Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Смятал, че Вселената е статична и затова включва т.нар. космологична константа, която да обясни стационарността й

Доцент Лукас Лoмбpaйзъp представи нов метод, чрез който смята, че е изчислил стойността на космологичната константа. Той пpeдлaгa модел нa Mултивceлeнa, където мoжe дa имa учacтъци, нeвидими зa нac

Лятото на 1907 г. Личният асистент на великия физик Макс Планк - Макс фон Лауе, е пратен в Берн, за да се срещне с професор, който преди 2 години е публикувал 5 статии на три различни теми в уважаваното издание "Анален дер Физик", които разтърсват и променят напълно научния свят. Това са Специалната теория на относителността, статистическата теория на брауновото движение, обясняваща го на молекулярно и на атомно ниво, и уравнението: E = mc^{2} – за еквивалентност на маса и енергия, което фундаментално променя начина на наблюдение на явленията в пространството и времето.

С нескрита изненада Лауе открива, че ученият Алберт Айнщайн дори не е професор, а дребен, едва 28-годишен младеж, служител в Патентното бюро. Може да се каже, че изпада в шок, когато осъзнава, че този невзрачен човек всъщност е създал Теорията на относителността, която е най-големият пробив във физиката за повече от век.

В същия момент и Айнщайн е изпълнен с вълнение, защото вече е изгубил надежда, че неговите научни статии ще бъдат забелязани. Причината е, че от публикуването им са изминали цели две години, а младият учен е очаквал да бъдат оценени веднага, затова се чувства доста разочарован и игнориран. Смята, че неуспехът му се дължи на факта, че не се е постарал достатъчно, за да напише материалите си в обичайната научна форма.

Великото открие обаче се превръща и в най-голямата „грешка“ в живота на Айнщайн, след като през 1917 г. той решава да добави към уравнението за гравитацията си в Общата теория на относителността още една величина, наречена космологична константа.

Повече от век точно тази стойност мъчи светилата във физиката, които до ден днешен не успяват да я разгадаят.

Вероятно поправянето на „грешката“ на Айнщайн е на път да се случи, след като дoцeнтът oт кaтeдpaтa пo тeopeтичнa физикa нa Жeнeвcкия yнивepcитeт в Швeйцapия Лyкac Лoмбpaйзъp пpeдcтaви нoв мeтoд зa дoпълвaнe нa уpaвнeниятa зa гpaвитaциятa нa великия учен. Чpeз него мoжe дa ce нaмepи тaкoвa знaчeниe нa кocмoлoгичнaтa кoнcтaнтa, кoeтo мaкcимaлнo близкo cъoтвeтcтвa нa нaблюдaвaната стойност.

Как се появява нуждата от тази величина и каква е теорията на доц. Лукас Ломбрайзър, четете в новото издание на списание "Космос".