Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 

Най-големият дарител в Силистра ще е новият втори човек в партията, а 18-годишна ученичка от Каспичан ще надъхва с хитовете си актива преди избори

Досега в листите ни бяха милиционер - роднина,сега са доктор - доктор - полицай - учител, пошегува се той на среща в Шумен

Бойко Борисов издаде най-пазената тайна в ГЕРБ - кой ще замести Цветан Цветанов и Веселин Маринов, по време на среща с актива на партията в Шумен. От представителите на медиите там бе единствено "168 часа".

От думите му стана ясно, че новите лица на партията ще са областният координатор на Силистра Тодор Тодоров и 18-годишната ученичка от Каспичан Силвана Ангелова.

Силвана ще има нелеката задача да замести Веселин Маринов, който се раздели с ГЕРБ след напускането на Цветан Цветанов.
Силвана ще има нелеката задача да замести Веселин Маринов, който се раздели с ГЕРБ след напускането на Цветан Цветанов.
Премиерът поздрави Тодор Тодоров и обяви, че той ще поеме функциите на Цветан Цветанов в партията.
Премиерът поздрави Тодор Тодоров и обяви, че той ще поеме функциите на Цветан Цветанов в партията.

"Вече имаме заместник на Цветанов - заяви на срещата в Шумен премиерът. - Няма защо да търся друг. Мисля, че патосът, настроението, увереността, емоцията, с която Тошко води, са това, което ни трябва. Благодаря ти!"

На пръв поглед може и да изглежда странното, но на същата сбирка с партийния актив Бойко Борисов попадна и на заместник на Веско Маринов, който преди "апартаментгейт" пееше на всички форуми на ГЕРБ.

"Момичето, което пя, с какво е по-лошо от Веселин Маринов - попита министър-председателят. - "От векове за векове"...

Даже и певица си намерихме!"

Ключовите кадрови отрития министър-председателят направи на официална церемония в зала "Арена Шумен", на която бяха представени кандидатите за кметове на областни градове и общини в Североизточна България. На събитието присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, евродепутатът Емил Радев, областни управители и депутати.

"Като ни погледнете листата, едно време беше милиционер – роднина, милиционер - роднина", посочи на срещата Борисов.

"Сега е доктор - доктор - полицай – учител - пошегува се премиерът. - Това означава че сте научени да мислите

за доброто на хората."

"В този регион основната битка е между нас и ДПС - заяви Борисов. - БСП ще се ориентират по-късно. Както винаги са го правили, ако могат да се сговорят."

Той припомни, че е получавал доста упреци от партийни лидери защо по време на управлението на ГЕРБ общините, ръководени от кметове на ДПС, са получавали средства горе-долу колкото и тези, управлявани от ГЕРБ. Както и защо правителството работело добре и с кметовете на движението.

"Християни и мюсюлмани, представители на различни партии имаме един месец да се караме, да се разправяме, да агитираме, но след изборите във всяко село, всеки град и махала живеят български граждани - обясни дилемата си премиерът. - И ние сме длъжни да се грижим за всички, независимо от коя партия са.

Така разсъждавам и това е обяснението за десетките милиони, които са отишли в населени места, ръководени и от други партии. Да, много е трудно да спечелим изборите там сега, защото са направени улици, детски градини, училища, обредни домове. Може да ме изпитате и във всеки един град ще ви кажа какво е направено – дали е Шумен, Търговище, или Дулово.

Българските мюсюлмани са наши братя и наши граждани. В листите много от нашите кандидати са мюсюлмани."

Според него

единството е в сърцата и главите на хората

В подкрепа на тази теза той покани на трибуната до себе си кандидатката за кмет от Хитрино с думите: "Ела, скъпа, тук до мене, че си ми най приятелка". И припомни пред многохилядната аудитория какво е направено след жп катастрофата.

- Обещахме и направихме къщите на хората, нали - риторично попита премиерът.

- Да - отговори кандидат-кметицата на Хитрино.

- И българското знаме развяхме там - посочи Борисов, видимо развълнуван. - Ние сме давали само пари, защото там живеят български граждани.

След което призова ДПС да престане с

внушенията, че от ГЕРБ заплашвали хората с нова смяна на имената

Призивът на премиера бе никой да не се поддава на подобни манипулации и да не се забравя какво се случва в момента в Сирия.

"Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия - поясни Борисов. - Ние имаме прекрасен етнически мир. Затова този месец позволявам да се разправяте както намерите за добре. С дипломатични, мирни, законови средства, защото има какво да покажете." След което уточни колко много зали, шосета, училища, стадиони, детски градини и пътища са изградени по време на мандата на ГЕРБ.

"Навсякъде за всички - подчерта той. - Ние не правим като тях, така че да има разлика (между едни общини и други - бел. ред.). Ние никого не сме плашили, точно обратното. Плашиха с нас, че като дойде Борисов, ще ви изсели, ще ви смени имената, ще бутне джамиите." Така ли е, обърна се Борисов към областния управител на Разград Гюнай Хюсмен.

Част от проблема според него е, че турската държава е плащала на проповедниците на българските мюсюлмани. За разлика от тях българските свещеници нямали заплати. Издържали се с дарения, с продажби на свещи, от какво ли не. Затова правителството взело решение свещеници, мюфтии и ходжи да са с еднакви заплати в цялата страна.

"Казват, че страхът трябвало да си отиде. Страх от кого - попита премиерът. - Ние сме гарант за етническия мир и никога не бихме дали да се прекрачи границата. Предстои ни оспорвана битка, в която трябва да добавим още общини. В икономически план много е направено – индустриални зони, пътища за 2 милиона в Търговищко, където е "Шише джам" с 4000 работници, нови немски инвеститори в индустриалната зона на Шумен.

