Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Може ли опитът и познанията на един бивш народен представител да трасират пътя му и като кмет?

На тази формула през последните години залагат партийните елити, тъй като тя успешно работи в няколко града. За десетия град на България - Шумен, централното ръководство на ДПС и лично почетният председател д-р Ахмед Доган номинираха Четин Казак, който от 2001 до 2017 г. е бил депутат в националния и в Европейския парламент.

"За Шумен имаме вярна стратегия. Зет като мед – кмет", лаконичен бе при последното посещение на Централния предизборен лъч лидерът на Движението Мустафа Карадайъ. Той припомни, че Казак е свързан с града, тъй като съпругата му е оттук. "Кандидатурата на Четин Казак за кмет би била ценност за всеки български град заради неговата висока ерудиция - заяви пред "168 часа" зам.-председателят на ДПС Филиз Хюсменова. - Той завърши "Международно право" в Бургундския университет, в Дижон Франция. Биографията му красноречиво говори за капацитета и възможностите му. Затова не случайно бе издигнат за кмет на Шумен." Като плюс Хюсменова открои, че гражданите отлично познават кандидата, тъй като той е бил два мандата народен представител от Шуменския регион. Той познава проблемите на хората и може да даде решение за тях. А опитът му като евродепутат, е изключително силна страна, която никой от другите кандидати за кмет не притежава.

"ДПС се гордее с Четин Казак и шуменци заслужават кмет като него", категорична бе Хюсменова. Други важни моменти в биографията на кандидата за кмет: има магистърска степен със специалност "Международно търговско право и международен търговски арбитраж"; работил е като старши експерт–юрист в Дирекция "Европейска интеграция и отношения с международните финансови институции" към МС. Бил е секретар на ПГ на ДПС, зам.-председател на комисията по правни въпроси и на комисията по европейска интеграция. Член е на комисията на постоянната делегация на НС в парламентарната асамблея на НАТО. Сега работи като адвокат в София.

"През всичките тези години градът бе управляван и от леви, и от десни, но остана скрит, неусвоен потенциал тук. Останаха много неща, които управленските екипи не успяха да направят", заяви пред многобройна аудитория по време на предизборна среща в един от кварталите на Шумен Четин Казак. Причината – досегашните управници не са разполагали със съответната компетентност, подготовка, или просто им е липсвало желание.

Той обяви и заявката – в Шумен, след стратегическия избор на 27 октомври, да бъде направен исторически пробив и градът да заеме своето достойно място на картата на България като модерен европейски град. В тази посока кандидатът предлага "Визия за ускорено развитие на община Шумен". Основните приоритети в платформата му са – спешно и ускорено развитие на ВиК сектора в града и населените места, приемане и реализация на програма за преасфалтиране и рехабилитация на малки квартални улици, насърчаване и подкрепа на инвестициите, предприемане на спешни мерки за борба с демографската криза, възстановяване на минералния център в с. Мараш и превръщането на общината в престижен център за лечение и рехабилитация.

По думите му е нужно добро управление, обърнато към проблемите на хората, в унисон със съвременните реалности.

"Като човек, свързан с града повече от 15 г. като бивш народен представител и шуменски зет, не съм се откъсвал от проблемите и болежките на хората - заяви Четин Казак. - Знам какво очакват те. Затова с моите знания, подготовка и натрупан опит смятам, че мога да бъда достоен кмет на Шумен."

Според кандидата за градоначалник градът трябва да стане по-атрактивен за чуждестранни инвестиции. Както и за реализация на мащабни европейски проекти. Като най-наболял и неотложен за решаване проблем Казак открои проблема с лошата вода с висока цена. "Защо жителите да не започнат да пият чиста вода на приемлива цена", пита той. Неговите наблюдения са, че са асфалтирани улици само в централните райони на града, а кварталите са изоставени. Имало цели улици с дупка до дупка. Такъв пейзаж не приляга на един европейски град, десетият в България, обобщи кандидатът. Той бе категоричен, че добрата инфраструктура е условие да бъде посрещнат инвеститорски интерес. А впоследствие инвестициите да се развият.

