Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Дрогата е за над 5 млн. лв., ровят складове и в други градове

Голяма кокаинова пратка, маскирана с банани, може да обикаля цяла България. 75 кг. наркотик за 2, 625 млн. евро бяха заловени в Бургас при сортиране на екзотичните плодове в скад на фирма "Интер Цитрус", която ги получила с кораб от Еквадор. Криминалистите и прокуратура обаче проверяват за дрога и другите бази на фирмата в София, Пловдив и Варна, където също са били разпратени банани от същата доставка.

По случая е образуввано досъдебно произведство за престъпление по чл. 354 а ал. 1 от Наказателния кодекс съдържание и разпространение на високористово наркотично вещество в особено големи размери, съобщи административният ръководител на Окръжна прокуратура в Бургас Георги Чинев. Засега няма арестувани около кокаиновата пратка, но са разпитани много свидетели. На кокаина се натъкнал служител на склада в Бургас, докато сортира бананите преди да бъдат пуснати в магазинната мрежа.

По пътя за Бургас корабът от Еквадор бил претоварен в Италия и с друг кораб на италианската компания пристигнал на бургаското пристанище на 27 юли. На 29-и бил разтоварен и на 31-и се озовал в склада на "Интер Цитрус". Едва в събота сутринта при сортиране на плодовете работник в складал се натъкнал на кокаина и се обадил в полицията. Разследващите не разкриха дали преди това бананите са били пращани на друго място в България да зреят при подходящи условия, каквито слухове се появиха.

Дрогата била открита в пакети от по 2,5 кг. на дъното на кашони, маскирани от горе и встрани на дръжките с банани. Коката била облепена със специфично метално фолио, за да не бъде засечена на рентен, обясни шефът на ОД на МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

От Еквадор за българската фирма били предназначени 19 контейнера с банани, във всеки от който имало по 20 палета. Общо кашоните са били 20 626 хил. броя , разпръснати из складовете бази и в другите три големи града.

Полиция и прокуратура проследяват пътя на 400-тона банани до другите складове на "Интер Цитрус" в страната, но досега не били установени други количества кока. 3240 кашона били експортирани и за Румъния.

"Търсим всички връзки с бананите, които са налични - както по документация, така и по физическото пътуване на въпросната пратка отФЕквадор през Италия до Бургас. Идентифицират се и отделните баркове на пратките, тъй като доставката е включвала банани от 32 ферми от Еквадор", каза прокурор Чинев.

"Още сме в много начална фаза и предстои много по обем действия по разследването и процесуални такива, за да се съберат достатъчно доказателства за виновност на конкретно лице. Това е и причината, поради която към настоящия момент няма повдигнато и предявено обвинение. Проследяват се всички пътища на стоката, включително се прави и документална проверка и едва след анализ на събраната информация, може да се установи виновността на конкретно лице", добави държавният обвинител.