Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Умира ли Млечният път

Млечният път се намира в своя залез и върви към края си. Красивият спираловиден диск ще умре, когато се изчерпи целият газ, благодарение на който се формират нови звезди, а всички те угаснат. Трудно е да се определи колко дълго ще продължи този процес, защото животът на различните видове звезди варира. Едни - като нашето Слънце, живеят по около 10 милиарда години, но други - като малките и студени “червени джуджета”, могат да изкарат няколко трилиона години.

В момента Млечният път ражда по 7 огромни нови звезди всяка година и това все още го прави жизнеспособен, макар че скоростта на този процес е много забавена в сравнение с преди милиарди години. Спираловидният диск ще произвежда все по-малко звезди бебета оттук нататък, тъй като вече е изразходен 90% от водорода на звездния спираловиден диск.

Когато и останалите 10% бъдат изгорени, ще настъпи смъртта на Млечния път. Във Вселената, в която съществуват около 2 трилиона галактики, са наблюдавани и вкаменени звездни системи. Например M49 - грамадна галактика, която в течение на времето е погълнала неизвестен брой други, по-малки. Формата й е елипсовидна - каквато придобиват всички мъртви галактики, след като са изразходили запасите си от гориво.

При какви обстоятелстав това няма да се случи, четете в хартиеното издание на сп. "Космос".