Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Умилително е да чета мнения на хора, които се възмущават, че други хора (сред тях и аз) смятаме кражбата на първите по рода си електрически тротинетки, разположени за обществена употреба в София, за напълно разбираема, очаквана и нормална. Не трябвало така да смятаме. Не! Как така подозираме българския гражданин в крадливи помисли и фактически крадливи действия, защо вечно така негативно се отнасяме към подобни хипотези и реалности, и, въобще, защо все хейтим вместо да говорим за хубавите черти на тоя юнашки народ, боже!

Вижте какво. Аз съм на 40 години и съм раснала във време, в което се крадеше всичко - от чистачки на Лади до немски овчарки. Биеха по улиците и ни сваляха маратонките. Хора изсмукваха с маркуч бензин от колите на други хора, докато вторите гледаха телевизия на акумулатор вкъщи, защото трети хора обираха държавата пред носа на първите и вторите, като ту им спираха тока, ту - водата. Израснала съм във време, в което се стреляше по кафенетата и в което ни обраха два пъти апартамента, а на съседите им задигнаха кашкавала от хладилника. Била съм свидетел на пехливански борби за свободни седалки в трамваи, на бой за две бучки сирене в магазина, на измами по чейндж бюра. Сума ти хора паднаха жертви на мутри, на новобогаташи и на най-обикновени, но замогнали се селяни, сдобили се през годините с апартаменти в центъра на столицата, след като истинските им собственици са изселени да берат картофи в Михайловград. Окрадоха се банки, що народ си загуби спестяванията по измамни схеми, други пък някакси се сдобиха с цели заводи, къмпинги, къщи на Германката, плажове, дюни. Айде, и това поотмина във времето, сега вече сме на етап тераси и асансьори в хола, ама в същото време и носталгията по миналото още ни държи, и затова едни австралопитеци ходят и чупят заведения посред бял ден, защото някой на някого откраднал 500К. Но айде, и това да оставим.

Да вземем например... велосипедите. Вашите велосипеди, защото аз велосипед нямам. Продадох го преди да го откраднат. Крадат ги, нали? Май ги покрадват малко - през 3 седмици гледаме репортажи, снимки от камери, разлепени обяви... Някой пак откраднал велосипед. Кой ли? Мъничко марсианче е слязло и краде велосипеди? М? Или оня, дето краде птици, краде и колела? Миналата година откраднаха на мои познати детската тротинетка, докато те си товареха багажа в колата. На 50 сантиметра от тях е минал положително настроен българин, с високи нравствени устои, възвишени цели и богата душевност, и просто е тафил една детска тротинетка, е така, щото сърце юнашко не трае!

Така че, много ви се моля. Какво ми се възмущавате и нервирате, че някой сметнал кражбата на свободно разпръснати из София електрически скутери за нещо напълно естествено и очаквано. Да, очаквано е. Краде се. Краде се ЯКО. Оставете си четката за зъби на улицата, за да си вържете обувките, и после елате да си говорим дали е още там или вече я продават в оелекса. Крадат се телевизори, коронки от зъби и самите зъби. Такива са ни реалностите все още. Еволюционно още дебнем келепира на нещо, което ще ни излезе без пари, а ако не може без пари, тогава... абе, да го свием от някой друг, бе!

И не се вълнувайте толкова, това не е лична обида към никого, нито има опасност да ни се наруши националната патриотична карма от подобно твърдение. Няма да станем по-малко юнаци. Но просто това е положението и то е напълно естествена последица от живота ни. Ние държавата си окрадохме, та едни тротинетки...

Иначе тия скутери са супер. Честно. Дай боже да вкарат още триста такива, а па ако пуснат и летящи, съм първа на тях, даже може да пробвам и да я открадна, ебати!

*От фейсбук!