Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сексът зад Желязната завеса бил по-качествен и по-редовен в сравнение с интимните ласки в свободните капиталистически страни. В Западна Германия и в САЩ дамите получавали по-малко оргазми. Това е теорията на американката Кристен Годзи, развита в книгата й "Защо жените правеха по-добър секс през социализма".

Тя се позовава на изследване, проведено веднага след обединението на Германия. Оказало се, че във ФРГ дамите по-рядко получавали оргазми от своите посестрими от ГДР.

Книгата може да послужи за успокоение на дамите, които години наред по времето на социализма завиждали на своите посестрими на Запад за по-високия стандарт и уредения живот.

Кристен Годзи обяснява тезата си с

икономическата зависимост на нежния пол

при капитализма. Жените били принудени да работят прекалено много и това намалявало желанието им за интимни ласки. А мъжете им се връщали твърде уморени от работа, за да обърнат внимание на половинките си.

Докато при соца "другарките" получавали помощи за грижа за децата си, безплатни детски градини, отпуски по майчинство, право на труд и реализация. В този смисъл животът им бил по-спокоен и по-често радвали съпрузите си.

Жените зад Желязната завеса, макар и лишени от политическа свобода и право на придвижване, били по-еманципирани от "колежките" си на Запад, макар и не за друго, а за да има повече работна сила, която "да строи социализма".

Професионалната реализация им давала самочувствие

и в интимната сфера. Чувствали се пълноценни и признати. Силните им половинки не били застрашени от уволнение, имали социална сигурност. Трудът бил гарантиран и това ги правело по-уверени и в секса.

При капитализма жените били наемани на работа едва ли не в краен случай, първи били освобождавани от длъжност при криза, получавали по-малко пари и малко дами присъствали в управленските структури. Мислели повече за това как да осигурят покрив над главата си и да преживеят, отколкото за секс.

В подкрепа на тезата си Годзи цитира българката Ана Дурчева, която разказва колко много се забавлявали навремето, докато сега дъщеря й и зет й се връщали толкова изморени от работа, че

нямали сила

за нищо друго,

освен да гледат телевизия.

Авторката на книгата прави уговорката, че не пледира установяване на съветски режим, а само показвала предимствата на отношението към жената. Критиците на Годзи обаче смятат, че тя не се позовава на достатъчно много източници, а цитираното изследване за повече оргазми от страна на източногерманките се дължало на въведеното в училище сексуално обучение. В ГДР то започнало около 10 години преди да го стартира ФРГ.

От друга страна, дамите зад Желязната завеса са били дискриминирани, ако отглеждат сами децата си и ако са разведени със съпрузите си. Годзи не обръща внимание на този факт. На съжителството на семейни начала също не е гледано с добро око. Тоест не е одобряван сексът без брачен подпис.