Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Молдовски мафиоти са поръчали убийството на Димитър Джамов заради 800 000 долара дълг.

Бившият борец е вторият човек, срещу когото чуждата групировка праща наемници. Първият застрелян заради невърнатите пари е Румен Николов-Руснака, разкриха източници от МВР.

Руснака беше убит на 9 август 2002 г. Наемникът го простреля смъртоносно пред дома му на ул. "Асен Златаров" във Велико Търново. Тежко ранен, Румен Николов успя да хване такси, но издъхна в ръцете на лекарите, след като успя само да им каже името си.

Убийството на Руснака все още не е разкрито, но криминалистите установили, че жертвата е имала общ алкохолен бизнес с Димитър Джамов. Според оперативна информация на МВР двамата са завлекли чуждите мафиоти при експортна сделка на алкохол за Молдова. Силовата групировка била ощетена с около 800 000 долара.

Руснака беше застрелян на 9 август 2002 г., а

само 7 дни по-късно

наемници опитаха

да очистят Джамов

на бул. "Черни връх" в София. Бившият борец и шофьор на Илия Павлов оцеля като по чудо, след като мъж, качен на мотор, стреля по него, докато говореше по GSM-а си, но успя да го улучи само в корема. Джамов беше изписан скоро след атентата.

Разследването по убийството на Румен Николов-Руснака е установило, че през 1995 - 1997 г. той е бил дистрибутор на ЛВК "Гъмза" за Молдова. Българинът пътувал много често там и дори договорил избата в Сухиндол да изнесе за молдовския пазар вина и ракии за 1,7 милиона долара. Продукцията пристигнала в столицата Кишинев, но парите не дошли в България. Това стана причина шефът на винарната Трифон Драгиев да бъде следствен, но

с убийството на Руснака

разследването загуби

важен свидетел

по делото. Николов бе свидетел и по едно друго дело за източване на пари, по което обвиняем е бившият земеделски министър Венцислав Върбанов.

Става въпрос за 700 000 лева, изтеглени от фонд "Земеделие", с които Руснака и съдружникът му от Молдова Георгий Карамалак трябвало да организират засаждане на лозя в с. Арбанаси. Запознати твърдят, че двамата са инвестирали държавния кредит в строителството на хотел "Янтра" във Велико Търново. Може би е просто съвпадение фактът, че Румен Николов тегли парите чрез фирмата си "Бояна 3" ООД, а името на молдовската групировка, с която е търгувал с алкохол, също се казва "Бояна". Един от малкото хора, които вероятно знаят това днес, се казва Димитър Джамов.

Все още няма задържан и за второто покушение срещу него от вечерта в четвъртък, когато убиецът застреля погрешка международния съдия по борба Тодор Матов.

60-годишният мъж се оказа случайно в мерцедеса на колегата си Янчо Костадинов, а стрелецът сбърка колата с автомобила на Джамов, твърдят от МВР. Тодор Матов ще бъде погребан днес на Централни гробища в София.

Неговият убиец, за когото се допуска, че може и да е руснак, имал невероятни качества като стрелец.