Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Според ръководството на фирмата причината била жената, която го тормозела за пари

27 -годишният Тодор Василев от Каспичан се заля с бензин и опита да се самозапали пред очите на майка си, огорчен, че шефът не му изплатил месечната заплата. Драмата се разиграва на метри от Къщата на ужасите, където племенник изби с брадва цяло семейство заради делба на имот. Заради трагедията с младия мъж, който благодарение на майка си не изгоря като жива факла, в малкото градче се заговори, че над района тегне някакво проклятие.

"Тошко се заля с бензин от отчаяние, че управителят на фирмата, в която работи, не му плати заплатата, която си е изработил - разказва пред "168 часа" майката Росица Христова. - Беше бесен. Чувстваше се измамен. Не си спомням как скочих върху него, съборих го на земята. Извих му ръката." В боричкането тя успяла да измести тубата с бензин настрани.

Тодор обаче скочил. Изправил се и посегнал към запалените свещи. Каза ми: "Сега ще се запаля!

Ние от години сме не свещи, защото нямаме осветление."

Майка му отново успяла да го спре. Тогава в яда си той тръгнал към бутилката с газ. До нея била и пачката с кибрит. А в близост - шише с ракия. Майката предположи, че Тодор е пил, защото на трезва глава не може да вземе такова крайно решение.

"На косъм бяхме от огнен ад - казва тя. - Тръпки ме побиват, когато връщам лентата назад." Тя приближила сина с в пореден опит да овладее агресията му.

Успокоила го, че всичко ще се оправи

Поутихнал, синът сам й подал мобилния телефон, за да се обади на 112. Пристигнали линейка и двама полицаи. Транспортират Тодор до спешното отделение в Шумен. Но след консултация с психиатър го настаняват в Държавната психиатрична болница в Царев брод, тъй като се касае за опит за самоубийство.

Според експертизата той постъпва за първи път за лечение в психиатрия с диагноза поведенческо и психично разстройство след употребен алкохол.

Младият мъж бил общ работник в "Крис Ойл 97" ЕООД - Каспичан. Фирмата произвежда рафинирано слънчогледово олио. Назначен е на трудов договор.

"В деня преди инцидента управителят на фирмата е разпоредил на сина ми да влезе да изчисти мръсен канал, който извежда в реката - споделя Христова. - Никой от колегите му не се съгласил да върши такава работа. Друг работник трябвало да помага на Тошко и да го изведе от съоръжението. В един момент той затънал, без да може да помръдне. Целият бил в отпадъчна смес, подобна на смола. Започнал да се задушава. Уплашил се, че може и да не излезе жив. Тошко страда от синузит. Има и други здравословни проблеми. Приел да върши тази мръсна работа заради пари."

Според чл. 5 от Наредбата за трудови злополуки, ако случаят може да бъде в тази категория, работодателят е длъжен да уведоми незабавно НОИ. А инспекцията по труда реагира веднага след като е уведомена от полицията.

"Нас никой не ни е уведомявал",

казаха от дирекцията. Наши източници намекнаха, че се прави опит случаят да бъде прикрит.

Управителят на фирмата Величко Грудев отрича да е изпращал Тодор да почиства канал. "В предприятието има басейн, той се е намокрил - каза Грудев пред "168 часа". - Нямаме шахти с отрови. Това с канала е измислица на майка му, защото тя му иска пари. Тошко й е казал: "Нямам пари, майко, остави ме. Като дойде датата за заплата, ще имам".

В инспекцията по труда съм изпратил документи, от които е видно, че той си е получавал редовно заплатата. Че е наш работник, а ние нямаме оплаквания срещу него, обясни Грудев, който имал разговор с ръководството на институцията.

Той разказа за случай, когато колеги на Тодор на обяд му давали храна, тъй като майка му му вземала парите. Всячески се мъчех да му помагам, категоричен бе ръководителят.

"Тодор е хубаво момче,

затова го назначих - твърди Грудев. - Но майка му го тормози за пари. Причакваше го, за да му вземе парите. Писнало му е, за това се залял с бензин с думите: "Аз ще се самоубия", казвам го чистосърдечно."

Мизерията и недоимъкът са другите причини, които са принудили Тодор да реши да свърши със себе си. Заедно с майка си той живее в изоставена полусъборена къща, наподобяваща землянка, видя "168 часа". Къщата е била предоставена за ползване от семейството от съпругата на кмета.

В имота изобщо няма електричество. А вода е прокарана едва в края на миналата година. Майката и синът ползват банята на 92-годишен старец, за когото се грижат. А той им помагал да оцеляват.

"Преди буля Гуля се грижеше с всичко, за да живеем.

Но племенникът я закла като животно",

казва Росица Христова.

Семейството остава буквално на улицата, след като наследниците на къщата предупредили Христова да се изнесат, тъй като ще продават имота.

"Запознат съм отдавна с неволите на тези хора - заяви за "168 часа" депутатът от БСП Иван Иванов. - Но община Каспичан трябва да намери вариант да ги устрои, тъй като досега не го е направила, при положение че са картотекирани."

Тодор тотално се отчаял от мизерията, в която живее.
Тодор тотално се отчаял от мизерията, в която живее.
В тази постройка без ток младият мъж живее с майка си.
В тази постройка без ток младият мъж живее с майка си.