Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТАЙНА: Никой не знае къде е "истинската" диплома за магистър на Калина Илиева.
ТАЙНА: Никой не знае къде е "истинската" диплома за магистър на Калина Илиева.


 

 

 

Оригиналът на германската диплома на Калина Илиева е изчезнал. Вероятно тя е била унищожена в навечерието на скандала, когато берлинският Институт за техника и икономика за първи път официално потвърди, че представеният от бившата шефка на фонд "Земеделие" документ за магистърската и степен е фалшификат. Липсата на оригинала ще забави и усложни делото, образувано по една от най-сензационните истории в битието на администрацията ни пред последното десетилетие. В момента разследването разполага само с копието, което е било запазено в Министерството на образованието и в Държавен фонд "Земеделие".
"Първото действие, което предприехме още на следващия ден, след като се образува делото, беше да намерим оригинала на дипломата. Взехме разрешение от съда за претърсване и изземване. Бяха претърсени два апартамента, които обитава Калина Илиева. Оригиналът на дипломата на Калина Илиева, който е бил с фалшиви подписи и печати, го няма. Ние сме виждали копието. " - каза пред в."168 часа" Александър Налбантов, председател на Софийската районна прокуратура. 

Делото

срещу бившия шеф на Държавен фонд "Земеделие" бе образувано за "съзнателно ползване на неистински документ за завършено образование". Документите са представени за легализация първо пред Министерство на образованието, след това пред Държавен фонд "Земеделие" и Министерството на земеделието и храните. Дипломата менте била придружена и с академична справка.
"Документите са били представени, видени и записани като входящи от длъжностни лица. Оригиналната диплома е била проверена от служители в Министерството на образованието и върната", пояснява прокурор Александър Налбантов. Магистратът е категоричен, че Илиева е представила оригинал, а не копието, което в последствие бе изпратено от държавните ни институции на германския институт за сравнение. Тогава от Института за техника и икономика в Берлин заявиха пред в."168 часа", че в копието от дипломата на Калина Илиева и в образеца на

оригинална диплома

от същия университет се вижда разлика между печата и подписа на ректора.
До момента се разпитани някои от свидетелите, но предстои да бъдат изслушани още свидетелски показания. Разследването трябва да отговори на въпросите кога и пред кого е представила фалшивата си диплома Илиева, кой е приел оригинала и завел документите, кой е оставил копието във фонда. 
След като се съберат тези данни, ще дадем съдебна поръчка до Германия. Тя трябва да изясни как се изготвят дипломите на германския университет, както и да се направят сравнение на печатите, графологична експертиза на подписите и др.
"Стремим се да съберем целия набор от доказателства, който ни е нужен. Случаят ще приключи до два месеца и половина, след като се върнат резултатите от съдебната поръчка", твърди прокурор Налбантов. Той е категоричен, че липсата на оригинала в случая не означава, че не може да бъде доказана вина.
Междувременно в."168 часа" научи, че Германия продължава да се интересува от резултата на наказателното производство, защото става въпрос за фалшифициране на германски документ, твърдят източниците ни.

* За това как Калина Илиева попадна в сайт за фалшивите дипломи по света четете тук