Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заради “Демократична България”, която ще плюе Борисов и в тази кампания,  има риск пред геополитическата ориентация на страната - Радев, Нинова и Трифонов ще действат обединени за това

- Г-н Плевнелиев, не е публично известно, че вие сте работили за единна дясна кандидатура за кмет на столицата - обща за ГЕРБ-СДС и така наречената градска десница от “Демократична България” (“Да, България!” на Христо Иванов и ДСБ на Атанас Атанасов). Имаше ли действително подобни консултации и ако да, кое ви накара да ги задвижите?

- Аз съм убеден, че тези избори за кмет на София задават посоката за следващите парламентарни избори, които са само след 14 месеца.

Затова вотът през октомври в столицата е стратегически важен за България. Като държавен глава, който винаги е работил за евро-атлантическата ориентация на България, и сега се опитах да помогна, да изградя мост между евро-атлантическите сили в страната. За да се даде отпор на популистите, на тези, които желаят друга геополитическа ориентация. И съм разочарован, защото аз съм умерен, защото вярвам, че естественият партньор на ГЕРБ на следващите парламентарни избори, които ще решат геополитическата ориентация на България, е градската десница. И аз очаквах на тези избори в София тя да гради мостове към ГЕРБ. Видях, че Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова са готови на това.

- Защо се провали този десен блок в столицата?

- Аз гледам голямата картина - да се изгради проевропейски фронт, да има мост към ГЕРБ за следващите парламентарни избори. За съжаление, “Демократична България” отново решиха да заложат на анти-ГЕРБ кампания. Разочарован съм. За мен това е естественото семейство на проевропейските сили. И причината да не се случи не е ГЕРБ. “Демократична България” очевидно ще заложат на анти-ГЕРБ кампанията. Борисов е прав, че ще бъде мръсна кампания.

Но популистите плюят, без да дават решение - от Румен Радев и Нинова през потенциалния кандидат на БСП до Слави Трифонов. Те са единни.

Проблемът е, че добрите герои остават разделени. Те се противопоставят един на друг, а популистите, които разграждат институциите, ще се обединят.