Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ботьо Ботев
Ботьо Ботев

 "Луканов не е убит след конфликт в Мултигруп. Конфликтът между Андрей Луканов и Илия Павлов на среща в Москва в края на септември 1996 г. е факт. Но не това е причината за фаталния разстрел - споделя единствено пред "168 часа" топкриминалистът Ботьо Ботев. - Това бе една от проверените и изчистени версии по случая."

Ботьо Ботев работи по разследването на разстрела на бившия министър-председател от 20-ата минута след убийството. Веднага след разстрела се появяват много и различни версии за мотивите на

грозното престъпление

- от покушение на енергийната мафия, убийство по битови причини, поръчка от Мултигруп и ликвидиране от кръга "Орион", коментира Ботев. Неприязънта на Андрей Луканов към боса на "Орион" Румен Спасов е широко известна и особено експонирана в годината на смъртта на бившия премиер. Неприязънта изобщо не е прикривана от самия Румен Спасов. В протокол за разпит на Румен Спасов от Националната следствена служба непосредствено след убийството той заявява:

"Не съжалявам за смърт-та на Луканов. С негто сме в неприязнени отношения. Считам, че той е отговорен за смъртта на баща ми. Но нямам връзка по отношение на извършеното убийство." След дългогодишната работа по най-емблематичното убийство от най-новата ни история Ботьо Ботев е

навързал събития

от последния месец от живота на Луканов. "Точно месец преди Луканов да бъде застрелян пред дома си на "Латинка" 15, на 2 септември 1996 г. бившият министър-председател се среща с тогавашния шеф на Национална служба "Сигурност" Юлий Георгиев. Босът на "Орион" предишните дни обработва Георгиев в качеството му на шеф на Национална служба "Сигурност" да проведе среща и разговор с Луканов. С оглед да се

изгладят противоречията

помежду им, които вредят на партията и на държавата. Румен Спасов предлага на Луканов мир. Срещата се провежда във вилата на Манджуков в Бояна. Това е последният опит да се решат отношенията им. Луканов отказва. Точният отговор на Луканов към Юлий Георгиев е: "Иди кажи на тези мародери, че с тях в домошлук няма да влизам." За тази среща Луканов споделя със свои съпартийци. След убийството за този разговор е уведомено тогавашното ръководство на МВР. Но до нас тази информация не достига. По наши канали впоследствие научихме какво се е случило. На първите два протокола за разпит Георгиев отричаше да е имало такава среща. На разпита от 8 декември 1998 година разказа всички подробности от фактически

последния опит

да се намери общ език между Румен Спасов и Андрей Луканов. Протоколът за разпит е от 14 страници. От този протокол могат да се направят изводи за мотивите за покушението", продължава Ботьо Ботев. "Да се върнем назад в историята. Опозицията към октомври 1996 г. искаше падането на Жан Виденов и ново правителство на БСП. Според наши информации Луканов е получил подкрепа за това от Москва. Ако Луканов бе жив, нямаше да има барикади и ексцесии", обяснява Ботьо Ботев.

По думите му с падането от власт на Виденов кръгът "Орион" и босът му Румен Спасов рискуват повече от няколко

загубени милиона

Според показания на различни съратници на Андрей Луканов той е имал намерение на извади пред обществеността документи за злоупотребите на кръга "Орион", както и за връзките му с тогава управляващата БСП. Заговаря се за подготвяна папка, в която се намират всички доказателства. До ден днешен такава папка не е станала обществено достояние. През годините Ботьо Ботев е събрал информация относно доста

противоречиви срещи

между управляващи и боса на "Орион" Румен Спасов.

"Само ще дам един пример за мащабите на групировката "Орион", както и отношенията на групировката с властимащите. Проведена е среща на партийни функционери по отношение на проблем между Румен Спасов и Тилев. Тилев е собственикът на БЗК (Българска земеделска банка) - банката, от която Румен Спасов тегли крупна сума и отказва да ги върне. Тази среща е, за да се помиряват. Тилев иска Спасов да върне парите. Позицията му не търпи компромиси. След като заема тази твърда позиция, на следващата седмица му хвърлят граната във вилата в Бояна, след което той изчезна. Парите на Майкъл Чорни са преплетени във взаимовръзки с групировката. Прочутите шест милиона изтекоха в кръга "Орион". С част от тях беше създадена Орсовската банка и прекупуването и изнасянето на зърното от цяла Северна България, натоварено в 28 кораба", обяснява Ботев.

