Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валери Симеонов плаши от Петрова нива да къса с ГЕРБ Валери Симеонов отправи тежки упреци към ГЕРБ от Петрова нива. Снимки: Авторът

Валери Симеонов отправи от Петрова нива тежки упреци към ГЕРБ и предупреди, че може да се разделят с големия коалиционен партньор, ако не промени принципите и политиката си на управление.

Лидерът на НФСБ бе на Странджанското Оборище за честване на 116-годишнината от Илинденснко-Преображенското въстание, където миналата вечер се събраха 8000 души. Заради африканската чума по свинете всички коли минаваха през дезинфенкционен пункт на входа за историческата местност.

"Ще имаме Коалиционен съвет с Красимир Каракачанов и смятам, че предстоят доста сериозни промени в отношенията ни с ГЕРБ, тъй като държавата не върни в правилна посока. Намираме се в икономическо-политическа криза. Ще извадим на масата тежките въпроси пред г-н Борисов още през септември, защото в последните месеци България получава много сериозни икономически удари", заяви Симеонов. Проблемите били в енергетиката, животновъдството покрай африканската чума по свинете и в туризма.

Според лидера на НФСБ кабинетът бил в тежка политическа криза заради ДПС, които през последните месеци възвърнали позициите си, които загубили, докато Цветан Цветанов бил вторият човек в ГЕРБ.

Симеонов съобщи, че на събора в Жеравна наскоро се е срещнал с бившата дясна ръка на Борисов, но не разкри за какво са си говорили.

"Питайте него, не мога да отговоря", заяви Симеонов на въпрос дали Цветанов смята да помага на патриотите или ще прави собствена партия. Но намекна, че се очаквали интересси резултати на местните избори в смесените райони, където ГЕРБ пробили по времето на Цветанов.

За запазване на коалицията между Обединени патриоти и ГЕРБ зависело от поведението на големия партньор, при който се наблюдавал "ренесанс на погрешната политика от предходен мандат". Затова патриотите не смятали да поемат отговорност за грешките на ГЕРБ, гледайки как българската икономика се срива през последните 6 месеца.

"Сега ще има нова коалиция и това ще се случи в близките дни", добави Симеонов, имайки предвид "Обединени патриоти" след разрива с Волен Сидеров.

Пред паметника-костница на Петрова нива слово държа преззидентът Румен Радев, който е патрон на възпоменателния събор.

"Въпрос на отговорност на всеки български държавник е да бъде редом до наследниците на пострадалите. Нека да е ясно, че не търсим отмъщение, но няма да забравим пепелищата, които погълнаха не само домове, имане, но и човешки съдби. Нека да не се крием зад дълбоката политика на благоразумие, защото е въпрос на национално достойноство да не позволим преиначаване на историята, да не допуснем и да направим така, че да не бъдат забравени и справедливите искания и да бъдат отлагани за някой следващ ден", заяви в словото си президентът, явно визирайки обезщетенията, които Турция дължи на българските изселници от Одринска Тракия според Ангорския договор от 1925 г.

"Случилото се на Петрова нива е най-значивото събития в историята на Странджа", каза в словото си кметът на Малко Търново Илиян Янчев.