Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жертвите на "Хаинбоаз" пътували от Лясковец за Шивачево Кадър: БНТ

Малкото подбалканско градче Шивачево е потресено от смъртта на четирима свои жители, предизвикана от тежката катастрофа в прохода "Хаинбоаз" снощи.

При нея на място загинаха баба, дядо и двете им внучета, които пътували в лек автомобил "Ауди" от Лясковец на юг към Шивачево.

В градчето казват, че починалите били много добри и трудолюбиви хора. Зад волана бил дядото Николай Славов, на 57 години. Той е бивш миньор, сега пенсионер. Съпругата му Татяна била на 55 години - бивша магазинерка и също пенсионерка.Те са родители на бащата на двете деца, които пътували на задната седалка в колата. 

Бащата и майката на децата живеели разделено от известно време. При майката в Лясковец останало 5-годишното момиченце Йоана, а 15-годишният й брат Николай, който носел името на дядо си, живеел при баща си в Шивачево. Той е шофьор на тир, често пътувал в чужбина и оставял момчето на грижите на баба и дядо. 

Въпреки раздялата на родителите, отношенията между двамата били добри и децата често се събирали заедно за почивните дни. Така било и във фаталния петък - дядото и бабата отишли в Лясковец, за да вземат внучката си за уикенда. 

За нещастие те стигнали само на 2 км преди Гурково в прохода "Хаинбоаз". Там насреща им налетяло "БеЕмВе", управлявано от 29-годишния украински гражданин Виктор Кулчу, който пребивавал временно в България като работник в местен завод в Гурково.

В Шивачево говорят, че украинецът карал в Прохода със 180 км/час и влачил около 200 метра колата-ковчег на семейството от подбалканското градче, преди тя да избухне в пламъци. 

Експерти смятат, че дори и скоростта на "БеЕмВе"-то да не е била чак толкова висока, във всички случаи тя е била превишена, тъй като ограничението в района на катастрофата е до 60 км/час. В момента на инцидента - 18:35 часа в петък, асфалтът на пътя е бил леко влажен, тъй като току-що е започнало да вали.

Жертвите на инцидента ще бъдат погребани утре. Бащата настоявал и четиримата да бъдат заедно, така, както са срещнали смъртта си.