"Луканов е бил мъдър човек. Предвиждал е 10 хода напред какво ще стане. Беше събрал богат доказателствен материал по

престъпната дейност

на "Орион". Ако беше паднал Жан Виденов и ако правителство се беше формирало с подкрепата на Луканов - един щеше да бъде резултатът. Румен Спасов и всички около него щяха да отидат в затвора", категоричен е Ботев. Освен "Орион" една от най-противоречивите версии, тиражирани през годините, е, че конфликт в Мултигруп заради разпределението на енергетиката е причината за разстрела на бившия министър-председател. И тази версия е била разследвана, категоричен е криминалистът.

"Изобщо не е вярно, че версията "Мултигруп" не е била разследвана. Скандалът между Павлов и Луканов е факт. Според наша информация Илия Павлов дори е ударил шамар на Луканов. По това време Луканов съзнателно е изхвърлен от бизнеса на "Топенерджи". Това разследване беше неразривна част от цялата оперативна работа по делото. Но по направлението "Мултигруп" безспорно беше установено, че няма отношение към извършеното престъпление" - продължава Ботьо Ботев.

След разстрела на Луканов на втори октомври 1996 година разследващите три години градят версии и събират доказателства. През 1999 година започват арести. Разследващите подозират и проверяват за убийството на бившия премиер мафиотски босове от Украйна, професионални килъри близки на групировката "Орион", бизнесмени и техни помагачи. В крайна сметка арестувани и подведени под съдебна отговорност се оказват трима българи и двама украинци - шефът на строителна фирма "Колонел" Ангел Василев, племенникът му Георги Георгиев и неговият шофьор Юрий Ленев. Обвинен за физически убиец на Андрей Луканов е Александър Русов. Другият украинец, съден за разстрела, е Алексей Кичатов.

Софийски градски съд произнася на петимата присъда доживотен затвор. Единствено присъдата на Юрий Ленев е с право на помилване. Следващите две инстанции отменят присъдите. Ботьо Ботев си има свое обяснение защо след неуморния труд и събраните самопризнания и доказателства до ден днешен виновни няма.

"Бойко Рашков, тогавашният шеф на Национална следствена служба, изигра една от най-мръсните роли в цялата тази история. Той беше в постоянен конфликт с ръководещите това дело. Пречеше на разследването. И разследващият прокурор по делото Олег Янев ще го потвърди", обяснява Ботьо Ботев.

Той има версия

каква е причината Бойко Рашков от поста си на шеф на Националната следствена служба да спъва осъждането на обвинените за убийци на Андрей Луканов. "Разследването по делото се състоеше в една огромна работа. Близо година и половина се работи по едно второ направление, където беше дадена поръчката за убийството на Луканов. Става дума за монтанския зърнен бос Райко Петров. Райко е човекът, изнесъл зърното от цяла Северна България, както и дясна ръка на Спасов", обяснява Ботьо Ботев. По онова време става известно, че в хода на разследването се събират данни, че гражданин на бившия Съветски съюз споделил на свой близък "Предложиха ми

поръчката на убийството

на Андрей Луканов." Така разследването стигнало до Райко Петров като вероятен поръчител. Петров е задържан близо година след разстрела на Луканов. Освен близък до боса на "Орион", Райко Петров е и приятел на тогавашния шеф на Националната следствена служба Бойко Рашков.

"Установено е безспорно, че Райко Петров е в тесни взаимоотношения с Бойко Рашков. Двамата са приятели. Докато работехме във Варна по второто направление, непрекъснато Райко Петров вземаше Рашков, двамата заминаваха на лов. На база на събрани доказателства се взе решение за задържането на Райко Петров. До този момент всичко беше нормално. Не ни се

пречеше на работата

Направлението с руснаците вървеше, но към оня момент не беше на преден план. В момента на задържането на Райко Петров в пресата изтекоха взаимоотношенията между Райко Петров и директора на Националната следствена служба. Съществена роля в цялата история беше конфликтът с водещите разследването", продължава Ботьо Ботев. Според него цялата теза за упражнено насилие е постановка. "Добре, приемаме, че показанията са изтръгнати с насилие. На начинаещ юрист му е ясно, че полицейските действия към онзи етап с изключение на дознанието са непроцесуални.

Нито един ред

не влиза в делото. Пред полицая може някой да си признае и за убийството на Кенеди. Това нищо не значи. Това, което е говорено в къщата в Копривщица и което е признавано, нищо не значи. Нито един ред не е влязъл в процеса официално. Питам се, в рамките на две години, когато са се извършвали процесуалните действия в хода на разследването - там също ли е упражнявано насилие? Следователите ли ги биха, че си потвърждаваха показанията. В присъствието на техните адвокати, на преводач при руснаците, и на съответно всички други процесуални действия", категоричен е Ботьо Ботев.

