Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Ройтерс
СНИМКИ: Ройтерс

Първите гмурнали се до "Титаник" от 15 години насам казват, че части на кораба се рушат доста бързо, пише Би Би Си.

В рамките на 5 потапяния международен екип изследва потъналия плавателен съд, който лежи на 3 800 м дълбочина в Атлантическия океан.

Някои части на кораба са в доста добро състояние, но за съжаление други са изчезнали в дълбините. Най-критично е състоянието на десния борд, където са били офицерските каюти.

Историкът Паркс Стивънсън споделя, че някои от видяното е плашещо.

"Ваната на капитана е една от най-любимите гледки за ентусиастите, които се гмуркат, за да видят "Титаник", и вече я няма", казва той.

"Цялата палуба от тази страна се руши заедно със стаите. Влошаването на състоянието на кораба ще продължи", допълва Стивънсън.

Експертът заяви, че наклоненият покрив на носа ще е следващата част от кораба, която ще бъде изгубена. Така ще се закрие гледката към вътрешността на плавателния съд.

"Природата поглъща "Титаник", добавя Стивънсън.

Силните океански течения, корозия от солта и бактерии, които разяждат метала, атакуват кораба.

"Титаник" е на дъното на океана от 100 години и се намира на 600 км от канадската провинция Нюфаундленд. Корабът се удари в айсберг при пътуването си от Саутхемптън до Ню Йорк през 1912 година.

Експедицията на "Титаник" се прави от същия екип, който наскоро се гмурна до Марианската падина. 

Управлението на подводница около потъналия кораб не е лесно заради силните течения в района.

"Всички оцелели при катастрофата вече са починали, така че трябва да използваме останките, докато те имат още какво да ни кажат", казва Робърт Блайт от Националния морски музей в Гринуич.