Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка и видео: Авторът
Снимка и видео: Авторът

Спортисти, много именити спортисти и съотборнички плакаха пред тленните останки на легендарната баскетболистка Пенка Стоянова. Десетки се стекоха на поклонението в пловдивската зала "Строител", за да изпратят великата спортистка. Тя си отиде след тежко и продължително боледуване на 69 г. Траурната церемония водеше лично дъщеря й Теодора Бонева. Макар и в напреднала бременност, тя стоически понасяше мъката.

"Мама много обичаше опера и ценеше изкуството. Майко, това е за теб!", каза Теодора и покани до саркофага младият цигулар Стоян Дерменджиев. Залата притихна, когато засвири "Песен" на Панчо Владигеров.

"Познавахме се с Пенка. Канеше ме на спортни събития да свиря. Затова подбрах това произведение за нея, което изразява и радост, и тъга", каза студентът от Музикалната академия.

Сред дошлите да изпратят кралицата на баскетбола бяха знаменитите футболисти Христо Бонев-Зума и Петър Зехтински, както и шефът на Българската федерация по баскетбол Иван Глушков.

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов каза, че целият живот на Стоянова е бил отдаден на спорта. "Беше много добър човек. Не помня да е била в конфликт с някого. Пенка бе почетен гражданин на Карлово и много правеше за спорта в родния си град", отбеляза той.

Велика баскетболистка, всеотдаен човек, който никога за нищо не се оплака - така Иван Глушков описа Стоянова. По думите му в последните месеци от живота си, макар и покосена от коварна болест, тя е показала силен характер. "Доволен съм, че успя да издаде книга за себе си, в която описа постигнатите си мечти", каза шефът на федерацията.

От името на министъра на спорта Красен Кралев съболезнователен адрес прочете бившата директорка на спортното училище в Пловдив Виолета Малева. "Остави дълбока диря в българския баскетбол. Има 580 мача с екипа на страната. Среръбен медалист от олимпиадата в Москва през 1980 г. и бронзов от Монреал през 1976 г. Беше пример за всеотдайност", изтъкна Кралев.

Петър Зехтински разказа, че особено се гордее с една снимка, на която са той, Пенка Стоянова, Стоянка Груйчева и Асен Златев.

Залата избухна в аплодисменти в памет на 69-годишната баскетболистка.