Четин Казак посочи и необходимостта от образовани кадри, които да отговарят на реалните потребности на бизнеса. Той акцентира и върху изключителното историческо и културно наследство, с което малко градове в страната могат да се похвалят. Казак смята, че туристическият потенциал на града и древната му история трябва да се използват за привличане на туристи от страната и чужбина. А ДПС има визия Шумен да се превърне в сериозен туристически център. Като възстанови миналата си слава, за да заеме място между развитите български градове. Пред нас се изправя историческият шанс да премахнем стереотипите от миналото, призова Четин Казак и апелира етническата и религиозната принадлежност да бъдат абсолютно загърбени и да отстъпят място на компетентността, която се предлага на жителите.

Той е убеден, че шуменци ще направят верния избор с бюлетина № 55.

Кандидатът на ДПС за кмет на Шумен Четин Казак:

Общината ще има грижата младите хора да останат в България

Градът трябва да стане сериозна туристическа дестинация

- ДПС има визия Шумен да се развие като сериозен туристически център. Как ще стане това, г-н Казак?

- Това ще се случи чрез приемането на една структурирана и добре развита програма за изграждането на интегрирани туристически маршрути с използването на даденостите, които предлагат градът и регионът. Включването на всички забележителности е задължително, тъй като, за съжаление, те са неизвестни за туристите от страната и чужбина. Това е разковничето за превръщането на Шумен в сериозна туристическа дестинация. Например "Безистена" - това е сграда, която е по-стара даже от Томбул джамия. А в момента тъне в бурени и се руши. Решението е общината да откупи от бившите собственици тази сграда, да я ремонтира и да я превърне в етнографски комплекс за среща със самобитната култура, традициите и богатата кухня, която предлага регионът. Именно тази сграда може да бъде притегателен център за туристическия поток. Включването в маршрута на първите столици Плиска и Велики Преслав, Мадара също е много важен момент в обособяването на туристически маршрут. За съжаление, този потенциал не бе оползотворен максимално.

- През последните години България губи национален капитал – млади хора, които мигрират. В Шумен ситуацията не е по-различна. Какво е решението качествената работна сила да остане у нас?

- Решението е чрез подпомагане на бизнеса, чрез привличане на още инвестиции в реалния сектор, откриване на нови предприятия и производствени мощности да се създаде конкуренция на пазара на труда. Благодарение на тази конкуренция работодателите ще бъдат принудени постепенно и поетапно да вдигат заплатите на заетите в съответния сектор. Оттам ще се повиши жизненият стандарт, ще се повишат доходите. Щом се случи това, хората ще предпочетат да остават и работят в Шумен. И ще секне този поток навън. Това е начинът за справяне с демографския проблем. А стимулирането на младите семейства - само с поощрителни мерки от общината – премахването на такси за ясли и детски градини. Висшистите – подпомагане със степендии да останат и работят тук.

- Вашето виждане за благоустрояване на селата?

- За съжаление, селата винаги остават в периферията, в сянката на града. А там живеят хора с права и нужди да живеят в една благоустроена среда. И да се чувстват равноправни български граждани. Аз съм предвидил приоритетно решаване на проблемите на населените места чрез приемане на програма за рехабилитация на пътните артерии. Както и спешно решаване на проблемите с водоснабдяването там, където те са остри. А също и намиране на алтернативни източници на водоснабдяване. Помислил съм и за подпомагане на транспортните връзки между града и селата. Там, където е възможно, общината да помогне за запазване на училища и детски градини. Въобще достъпът до услуги – социални, здравни.

- Получихте пълно доверие от партийното ръководство при избора. Готов ли сте да го оправдаете?

- Напълно. Ръководството отчете опита, който съм натрупал в националния и Европейския парламент. В държавната администрация. Образователната ми квалификация като юрист, адвокат със специалност "Международно право". Всичко това ми дава увереността, че мога да предложа на шуменци един нов модел на управление в унисон със съвременните изисквания. Да способствам жизненият стандарт на хората да се подобри качествено.

- В Шумен срещнахте съпругата си.

- Аз обикнах града от момента, когато съдбата ме срещна с моята прекрасна съпруга. И оттогава не съм прекъсвал връзките и да търся варианти за решаване на проблемите на хората.

- Заедно вашия брат близнак Метин, имате славата на добри певци.

- С композитора Асен Масларски решихме да изпълним химна на Шумен "Оттука започва България" като жест към шуменци на предизборния концерт. Това е израз на ангажираността ми към града. За първи път го изпълнявам пред публика.