепят определен кандидат, няма значение. Или пък при броенето на бюлетините се гасят свещите, както е казал класикът, лъсва, че нещо не е наред.

Честността е най-добрата

политика, това винаги е

било принцип на “24 часа”

Убедени сме, че публикуването на междинните данни е пример за такава честност, защото то е вид прозрачност, която пречи на изборните манипулации. И насърчава избирателната активност, което е ключов момент във функционирането на демокрацията изобщо и на избора на местна власт в България в частност.

Затова ние, които никога не нарушаваме законите и винаги си слагаме коланите, сега го правим, защото, както е казал Цицерон, Salus populi summa lex est - Благото на народа е най-висшият закон. Ръководени от този принцип, нарушаваме изборния закон, който е пълен с недомислени и много съмнителни разпоредби. Една от които е тази, но не единствена.