Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Южната страна от 20-метровата антична сграда вече е разкрита. Снимка: Авторът
Южната страна от 20-метровата антична сграда вече е разкрита. Снимка: Авторът

На върха на 20-метровата кула от ІІІ е имало колонада и статуя

Най-голямата надгробна могила на Балканите край с. Маноле ще види премиерът Бойко Борисов. Той пристига на разкопките в сряда с министъра на културата Боил Банов и областния управител на Пловдив Здравко Димитров. Точно преди година Борисов посети мегаобекта, сега идва да види докъде са стигнали проучванията.

До момента е разкрита 20-метрова антична сграда от ІІІ век, която се извисява колкото 8-етажен блок. Археолозите начело с доц. Костадин Кисьов продължават да я проучват и вече са стигнали на 4 метра под съвременното ниво. Целта е да установят реалните размери на античното съоръжение, както и конструкцията на неговите основи.

Най-новите открития представляват голям брой мраморни квадри, които са част от 3-метров постамент на върха на кулата. Голяма изненада е намереният капител от колона, висока 3,80 м. "Това показва, че на върха, освен статуя, е имало и колонада. Все още не е намерен остатък от мраморната фигура, но този постамент е доказателство за наличието на огромен монумент, свързан най-вероятно с императора, управлявал Рим или неговия наместник в провинция Тракия", коментира доц. Кисьов.

Могилата Малтепе край Маноле вече е паметник на културата от национално значение. Тя придоби този статут с акт на министерството на културата. С него се определят територии за опазване към мащабния археологически обект.

"В зоната около него не може да се строи нищо, ако не е свързано с артефактите от могилата", поясни Кисьов. Той очаква да открие гробница, свързана с владетеля, в чест на когото е построена и самата кула.