Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Комисар Явор Колев
Комисар Явор Колев

 Kомисар Явор Колев е определен за национален координатор по киберсигурност. Шефът на отдел "Киберпрестъпления " в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" поста след заповед на министър-председателя Бойко Борисов от 23 октомври 2019 година.

Решението на премиера е основано на чл. 11 от Закона за киберсигурност. Според закона националният координатор е и секретар на Съвета по киберсигурност към Министерския съвет. Координаторът ръководи изготвянето и актуализирането на Националната стратегия за киберсигурност. Той участва при създаването и развитието на Националния киберситуационен център, координира действията и комплексната реакция при заплаха от киберкриза и заплахи от хибриден характер.

Многократно награждаваният от български и чужди служби полицай работи в системата на МВР от близо 30 години. Започва да преследва дискове с нелегална музика като част от икономическа полиция, а с напредването на технологиите оглавява новосъздаденият сектор за борба с киберпрестъпления. Под ръководството му той прерасна в отдел.