Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРОБЛЕМИ: Красьо Черничкия говорил със съдийката Чинева за здравословните проблеми на Магда.
ПРОБЛЕМИ: Красьо Черничкия говорил със съдийката Чинева за здравословните проблеми на Магда.

 

 

 

Проф. Красимира Средкова, която е член на оглавявания от Сашо Пенов правен съвет към президента, също има интересни дела във Върховния административен съд.
Тя е адвокат на бургаската съдийка Дора Чинева, която е наказана от Висшия съдебен съвет за контакти с Красьо Черничкия.
Скандалът с лобиста на съдебната власт от Плевен Красимир Георгиев избухва през есента на 2009 година. Членът на ВСС Иван Колев казва на заседание на съвета, че черничък мъж с ланци звъни на магистрати и срещу определена сума им обещава постове в съдебната система. След проведено разследване са установени контакти на Красьо Черничкия с десетки съдии, прокурори, полицаи и дори депутати. Сред контактувалите с него е и председателката на Апелативния съд в Бургас Дора Чинева. Срещу нея започва дисциплинарно производство. ВСС я наказва с понижаване в ранг за 2 години и 6 месеца. Съдия Чинева, както и 18 нейни колеги магистрати са наказани и обжалват в съда. Докато другите й колеги избират адвокати, които не са свързани с държавни институции, съдия Чинева се спира на президентския съветник проф. Средкова. Тя е декан на катедра в Софийския университет, където колега й е доц. Сашо Пенов. Красимира Средкова е сред най-добрите специалисти в страната по

трудово право

Така на 3 май миналата година започва делото, с което съдийката Дора Чинева обжалва наказанието си. Тя не се явява на заседанието. Вместо нея с пълномощно присъства проф. Средкова. Самата тя пише и жалбата до съда, с която иска наказанието на клиентката й за връзки с Красьо Черничкия да бъде отменено. Там тя пише: "Към момента на телефонните разговори с лицето Красимир Георгиев нито Дора Чинева, нито членовете на ВСС, нито който и да е български гражданин не е могъл да има информация за неговото поведение в обществото."
Чинева обяснява контакта с Черничкия с факта, че дъщеря й Сузана, която е прокурор в Бургас, се познава с гаджето на "Кадровика" - фолкпевицата Магда. Разговорите между Чинева и Красьо били лични и засягали здравословен проблем. Съдът преценява, че

обясненията са нелогични

въпреки защитата на авторитетната съветничка на президента. В решението си магистратите пишат:
"Контактът, който жалбоподателката е имала с Красимир Георгиев, периодът, в който този контакт е осъществен - седем дена преди избора й за административен ръководител, фактът, че същият е преустановен в деня на избора, след като е осъществена среща, начинът на осъществяване на контакта Ц чрез кратки телефонни обаждания - максимум до 47 секунди, говорят, че предметът на връзката излиза от рамките на обичайните човешки отношения. Житейски нелогично е да осъществяващ контакт с човек, който има

здравословен проблем

 който търси твоята помощ и с когото искаш да споделиш опит чрез телефонни обаждания от по 5 секунди. Още повече че здравословният проблем първо - няма данни да е възникнал внезапно, и второ - ако наистина е на приятелката на Красимир Георгиев, логично би било именно тя да търси контакт с Чинева. Наред с това, ако наистина предмет на комуникацията с Георгиев са били здравословни проблеми, то недоумение буди дезинтересоваността на жалбоподателката за състоянието на приятелката на Георгиев след датата 27.05.2009 г."
Така проф. Средкова като адвокат на Дора Чинева губи делото, както и всички останали магистрати, които са наказани от ВСС за връзки с Красьо Черничкия.