Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екваториалната гора заема 5,5 млн. кв. км от целия Амазонски басейн в Южна Америка, който е 7 млн. кв. км. Минава през териториите на Бразилия, Колумбия, Венецуела, Перу, Еквадор и Боливия. Най-голям дял - над 60%, от непроходимата джунгла се падат на Бразилия.

През нея минава най-дългата река - Амазонка, която се простира на 6992 км. Тя влива 209 милиарда литра вода всяка секунда в Атлантическия океан.

Ако беше държава, Амазония щеше да е на 9-о място в света по големина.

Тя доставя 25% от суровините за медикаментите, произвеждани от западната медицина, но само 1% от растенията в джунглата са тествани. В нея виреят 3000 вида плодове. Повече от половината растителни и животински видове в света се срещат в джунглата - 40 000 растения, 3000 вида риби, 1300 птици, 430 вида бозайници и 2,5 милиона насекоми.

Някои от видовете в джунглата са познати - като маймуните, ягуарите, различни видове мухи, змии, комари, но има и причудливи. Такива са нещо като кръстоска между змия и папагал - животно в ярки цветове, което виси по клоните. Растат и движещи се палми.

Земята на екваториалната гора е много тъмна, тъй като по-малко от 1% светлина прониква през гъсто разположените дървета.

Колкото и кислород да отделя джунглата, заради пожарите 30% от въглеродните емисии се получават от пожарите в нея.