Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не сме били расисти като нация, ние сме спасили евреите

Премиерът Бойко Борисов инспектира индустриалната зона на Шумен с прочутия джип.

В колата с него са и кандидатът за кмет на Шумен и областен координатор на ПП ГЕРБ Любомир Христов, както и финансовият министър Владислав Горанов. 

"С тази магистрала, която стана, вече може и от Варна да идват на работа в нашия град за 40 минути", каза Христов.

"Едно време комунистите наричаха Запада прогнил, а децата им учеха в Лондон", каза Борисов.

"Плашиха хората, пускаха листовки в пощенските кутии, а после първи подадоха документи да им се санират блоковете. Останалите хора не можаха", добави Любомир Христов.

Той се похвали с новопостроени предприятия, както и със зала "Арена Шумен", която преди дни е спечелила награда.

Следващата дестинация на премиера беше шуменският филиал на Медицинския университет във Варна, където той се срещна с ръководството и възпитаниците на учебното заведение.

"Като спорим за заплатите на сестрите, никой не казва, че парите за здравеопазването са малко. Когато за първи път станах премиер беше 2 млрд. бюджетът на Здравната каса. Сега е 5 млрд. Двойно увеличение само за няколко години. Дали народът е 2 пъти по-доволен от 2 пъти по-голям бюджет? Обаче здравеопазването продължава да има недостиг на одобрение", каза Борисов.

"Там където не са имали тези проблеми на комунизма сега без свян ни взимат медицинските сестри и то със специални програми. Освен по-големи заплати, семействата им осигуряват, а ние като държава инвестираме", добави той.

"Големите държави трябва да си преосмислят политиката. От съседна Румъния 10 хил. доктори са отишли по Германия и Франция. Целта ни е да можем да си ги задържим тук, правим всичко необходимо. Колкото по-мощна е държавата индустриално, толкова повече пари остават да се вдигнат и образованието, заетостта и други. Моята леля е сестра, и сестра ми е лекар. Като се стъмни те почват работа. Така се спасяват животи", каза Борисов.

"Аз не съм се стремял към оставката на Боби Михайлов. Утре да не каже някой, че се меся във футболния съюз. Ние говорим за респект, за чистотата на взимането на съдийски решения, ненамесата в работата им. Те не се вслушаха и мислеха, че си правим пиар с колегите. Аз исках да съм ги предупредил, за да не може някой от ФИФА да ни прави забележка. Просто съвпаднаха няколко неща заедно, операцията беше планирана много преди вчерашния мач. Не е моя работа да я коментирам, има съдии, тече вече дело. Да си направят необходимото и тогава могат да дойдат да кажем какво може пак да подпомогне държавата. Искам да се разбере ясно. Работата е на футболните хора, ние там не се месим. Аз винаги приемам шефове от футболни централи, за да бъда гостоприемен. Ако се договарят мачове, предупредили сме, че няма да ги търпим. Това е реакцията на дълго време вършена работа. Разпоредих на Захариева да извика английския посланик и да предаде, че не сме съгласни да се слагат флаговете под общ знаменател. Самата Великобритания също имаше проблем с расизма, техните фенове подмятаха банани, не ние сме го измислили това. Срамуваме се, не може да допуснем медии да коментират по този начин България. Има в отборите ни повече цветнокожи отколкото на Острова. В нашия национален отбор има трима тъмнокожи футболисти и в техния също трима, къде има расизъм. Изведнъж излизат и почват да ни дават оценка хора, които са доказани в расизма. Абсолютно сме против расизма, не сме били расисти като нация, ние сме спасили евреите, когато другите са ги горили в пещи. Разделяме ги така нещата, не само кметовете да ме обикалят и да викат "Направи стадион". Ще ги направим като има чист и хубав футбол. Сметнете колко зали сме направили. Изтърпяхме 2 дена какво ли не правиха англичаните и не дадохме оценка. Прекрасните ни отношения с Великобритания мисля да ги затворим и те, и ние и никой да не ни нарича животни, тогава се възпаляваме и ние с право", каза Борисов на излизане от университета.

"Ще задържим сестрите с мощна икономика", добави премиерът.