Идеята е да показвате какво е било и какво сме направили."

След което Борисов бе провокиран от залата да каже какви промени ще има след съкрушителната загуба от Англия с 6:0.

"Искахме и на футбола да помогнем. И ще помогнем", зарече се той.

По думите му не е важна толкова 12-ата или 13-ата победа или определен кметски стол, а "смисълът хората да се събират заради извършено добро".

"Преболедувахме, мобилизирайте се, не правете глупости -

призова премиерът. - Има смисъл от нас само ако правим добрини."

След срещата "168 часа" потърси за коментар новия втори човек в партията Тодор Тодоров.

"Поласкан съм от високата оценка на премиера - заяви развълнуван той пред "168 часа". - Доказал съм се единствено с работа и ще продължавам да работя в същия дух."

Издигането му в партийната йерархия започна през юли тази година, когато бе избран за член на Изпълнителната комисия заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова.

Наследникът на Цветан Цветанов е на 44 години, занимава се с бизнес и е сред най-големите дарители в Силистра. Казва, че се гордее с прекрасното си семейство и с двете си деца.

Завършил е висшето си образование в Шуменския университет със специалност "Социални дейности". След защитата на дисертацията си "Никола Мушанов – политически деец и държавник" става и доктор на науките, а изследването му по-късно прераства в книга.

Тодоров е и сред авторите на "Енциклопедия Силистренска област", както и на трилогията от исторически енциклопедии "България в Първата световна война (1914-1918)", "България в Балканските войни (1912-1913)" и "България във Втората световна война (1941-1945)". Изданията бяха дарени на всички областни библиотеки в страната и на военните училища.

Наред с изследователската си дейност Тодоров е и сред най-големите дарители в Силистра. Според лекари благотворителността му за болницата в Дулово е изключително важна за дейността им. Благодарение на него лечебното заведение ползва съвременна и модерна апаратура от най-висок клас, а Спешното отделение получава редовно болнични легла.

Помага и на хора, закъсали за лечение.

"За лечението на сина ми Драгомир в Германия беше необходима солидна сума - разказа пред "168 часа" бащата на Камен Стоянов. - Потърсих помощ от Тошко. Веднага се отзова. Не мога да забравя тази добрина, докато съм жив."

Вероятно затова и градоначалниците са благодарни на Тодоров.

"Влага всички усилия за просперитета на региона - сподели пред "168 часа" кметът на Дулово д-р Юксел Ахмед. - На много хора е помогнал финансово и със съдействие за разрешаване на техни лични проблеми."

Думите му потвърди пред вестника и кметът на Силиста д-р Юлиян Найденов: "Тодор Тодоров е истински приятел, широко скроен. От години се познаваме. Отношенията ни са истински."Заради цялостната си дарителска дейност през 2017 г. Тодоров е награден от Националното сдружение на общините и е

обявен за дарител с особено голям принос

в дейността на общността. За благотворителността си бе отличен и от Районната лекарска колегия в Силистра също го награди за цялостната му дарителска дейност. Наред с това заместникът на Цветанов е и най-големият ктитор (дарител- бел. ред.) на Доростолската епархия.

По инициатива на Тодор Тодоров и по идея на хирурга проф. Иван Гаврилов през 2017 г. в Дунавската градина на Силистра бе поставена

открита паметна плоча,

посветена на Добруджанската епопея и присъединяването на Южна Добруджа към България.

Самият Тодоров се занимава с търговия на селскостопанска продукция и обработва земя в землищата на няколко общини в област Силистра.

Той е един от основателите на партията в Силистренска област и общински лидер на структурата в Дулово, а от началото на 2015 г. е и областен координатор на ГЕРБ. В партията смятат, че пробивът в бастиона на ДПС - Дулово, се дължи именно на него и екипа му.

За разлика от него заместничката на Веселин Маринов в партията е 18-годишната ученичка от Каспичан Силвана Ангелова.

До момента нито един предизборен концерт на ГЕРБ не минаваше без участието на популярния поп певец. Вероятно това се дължеше на дългогодишното му приятелство с детронирания Цветан Цветанов.

"Не искам повече Веселин Маринов да ни пее на концертите", обяви след оставката му Борисов.

Сега на плещите на Силвана падат всички ангажименти на Веселин Маринов към партията.

"Изненадана съм от оценката на премиера за мен. Тя ме задължава", заяви пред "168 часа" младото момиче. С музика започва да се занимава още когато е на 12 години и е лауреат на много конкурси в страната и чужбина. Казва, че дължи успехите си на своя музикален педагог Луиза Карагенова.

"Музиката е моят живот и вдъхновение",

казва тя.

"Силвана е едно прекрасно и талантливо дете. Тя ни прославя на регионални, национални и на международни конкурси - сподели бившият депутат от ГЕРБ Ралица Тодорова. - Винаги съм я подкрепяла с лични средства, когато ме е потърсила. За нас беше чест премиерът да признае таланта на Силвана. Гордеем се! Тя също се развълнува."

Всъщност Борисов забелязва талантливото момиче, когато то за втори път стъпва на сцената на "Арена Шумен". За участието й най-голям принос има шефът на предизборния щаб в града Красимир Минчев, който

изрично настоял тя да пее при посрещането на премиера.

Майката на надарената изпълнителка, която е председател на общинския съвет в Каспичан, с удоволствие дала съгласие.

Така благодарение на тази среща в Шумен Борисов откри не само заместник на Цветан Цветанов, а най-накрая намери и достоен певец, който да надъхва герберите преди изборите.