Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На форум, организиран от ССИГ, премиерът Бойко Борисов обеща държавата и бизнесът да са съюзници срещу кибератаките.
На форум, организиран от ССИГ, премиерът Бойко Борисов обеща държавата и бизнесът да са съюзници срещу кибератаките.

Като се обяви конкурс, идвали стотици, но като чуели какви са парите, си отивали

България имала вече предложение от други държави за защита, но офертите били за стотици милиони долари

10-15 българи, които ще пазят държавата от хакери, могат да получават заплати без таван.

Идеята си премиерът Бойко Борисов разви на международна дискусия: “Взаимодействие между публичната и частната сигурност: Стратегическата роля на публичночастното партньорство за противодействие на кибер заплахи”.

Събитието бе организирана от Съюза за стопанска инициатива на гражданите и застрахователната компания “Лев Инс”.

Премиерът обсъдил своята идея с финансовия министър Владислав Горанов, защото само отпадавено на тавана на заплатите в държавната сфера,може да привлече сериозни специалисти, които да се грижат за кибер сигурността на България.

Бойко Борисов описа разликата в заплащането така - администрацията и антимафиотите могат да получават максимум 1500 лв., а в частните фирми предлагат на отличните си специалисти 10 000 лв.

“Като се обяви конкурс, идват стотици, но като чуят какви са заплатите, си отиват”, заяви Борисов. И припомни, че хакерите продължават да атакуват държавни ведомства, банки и застрахователи и да ги поставят под риск. България имала вече предложение от други държави за защита, но офертите били за стотици милиони долари Затова според Борисов е по-добре държавата да назаначи високоплатени специалисти, които да отговарят за защитата на държавните институции.

Премиерът призова за обществена нетърпимост към тези атаки и така както се мразят крадците и убийците, да мразят и хакерите.

Форумът е продължение на дискусията за киберсигурносттаот 22 август, когато "Лев Инс" направи анонс към държавата и бизнеса за публично-частно партньорство пред общата заплаха от кибератаки.

Освен премиера, на форума дойдоха вътрешният министър Младен Маринов, шефът на ДАНС Димитър Георгиев, председателят на НОИ Ивайло Иванов, както и партньори от Израел, Гърция, Полша, Италия и други.

В отделни панели авторитетни киберспециалисти дадоха ценни съвети

за предпазване от основните опасности. (Какви - виж по-долу).

Преди дискусията от Асоциацията по киберсигурност демонстрираха на живо как се хаква мобилен телефон, как се пробива система, като тази на НАП, как се прави фалшив профил във фейсбук, как се присвоява информация от банки, застрахователи, хотели и държавни институции.

Организаторите призоваха висшия мениджмънт на държавата за бързо и ефективно сътрудничество с частния бизнес в сферата на киберсигурността.

“Има и чисто обективни процеси, които не можем да предотвратим - колкото повече

дигитализация, толкова повече опасности”, обясни на присъстващите премиерът.

Борисов разказа любопитен случай с хакер, прихванат от службите при опит да разбие защитата на една от най-големите ни банки. За да убедят директора на финансовата институция за опасността, хакерът показно извадил за минути 1 лев от сметката на най-големия началник в нея.

"За минути! Толкова са напред, че винаги вървим след тях, обобщи Борисов. И заяви:

“Имаме прекрасни млади хора, прекрасен ресор в ЕК, много пари ще дойдат”

Заради тези опасности, още от сега го мисля суперкомпютъра, на който сега му правим къщичката, как ще го пазим”, каза премиерът, визирайки обещанието на Евросъюза у нас да бъде базиран едит от 8-те суперкомпютри.

Вътрешният министър Маринов е притеснен, че хакерството се превръща в мода сред младежите и те са склонни да издигат в култ прочути хакери. “Забелязваме една по-висока чувствителност и бдителност на останалите институции след случая с НАП. Хората са сензитивни и подават сигнали”, заключи обаче шефът на МВР.

Горанов: Има вариант “Информационно обслужване” да се заеме

Финансирането на звено за киберсигурност ще бъде от бюджета, съобщи по-късно в Петрич финансовият министър Владислав Горанов. “Ако говорим за това как да изградим допълнителен капацитет от скъпо наети служители, които да консултират отделните звена и да поддържат по-добра киберсигурност, то има поне два сценария, по които работим”, каза министърът. Единият е осигуряване на по-високи възнаграждения в Държавна агенция “Електронно управление”, в която определен брой хора да са по-високо заплатени, за да са адекватни на пазара на труда. Вторият е да се възложи на “Информационно обслужване” да поддържа критичните инфраструктури и електронните системи, тоест - да се превърне в интегратор на големите държавни системи”. 

На дискусията: Държава и бизнес могат да успеят само заедно 

Успешното противопоставяне на кибератаките е възможно, само ако държавата и бизнеса се свържат в ефективно публично-частно партньорство.То предполага споделяне на информацията, организирането на обща инфраструктура и съвместно управление на риска от кибератаки.

Такива съвети получиха от водещи лектори от България, партньорски държави и НАТО участниците в дискусията, организирана от ССИГ и ЗК “Лев Инс”.

Според председателя на Българската асоцияция о киберсигурност Мирослав Иванов, стъпка в успешното противодействие е приетата през юли наредба за минимални мрежови изисквания, с които потребителите да бъдат минимално защитени.

Участниците в дискусията се обединиха около водещата роля на образованието при посрещането на бъдещи предизвикателства.

Владислав Горанов
Владислав Горанов