Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Добрина Чешмеджиева
Добрина Чешмеджиева

Обиди ме отношението

към БНТ и нейните гости

- Г-жо Чешмеджиева, случвало ли се е досега “Референдум”, който се излъчва на живо, да бъде прекъсван?

- Никога. Десет години правим това предаване, не сме стигали до тази ситуация. Беше много сложно решение за нас.

- Как го взехте?

- Бях в постоянна комуникация с редактора Татяна Тасева, която съответно коментираше по телефона с Мариела Драголова - шефа на дирекция “Информация”, какви са възможните ни решения. Стигнахме до това крайно решение, просто защото в един момент всички други начини да се въведе ред в ефира бяха изчерпани. Участниците имаха равен брой минути - по 7, засичаме ги с хронометри и с часовници, които са пред мен на компютър. При изчерпване на времето на всеки един от тях той трябва да спре да говори, защото сме подчинени на изборното законодателство и на споразумението между БНТ и участниците в кампанията. Абсолютно задължени сме да дадем равно време и възможност на всички да участват в предизборно предаване. Поради моя невъзможност аз да достигна до някакво решение на този казус започнахме да обсъждаме в чата между нас, че трябва да потърсим друг вариант. Спиране на микрофона също не е често използвана практика от нас.

- Правили ли сте го досега по други поводи?

- Изключително рядко. Но като журналист в обществена медия съм напълно наясно с нашите ангажименти и отговорности за език на омразата и агресивно поведение. Не можех да допусна това, защото, ако законодатели си позволяват да нарушават закони, аз съм възпитана и учена в тази медия да не нарушавам закони. Да обиждаш и да уронваш престижа на друг кандидат за кмет в случая, е грубо погазване на закона. Всеки от нас като опитен журналист знае тези неща, защото те са записани на първата страница на изборното законодателство.

- Много хора ви подкрепиха. Защо според вас?

- Благодаря на всички за изключителната вълна на подкрепа за екипа ни. Всеки журналист има нужда от това - не за да се превръща в звезда насила, а защото имаме нужда да разберем дали сме постъпили правилно и в очите на нашите зрители. Огромен е броят на хората, които ни казват, че сме постъпили правилно, защото това трябваше да е предаване, посветено на местните избори с абсолютен паритет. Усещането, че трябва да спреш което и да е предаване, за мен е равнозначно на това да си спрем ефира. Мисля, че това е нещо, което ти се случва един път в професионалната кариера и е много трудно решение. Защото тук има субординация, апаратни, технически екипи, ние сме смазана машина. “Референдум” и всяко предаване на БНТ не сме само тези, които стоим пред камерите, а много други хора по веригата и никой не може да си позволи своеволие в този момент.

Имаше въпроси защо не сме прекъснали по-рано. Не го направихме от чувство за отговорност и екипност.

- Чувствахте ли се безпомощна в тази ситуация?

- Не беше безпомощност. Единственото нещо, което през цялото време ме притесняваше, беше дали поведението ми не излиза от допустимите рамки. Няма да правя оценки на никой друг. Това се случи пред 7 камери в ефира на нашата телевизия и всеки човек трябва да си направи сам оценката за това, което е видял. За мен беше важно аз да не изпускам своите нерви и да държа речта и поведението си в рамките на нормалното. Всеки, който гледа предаването, знае, че да ставам от стола си и да се разхождам из студиото също не е типично поведение за мен. Това също е част от някакво възпитание, манталитет, който ме учи, че когато на обществено място аз изпадна в ситуация, в която не знам как да продължа, просто се обръщам към органите на реда. С това искам да обясня репликите си, че моля органите на реда да ми помогнат.

- Жандармерия или охраната на БНТ влезе в студиото, за да изведе Волен Сидеров?

- Жандармерия. Сградата, в която правим предаването, има един дежурен полицай от жандармерията, който охранява. Както всички институции. Зрителите са видели. Първия път влезе един от тях. Те нямат право да реагират. Знаете, че депутатите имат имунитет. Само съжалявам, че разговорът не беше по-стойностен.

- Почувствахте ли се обидена?

- Не. Това не е моят дом и нашият личен разговор. В моя телефон аз нямам телефоните на политици. Ние общуваме с тях само чрез пресцентровете им, и то изцяло строго професионално. Така че това не е бил личен разговор и не смятам, че по някакъв начин мога да го приемам лично. По-скоро ме обиди отношението към БНТ и към нейните гости.