Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Деветте сгради от комунизма бяха белязани с пречупени петолъчки.  СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Деветте сгради от комунизма бяха белязани с пречупени петолъчки. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

9 пречупени петолъчки върху 9 сгради от времето на комунизма поставиха в понеделник участници в поход “Памет за утре”. Те трябва да напомнят за мрачните събития, които са се случвали в тези сгради.

50 души се събраха за шествие през деветте, свързани с комунистиречската диктатура сгради. За историята около тях разказваха историците д-р Светослав Живков, доц. Тодор Попнеделев, шефът на държавния архив доц. Михаил Груев, доц. Валери Колев и Ангел Златков. Инициатор на събитието бе председателят на Управителния съвет на Института за свободен капитализъм “Атлас” Калин Манолов.

“Младите трябва да имат общата представа за режима и неговите основни проявления както в политиката, така и в културната, стопанската сфера. Той е насилнически режим, близък по родство с нацисткия и фашисткия, а в някои отношения дори ги надхвърля”, разказа историкът д-р Светослав Живков. Той подчерта, че първата спирка от шествието е именно хотел “Славянска беседа”, където в следобеда на 9-и е създаден първият щаб на Народната милиция.

Обиколката премина през бившия Партиен дом, бившия Държавен съвет, бившия Отечествен фронт, бившия Комсомол, бившия мавзолей на Георги Димитров и арестантските килии на Държавна сигурност на ул. “Московска” 5. Макар катедралния храм “Света Неделя” да не е част от историята на комунистическия режим, той също бе включен в похода заради бомбения атентат от 16 април 1925 г.

На всяко от 9-те места участниците поставиха плакат с пречупена петолъчка. Всеки от тях притежава специален QR код, който, разчетен с телефон, препраща към страница с историята на сградата.

Въпросът дали и кои сгради от комунизма трябва да останат развълнува младите от похода след посещението на бивишия мавзолей на Георги Димитров.

“Не трябва да събаряме сградите и да рушим. Важното е да изгоним идеологията от тях. Паметникът на Съветската армия трябва да се разруши, защото символизира съветския комунистически режим, който напомня за ужасно много трагедия и жертви”, категоричен бе 21-годишният Даниел Балев.

Фонтанът в Докторската градина бе оцветен в кървавочервено от скулпторът Андрей Врабчев. На плакат до него бе изписано “9.9.1944 г. Честит празник, неблагодарници!”
Фонтанът в Докторската градина бе оцветен в кървавочервено от скулпторът Андрей Врабчев. На плакат до него бе изписано “9.9.1944 г. Честит празник, неблагодарници!”