Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Руми Тонева
Снимка: Руми Тонева

Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред, която работи за народа по правила, които се спазват от всички. Това каза днес президентът Румен Радев в обръщение към народа и Народното събрание от трибуната на парламента.

"Началото на всяка парламентарна сесия е заредено с надежда и повишени очаквания, както надявам се и вие сте заредени с енергия за отговорни решения и действия след пълноценната почивка. Както спомена и председателят на Народното събрание - очертава се тежка парламентарна сесия, предстои приемането на редица закони, най-важният от които държавният бюджет и местни избори", обърна се президентът към депутатите в пленарната зала.

"Няма да влизам в детайли за ситуацията в страната. Моята позиция е известна, но наред с обсъждането на редица показатели, не трябва да пропускаме и факта, че България продължава да губи своето най-ценно богатство - хората. Голяма част от българските граждани се отчуждават от собствената си държава. Чезнат основните фактори за ефективно управление, прозрачност, отчетност и отговорност", категоричен бе държавният глава.

Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред, която работи за народа по правила, които се спазват от всички. Моите очаквания са за ускорен дебат по важни въпроси. Не може да има ефективно управление на държавата, а от там и просперитет, ако няма пълноценен контрол върху изпълнителната власт. Очевидно имаме необходимост и от разпоредба, която да задължава министър-председателя да се явява поне веднъж в парламентарна зала за отговори на общи въпроси по политиката на правителството. Отказът от блиц-контрол е отстъпление от демократичните принцип и неговото установяване ще бъде стъпка към добрите практики на парламентаризма, каза държавният глава. Той подчерта, че в тази сесия парламентът трябва да пресече порочната практика на безконтролно харчене на изкуствено създаден излишък. Правителството имало свободата да решава какво да прави с бюджета, но трябвало да има определени граници.

Все повече закони се изменят кардинално с преходни и заключителни разпоредби, избягвайки оценката за въздействие и общественото обсъждане. Очакванията към българския парламент обаче са за повече прозрачност и предвидимост, подчерта той.

Отдавна е назрял и моментът за по-голяма независимост, инициативност и отговорност на местната власт, чрез реална независимост и децентрализация, продължи той. Подчерта, че законът за прякото участие на гражданите във властта трябвало да се оправи, за да се да може гражданите по-пълноценно да участват в политиката.

Трябва да мислим и за промени в конституцията за българи, придобили двойно гражданство, да могат да се кандидатират за депутати, президент и вицепрезидент. Все повече наши сънародници са зад граница, допълни Радев. Според него това щяло да способства да внедрим и чуждите икономически модели, както и да върнем хора в България.

Необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност, особено в малките населени места изискват функциите на НС да се съсредоточат върху гарантиране на закона, неприкосновеността на гражданите и очакваното възмездие на всички престъпили закона. Много са мерките, които трябва да се предприемат срещу бедността и демографската криза, категоричен бе още той. Подчерта, че стъпка в правилната посока е било образованието да се обяви за национален приоритет, но трябва и още подкрепа за него.

Всичко това няма как да се случи, ако не създадем условия за икономически растеж. Трябва да преодолеем драматичния срив в преките чуждестранни инвестиции и това няма да стане с целенасочен лов на един, двама инвеститори, отсече държавният глава.

Времето за промяна неумолимо изтича, така като си тръгват младите българи, така, както гаснат българските села, каза още Радев. И призова депутатите да направят нужните промени в тази сесия, наред с приемането на другите важни закони.