Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев присъства на откриването на четвърта пещ в Стъкларския завод в Пловдив СНИМКИ: Радко Паунов
Президентът Румен Радев присъства на откриването на четвърта пещ в Стъкларския завод в Пловдив СНИМКИ: Радко Паунов

България получи важен ресор в ЕК, смята президентът

"Шпионаж в полза на чужда държава е изключително тежко обвинение. Затова очаквам от следствието да представи неоспорими факти. В противен случай ще остане съмнението, че българските институции са употребени в режисиране на вътрешно-политически сценарий". Това заяви президентът Румен Радев, който присъства на откриването на четвърта пещ в Стъкларския завод в Пловдив.

Държавният глава очаквал категорични доказателства, че българската външна политика не се е превърнала в заложник, който обслужва интересите на управляващите. Попитан съзира ли удар срещу него, че на разпити бил привикан и Живко Георгиев от Стратегическия съвет към президентството, Радев отвърна, че здравият разум напуска българското политическо пространство и особено управляващите. 

"Тази теза (за шпионаж в полза на Русия - б.р.) е толкова абсурдна и нелепа, че човек даже не може да я коментира. Аз съм избран от 2 млн. българи и подобни твърдения и инсинуации са обида най-вече към тези хора", допълни Радев. Според него безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната и пълният провал на правителството в стратегически за европейското ни развитие приоритети - Шенген, Еврозона, мониторингов механизъм, стратегически инвеститор, се изразява в паническо търсене на враг. "Прави се с цел хората да се противопоставят едни на други и да не могат да се обединят в търсене на отговорност за провалите днес", смята Радев.

Президентът смята, че ресорът "Иновации и младеж", даден на България от ЕК, е значим. "Не ги меря с това колко средства ще разпределят. Европа има амбицията да бъде водещ фактор на световната сцена. Това не може да се получи без иновации и без активното участие и работа с младежта на Европа. Очаквам България да има активна роля в този ресор. Той е важен", заключи държавният глава.