Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Известният сръбски актьор Ненад Йездич, облечен като княз Милош Велики, посреща Александър Вучич на церемонията по откриването на магистралата.
Известният сръбски актьор Ненад Йездич, облечен като княз Милош Велики, посреща Александър Вучич на церемонията по откриването на магистралата.

Държавата осигурява безплатно инвитро неограничен брой пъти

Страната първа в света по чужди инвестиции

“Днес е велик ден за Сърбия. 70 години мечтахме за това, 70 години чакахме този ден, 70 години и малко повече. Затова благодаря на всички вас, на които не ви бе трудно в този горещ ден да дойдете в Лиг да отбележим заедно откриването на автомагистралата, която носи името на Милош Обренович”, каза Александър Вучич.

Президентът откри официално в неделя 62-километрова отсечка от Обреновац до Лиг, която струва 430 млн. евро и води към Черна гора. По новата магистрала, кръстена на сръбския княз Милош Велики, ще се стига за един час от Белград до Чачак. Разрешената скорост е 130 км/ч, а толтаксите ще се събират от 1 септември, съобщи сръбският в. “Блиц”.

Преди дни президентът Вучич обяви амбициозен инвестиционен план, с който ще преобрази Сърбия за 5 години. Отделени ще бъдат 10 - 12 млрд. евро, които ще бъдат вложени в общинската, транспортната, енергийната и дигиталната инфраструктура, туризма, както и за стимулиране на раждаемостта и изграждане на апартаменти за млади хора.

Новата магистрала струва над милиард евро само до Пожега и ще бъде построена с наши пари, а не с концесии, изтъкна държавният глава на Сърбия. Президентът обяви и инвестирането на почти

1 милиард евро

в 5000 км пътища

през следващите

4 години

“Бихме направили и повече, имаме пари, но няма фирми”, добави Вучич. Той специално подчерта, че успехите са постигнати с китайските приятели, водени от президента Си Цзинпин.

“Всичко, което обещаха, го направиха, при това по начина, по който ги помолихме”, каза Вучич и заяви, че Сърбия е “железен приятел” на Китай. Той помоли китайската посланичка, която присъстваше на церемонията, да предаде покана на Цзинпин да посети Сърбия. “Чакаме ви, господин президент, ще ви посрещнем така, както никой на света не ви е посрещал”, каза той.

Новата 62-километрова отсечка струва 430 млн. евро.
Новата 62-километрова отсечка струва 430 млн. евро.
Мечтата за мрежа от автомагистрали в Сърбия е още далеч от това да бъде сбъдната, макар откриването на отсечката, част от коридор номер 11, да е важна стъпка към постигането на тази цел, пише “Блиц”. Според изданието е необходимо да се построят още 8 много важни отсечки, някои от които нямат дори необходимата проектно-техническа документация.

“Решихме напълно да променим лицето на Сърбия благодарение на реформата на публичните финанси и всички мерки от 2014 г.”, каза Вучич.

От ключово значение е

изграждането в

цялата страна на

канализационна

мрежа

с пречиствателни станции за отпадните води. “За цялата канализационна мрежа и водопровод, без Белград, ще отделим 3 млрд. евро. Това означава, че всяко село и град в Сърбия до четири-пет години ще имат канализация и чиста питейна вода - каза Вучич и добави: - Това е

напълно ново

лице на Сърбия,

нова Сърбия”

Днес се вижда, че Белград, Нови Сад, Ниш са обекти на голямо строителство, така трябва да бъде и с останалите градове и селища в Сърбия, добави президентът.

“Строим повече пътища и жп линии, отколкото когато и да било по времето на Тито. Имаме пари, растежът е все по-голям и смятаме, че лесно ще отделим 10, а може би и 12 милиарда евро”, каза Вучич. Един милиард евро ще бъдат инвестирани в реконструкция на жп линия Белград - Прешево, а ако Хърватия иска да се включи, ще бъде ремонтирана и линията до Загреб.

Президентът и официалните гости тестваха тунелите по новата магистрала. Зад Вучич надничат босненският лидер Милорад Додик и китайската посланичка.
Президентът и официалните гости тестваха тунелите по новата магистрала. Зад Вучич надничат босненският лидер Милорад Додик и китайската посланичка.
За училища и здравни заведения са предвидени допълнително 700 млн. евро, а за подпомагане на родителите със средства за инвитро оплождане държавата отделя още 500 млн. евро. “Искаме да инвестираме 500 милиона евро в политика за раждаемост, което означава, че всяко инвитро оплождане ще е безплатно толкова пъти, колкото опити поискат да направят бъдещите родители - не само в Белград, а в цяла Сърбия”, обеща президентът.

Поставена е цел да се удвои финансовата помощ за първо, второ, трето и четвърто дете в сравнение с настоящата сума, която е около 30 000 евро за период от 10 години.

Планът включва също изграждането на

метро в Белград

и национален

стадион,

както и на 9 други стадиона в страната. Предвижда се изграждането на концертна зала за филхармонията, преместване на музея “Никола Тесла”, който ще стане гордостта на Сърбия, и др.

“Това са всички области, които са важни за качеството на живот на нашите граждани. Сърбия след пет години няма да бъде същата като Сърбия днес”, обяви и финансовият министър Синиша Мали, който представи инвестиционния план за 2020-2024 г. Според икономисти обаче планът на Вучич представлява красив списък с добри пожелания, но без обяснение как те ще бъдат финансирани.

Междувременно “Файненшъл Таймс” постави Сърбия на първо място в света по директни чужди инвестиции. Според класацията за 2019 г. Сърбия е на върха с индекс от 11,92 точки - с 1,33 точки повече от миналата година. Рейтингът се изчислява пропорционално на размера на местната икономика.

ИНВЕСТИЦИИ В СЪРБИЯ (2020-2024)

4 млрд. евро - пътна и жп инфраструктура3 млрд. евро - канализационна мрежа с пречиствателни станции във всяко село и град1,4 млрд. евро - строеж на метро в Белград700 млн. евро - училища и здравни заведения600 млн. - изграждане на национален стадион и още девет други500 млн. евро - цифрова инфраструктура500 млн. евро - енергийна инфраструктура500 млн. евро - изграждане на апартаменти за млади женени двойки500 млн. евро - политика за увеличаване на раждаемостта (инвитро) и детски програми300 млн. евро - инвестиции в туризма200 млн. евро - селско стопанство150 млн. евро - строителство на сграда за филхармонията в Белград100 млн. евро - стимули за развитие на предприемачество

Горан Брегович: Вучич е полезен за Сърбия

Горан Брегович
Горан Брегович
Горан Брегович похвали работата на сръбския президент Александър Вучич и я оцени като “полезна за Сърбия”, съобщи в. “Курир”.

Сръбската музикална легенда заяви, че макар да не познава политиците, включително президента Вучич, смята, че работата му е от полза за Сърбия и има видими резултати. Запитан кои са тези резултати, Брегович отговори, че “когато пътувате из Сърбия, виждате нови фабрики, пътища - асфалтирани или новопостроени, строителството в Белград” и др.

“За малка страна, която загуби войната, това е огромен напредък”, смята Брегович.

От политиците музикантът каза, че познава босненския сръбски лидер Милорад Додик, с когото се знае отпреди войната, защото членували в една и съща партия.

Брегович каза още, че живее живота си като жител на Сараево, а бивша Югославия продължава да възприема като емоционална територия.