* Редакцията е готова да публикува и други мнения по темата.

 

Кавал в къщата на ужасите

 

"В къщата в Копривщица денонощно с различни постановления се използваха стационарни специални разузнавателни средства.

Опитен човек съм и знам това. Над мен има 20 човека от ГДБОП, които слушат всяка минута какво се случва. Някой представя ли си как ще си позволя и с пръст да докосна разпитвания.

Спомням си Юрий Ленев го докараха привечер в къщата. Лично бях дал указанията за задържане. Бяха му сложили белезници, а Ленев не беше човек, който да окаже съпротива. Дори се обърнах към полицаите:

"Защо сте му слагали белезници? Свалете ги веднага!" При свалянето на белезниците, изглежда му бяха стегнати, имаше очертани гривни на ръцете. Веднага казах на Гален Ганчев "Галене, вземи спирт да наложим на китките, тези гривни от белезниците наистина са неприятни." Ленев беше по къси гащи и фланелка. Нито белези, нито драскотина имаше по него. Дори имаше оперативен работник, който постоянно се грижеше разпитваните да получават кафе, цигари. А ние стояхме гладни през това време. После на 53-тия ден се появи лекарска експертиза, че по тялото на Ленев има, цитирам, "корички". За 53 дни операции зарастват. Всичко беше провокирано", продължава Ботьо Ботев. Според него Ленев сам решава да направи пълни самопризнания.

"10 минути водих с него встъпителен разговор. Казах му: "Знаем, че ти си девета дупка на кавала. "Не съм девета дупка на кавала, господин Ботев, но съм на кавала", отговори ми той и започна да признава. Всичко е записано дума по дума в специалните разузнавателни средства. Единствено заради формална грешка СРС-тата бяха отказани като доказателства в Софийския градски съд. А там минута по минута се вижда какво са признавали", продължава Ботьо Ботев. "Цялото обществено мнение беше заблудено. Ако имам вина, тя е може би защото мълчахме твърде дълго време. Истината не може да бъде погребана завинаги", продължава Ботьо Ботев.

СПОМЕН: Ботьо Ботев пази в кабинета си картина на къщата за разпити в Копривщица.
СПОМЕН: Ботьо Ботев пази в кабинета си картина на къщата за разпити в Копривщица.
НЕРАЗБИРАТЕЛСТВО: Конфликтът между Бойко Рашков и прокурорите по делото пречил на разследването, категоричен е Ботьо Ботев.
НЕРАЗБИРАТЕЛСТВО: Конфликтът между Бойко Рашков и прокурорите по делото пречил на разследването, категоричен е Ботьо Ботев.
СТАРА ВРАЖДА: Румен Спасов изобщо не крие, че към Андрей Луканов изпитва неприязън.
СТАРА ВРАЖДА: Румен Спасов изобщо не крие, че към Андрей Луканов изпитва неприязън.
СЪДБИНИ: В лицето на Луканов Жан Виденов имал един от най-сериозните претенденти за сваляне на кабинета му.
СЪДБИНИ: В лицето на Луканов Жан Виденов имал един от най-сериозните претенденти за сваляне на кабинета му.
ДРАМА: Убийството на Андрей Луканов е обвито в мистерия 14 години след разстрела.
ДРАМА: Убийството на Андрей Луканов е обвито в мистерия 14 години след разстрела.
РАЗПРАВА: Илия Павлов изпуска нервите си и удря плесница на Луканов.
РАЗПРАВА: Илия Павлов изпуска нервите си и удря плесница на Луканов.
УКРАИНСКА ВРЪЗКА: Подсъдимите Александър Русов и Алексей Кичатов (от ляво на дясно) по време на процеса.
УКРАИНСКА ВРЪЗКА: Подсъдимите Александър Русов и Алексей Кичатов (от ляво на дясно) по време на процеса.
ОПИТ ЗА ПОМИРЕНИЕ: Юлий Георгиев се среща с бившия премиер месец преди покушението.
ОПИТ ЗА ПОМИРЕНИЕ: Юлий Георгиев се среща с бившия премиер месец преди покушението.
ПРОТИВОРЕЧИЕ: По Юрий Ленев нямаше и драскотина по време на разпитите в къщата в Копривщица, категоричен е Ботьо Ботев.
ПРОТИВОРЕЧИЕ: По Юрий Ленев нямаше и драскотина по време на разпитите в къщата в Копривщица, категоричен е Ботьо Ботев.