Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бутилираната вода съдържа миниатюрни частици пластмаса, алармират от Би Би Си. Според специалисти ползването на еднократни пластмасови шишета крие рискове за здравето особено ако продуктите се държат на слънце или се употребяват по няколко пъти. Най-рисково е в тях да се наливат горещи течности, обясняват лекари.

Изследване, ръководено от журналистическата организация Orb Media, показва, че голяма част от бутилираните води съдържат средно 10 пластмасови частици на литър. За целта на опитите са използвани 250 бутилки, закупени в девет различни държави и тествани в лаборатория на Държавния университет на Ню Йорк, пояснява научният репортер Дейвид Шукмън за Би Би Си.

Според професора по химия Шери Мейсън изследването доказва до каква степен пластмасата се е превърнала в широко разпространен материал. През годините екипът на професора е установил наличие на

миниатюрни частици в проби от чешмяна вода,

морски дарове, морска сол и т.н. За момента не съществуват разпоредби относно микрочастиците пластмаса, както и липсват стандартизирани методи за тестване на продукти.

Специалистите уточняват, че все още няма и проведени сигурни изследвания, показващи какви вреди причинява поглъщането на миниатюрни парчета пластмаса и дали те крият рискове за здравето на хората и животните. Съмненията са, че при редовен и продължителен прием в големи количества, те

могат да доведат до алергични реакции,

метаболитни проблеми, автоимунни заболявания, дори рак.

Лекари са категорични, че пластмасовите бутилки са опасни най-вече ако не се използват правилно. Най-голям риск е бутилка с вода да се оставя за дълго време на слънце или при много високи температури – например в колата,

когато навън е над 30 градуса

по Целзий.

Някои специалисти предупреждават, че консумацията на напитки, съхранявани в бутилки на слънце или на топло, може да предизвика дори рак. Това важи обаче не само за бутилките, а и за всички пластмасови кутии, в които се пренасят горещи ястия например.

Друг рисков фактор е една и съща обикновена пластмасова бутилка да се използва многократно. Голяма част от напитките са в съдове за еднократна употреба и при съхранение за дълго време пластмасата им отделя опасни токсини. Затова не само най-екологичният, но и най-здравословният метод е да се заложи на стъклени бутилки или на специални шишета от биопластмаса, които са предвидени за многократна употреба. Все пак учените съветват в тях да се налива филтрирана вода. Специалистите подчертават, че рискът от консумация на вода в пластмасови бутилки все пак е много по-нисък от прием на чешмяна, ако сте в район, където не сте сигурни за качеството на водата или има замърсяване.

Опасно според учените е и наливането на горещи течности – например кафе или чай – в пластмасови бутилки. Много от шишетата не са пригодени за такава употреба и при това силно нагряване в течността се отделят опасни вещества от пластмасата. Специалистите алармират, че подобна редовна консумация на горещи напитки в бутилки за еднократна употреба отново повишава риска от рак. Затова се препоръчва

да се заложи

на термоси от биоматериали

или специални съдове за горещи напитки.

От асоциация “Активни потребители” подчертават, че е важно да се следят и обозначенията за вида пластмаса, които се поставят на бутилките, както и на различни съдове. Най-често се изписват с цифра и съкращение.

Обозначение PET или PETE (1) се поставя на продукти от полиетилен терефталат. Най-често това са бутилки за безалкохолни напитки и води; опаковки за бисквити, дресинги за салати и др. Тези продукти са за еднократна употреба и не бива да се ползват повече от веднъж, както и за съхраняване на топли течности или храни.

HDP или HDPE (2) са обозначения за продукти от полиетилен с висока плътност. Най-често от такъв се правят пазарски чанти, торбички за фризер, бутилки за мляко, кутии за сладолед и сок, бутилки за шампоан и препарати за почистване. По-рядко се използва за шишета за вода, но те са по-безопасни и могат да се използват дори повече от веднъж.

PVC-P и PVC-U (3) означават съответно пластифициран и непластифициран поливинил хлорид. Използва се за

кутии за козметика,

изолация на електрически уреди, блистери, материали за облицоване и бутилки.

Смята се, че изделията от този вид пластмаса крият рискове за здравето, особено ако се използват повече от веднъж, ако се нагряват или не се съхраняват според указанията.

Обозначения PELD или LDPE (4) са знак за полиетилен с ниска плътност. От него се правят кошчета за боклук, меки бутилки, торбички за боклук. Добре е продукти от такъв полиетилен да не се използват многократно.

PP (5) означава полипропилен,

използван най-често

за сламки,

чинии, градински пластмаси, чаши. Не се препоръчва да се нагрява, защото тогава може да отдели вредни вещества.

PS (6) е полистирен. Най-често от него се правят кутийки за CD/DVD, имитации на стъклени чаши, играчки, пенообразни чаши за топли напитки, контейнери за храна. Материалът не е добре да бъде нагряван, защото може да стане токсичен.

С номер 7 се означават други видове пластмаси, от които се правят части за коли, компютри, електроника, термосни бутилки, опаковки. Тези видове пластмаси обаче може да съдържат опасния бисфенол A, който е класифициран в ЕС като вещество, което има токсични ефекти върху човешката репродуктивна способност.