Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Осем милиона литра бира се очаква да бъдат изпити на Октоберфест. В момента тече 186-ото му честване в Мюнхен. В най-натоварените дни фестивалът е посещаван от над 600 хиляди души. Затова са необходими строги мерки за сигурност и спазване на стриктни правила.

За около две седмици в края на септември и началото на октомври Мюнхен се превръща в сцена на най-големия фолклорен фестивал, който привлича над шест милиона посетители от цял свят. Повечето бири тази година са по 11,80 евро и се сервират в огромни халби. Ако случайно попитате за "малка", най-много да ви се изсмеят. На Октоберфест бира под един литър не се предлага. Освен това е специално производство с по-високо алкохолно съдържание само за фестивала и само от шест избрани мюнхенски пивоварни.

Най-трудното обаче е да си намерите място. Дървените маси с пейки са огромни, но често резервирани месеци по-рано. Пред повечето шатри (името е останало от миналото, но всъщност са стабилни и доста просторни постройки, някои от които побират над 10 хиляди души) се извиват дълги опашки и чакането за места понякога продължава с часове. Защото никой не бърза да си тръгва – пие се литър след литър, ядат се вурстове, брецели, хрупкаво печено пиле, оркестрите свирят… Атмосферата наистина е уникална. Всички са щастливи, пеят, танцуват, веселят се. Има правило обаче, че може да се танцува единствено на пода и по пейките. Качите ли се върху масата, директно ще ви изгонят и няма да ви допуснат до фестивала отново. В шатрите шумът е неимоверен и е трудно човек да си представи как работят сервитьорите, организаторите и охраната, но те са абсолютни професионалисти. За да няма инциденти на такъв огромен фестивал, най-важна е сигурността. Всяка година мерките са все по-стриктни, а полицаите все повече. Тази година над 600 служебни лица са на място, а има и няколко дежурни медицински екипа.

На Октоберфест се спазват строги правила. Преди всичко се минава щателна проверка още на централния вход на фестивала, а след това и при влизане във всяка една от шатрите. Най-важното е да не носите голяма чанта или раница – всичко, което е над 3 литра съвместимост и размери 20x15x10 не се толерира. Може и да ви допуснат до атракционите и до централната алея, но няма да ви разрешат да влезете в шатрите. Затова и всички жени са само с малки кокетни чантички, а мъжете - най-вероятно с дълбоки джобове. Не може да влезете с домашен любимец, кънки или тротинетки, а след 18 часа вечер има забрана и за детски колички (освен в един от дните, който се обявява като "семеен"). Повечето шатри и атракциони отварят още към 9 сутринта и работят почти до полунощ, а за най-големите купонджии веселбата продължава в различни клубове и барове, които специално в тези две седмици работят до сутринта.

Най-важният елемент на фестивала си остава традиционното облекло. Официално то не е задължително, но почти всички посетители, дори туристите от далечни страни се издокарват подобаващо. Това означава за мъжете "ледерхозен" и "дирндъл" за жените. Господата се обуват в къси кожени панталони, с ризи и тиранти, а на главите си носят шапки, украсени с пера, хмел или дори военни медали. Тоалетите на дамите са тези, които предизвикват повече интерес. Стандартно "дирндъл" се състои от широка пола, риза, корсет и престилка. Местните притежават традиционни баварски носии, които са от скъпи платове и често с ръчни бродерии. Най-ценните дори предавани от поколение на поколение. Някои големи модни къщи даже пускат специални колекции "дирндъл" и "ледерхозе" всяка година, разбира се, на доста високи цени. За туристките обаче се предлагат всякакви варианти за продажба или дори под наем, които са много по-евтини и наблягат повече на дълбокото деколте, колкото на традицията. Оказва се обаче, че основното, което трябва да гледат господата, не са деколтетата, а панделките на кръста, защото те показват дали жената е отворена за авантюри или не. Ако панделката е завързана отляво на кръста, това е знак, че дамата е свободна, ако е в средата – че е девица, а ако е вдясно – че е женена, сгодена или в сериозна връзка.

Освен това се раздават и листовки с инструкции за безопасност на дамите, защото за съжаление всяка година има проблемни ситуации. На фестивала е отворен и специален пункт, където при каквото и да е затруднение може да се получи помощ, съвет или подкрепа. Акцията е под мотото "Безопасен Октоберфест за момичета и жени" и в нея участват над 50 специалисти, които съдействат дори на жени, които са се изгубили, които се чувстват прекалено пияни или не знаят как да се приберат у дома или до хотела си. Помощ се предоставя и на загубени деца. Всяка година има десетки случаи на заблудени малчугани. Все пак в най-натоварените дни Октоберфест е посещаван от над 600 хиляди души. Мнозина може и да се чудят какво търсят деца на фестивал на бирата, но всъщност за тях има предостатъчно забавления. Все пак шатрите за бира са 14, а атракционите над 150. Някои от които обаче доста екстремни и страшни, като например "Хищник", "Светкавица от Ада", "Дяволското колело".

За помощ на посетителите има и специални бюра за изгубени вещи. Според архивите през 2015 г. са намерени 950 документа за самоличност, 300 чифта очила, 480 мобилни телефона, 2 брачни халки, костюм на клоун, камшик за езда. През годините е имало също изгубени зъбни протези, керамичен градински гном, въдица, инвалидна количка. Важно е да се знае, че на фестивала всичко се плаща кеш - колкото и кредитни карти да имате, няма да ви свършат работа, защото никъде не ги приемат. Всички тоалетни - 900 писоара и над хиляда кабинки - са напълно безплатни, но повечето хора оставят малък бакшиш на тези, които се грижат за чистотата. Глобите за уриниране извън специално обозначено място започват от 100 евро. Освен това посетителите се насърчават да стигнат до Октоберфест с метро, автобус или трамвай. Не се препоръчва с кола, за да се избегнат инциденти. Затова и околните улици и паркинги нарочно се затварят през целия период на фестивала.

И все пак мнозина са против Октоберфест, заради ордите от пияни посетители. Някои местни дори напускат града, докато трае цялото събитие. А в крайна сметка носи огромни печалби. Според данни за миналогодишното издание, фестивалът е генерирал над 1,2 милиарда евро приходи и то не само за директно участващите, но и за вериги хотели, ресторанти и магазини. Но Октоберфест не е просто празник на бирата. Всичко започва през 1810 г., когато в чест на сватбата на баварския принц Лудвиг I и принцеса Тереза от Саксония-Хилдбургхаузен жителите на града са поканени на пиршество, което постепенно се превръща в ежегодна традиция, прекъсвана единствено по време на войни или епидемии. Днес дори и за мнозина да се изчерпва единствено с пиене на бира, всъщност включва множество паради и концерти и е обявен за най-големия фолклорен фестивал.